Како да користите текст во говор на Amazon во 2022 година

Овозможување на функцијата текст во говор на Амазон

Амазон има сопствен софтвер за речиси секоја употреба. Пример е пазарот од текст во говор, кој има најмалку 2 опции.

Во оваа статија, ќе научите како да користите текст во говор на Amazon користејќи ги неговите 2 решенија: Polly и Alexa.

Што е Amazon Polly?

Amazon Polly е реалистичен генератор на говор на компанијата. Како и со технологијата на Google, постојат 2 главни нивоа:

 • Стандарден TTS, кој користи вештачка интелигенција и длабоко учење за да синтетизира реални гласови на голем број јазици
 • Neural TTS, кој користи дополнителни техники за машинско учење за да го подобри тонот и квалитетот на читањето.

Еден пример за подобрување на Невралниот текст за говор е неговиот глас на вести. Како што сугерира името, чита текст во стил на вести. Ова вклучува тон, проток и акцент.

Кои јазици ги поддржува Amazon Polly?

Polly поддржува 22 јазици. Во нив се наоѓаат различни акценти и речници. На пример, англискиот јазик вклучува:

 • американски англиски
 • канадски англиски
 • британски англиски
 • индиски англиски
 • јужноафрикански англиски
 • Новозеландски англиски
 • Велшки англиски

Иако списокот не е толку голем како некои други алтернативи на Transkriptor , ги опфаќа сите најпопуларни јазици во светот.

Која е цената на Amazon Polly?

Цената на Polly е многу слична со онаа на Google. Услугата pay as you go вклучува 1 милион знаци месечно за 4 долари или 16 долари за нервни гласови. Можете да платите за помалку, а цените може да бидат и 0,01 $ по работа.

Amazon Polly

Како да користите текст во говор со Amazon Polly?

Не е тешко да откриете како да користите текст во говор на Amazon Polly. Чекорите се како што следува:

 1. Поставете сметка AWS ако веќе ја немате.
 2. Најавете се на страницата Amazon Polly.
 3. Залепете го вашиот текст во полето за внесување текст. Можете да го направите ова како обичен текст или јазик за означување на синтезата, што ви овозможува да контролирате аспекти како што се тонот, јачината на звукот и брзината на говорот.
 4. Polly ќе генерира аудио пренос на текстот.
 5. Следно, изберете го гласот што сакате да го прочитате вашиот текст. Мора да биде на истиот јазик како и текстот (Polly не работи како преведувачка услуга).
 6. Изберете го вашиот излезен формат и преземете ја датотеката.

Каде може да се користи Amazon Polly?

Откако ќе знаете како да користите текст во говор на Amazon, вреди да размислите каде можете да ги користите аудио датотеките. Некои примери вклучуваат:

Учење

Можете да го користите Polly за читање предавања и наставни документи или за други апликации за учење. На пример, апликацијата за странски јазици Duolingo го користи Amazon Polly за текст во говор. Имајќи предвид дека ова е ситуација кога изговорот е од витално значење, треба да го нагласи квалитетот на услугата текст во говор на Polly.

Создавање содржина

Текст во говор е корисен за создавање содржина. На пример, можете да го користите за да конвертирате објава на блог во подкаст или да креирате гласовно видео за видео на YouTube. Исто така, може да помогне во пристапноста за лицата со оштетен вид преку читање на содржината на веб-страницата.

Телефонски услуги

Контакт центрите долго време користат вештачки гласови за нивните телефонски менија. Придобивката од користењето реалистична услуга од текст во говор е тоа што луѓето претпочитаат да слушаат реални гласови. Плус, трошоците за поставување би биле прилично ниски бидејќи нема толку многу текст во системот на телефонско мени.

Како да користите текст во говор со Amazon Alexa

Amazon Alexa

Alexa е услуга за гласовни команди на Amazon. Вграден е во низа уреди, вклучувајќи паметни звучници, телевизори, паметни телефони и многу повеќе. Постојат неколку опции за тоа како да се користи текст во говор на Amazon Alexa, иако ниту една не е толку напредна како Polly.

Како да ги поставите рутините на Amazon Alexa?

Една опција за тоа како да се користи текст во говор на Amazon Alexa е поставување рутини. Кога овие ќе се активираат, Alexa ќе го прочита текстот што сте го доделиле. На пример, може да го натерате да каже одредени работи за вашата утринска или ноќна рутина. Чекорите се како што следува:

 1. Отворете ја апликацијата Alex, допрете Повеќе и изберете Рутини.
 2. Изберете Внеси рутинско име и напишете го.
 3. Допрете Кога ќе се случи ова и потоа Глас.
 4. Внесете ја командата што сакате да ја започнете рутината. На пример, „Добро утро, Алекса“.
 5. Допрете Додај акција и Alexa Say.
 6. Допрете Приспособено и напишете што сакате да каже.
 7. Допрете Зачувај.

На пример, кога ќе кажете „Добро утро, Алекса“, може да одговори: „Добро утро, Дејвид“.

Како да користите Amazon Alexa преку апликација?

Друга опција е да преземете услуга од трета страна. Еве како да користите текст во говор на Amazon Alexa преку апликација.

 1. Отворете ја апликацијата Alexa и допрете Повеќе.
 2. Изберете Вештини и игри и побарајте.
 3. Внесете текст во глас и допрете Стартувај.
 4. Изберете го вашиот уред Alexa во следното мени.
 5. На компјутер или паметен телефон, посетете ја веб-локацијата за текст-во-глас .
 6. Кажи: „Алекса, побарај го мојот PIN од TTV“. Ќе ви прочита 4-цифрен код, кој го внесувате на веб-локацијата.
 7. На следната страница, напишете што сакате да каже Alexa.
 8. Допрете Зачувај.
 9. Конечно, кажи: „Алекса, побарај од ТТВ да зборува“. Тоа ќе предизвика Alexa да прочита што сте напишале.

Недостатоци на текст во говор на Alexa

Недостатоците на користењето на Alexa за текст во говор се:

 • Ќе го каже само она што сте го напишале претходно.
 • Иако ќе чита фрагменти од веб-страници кога поставувате прашање, нема да прочита ништо во длабочина.
 • Немате голема флексибилност во однос на гласот со кој зборува.
 • Не е експлицитно дизајниран како услуга од текст во говор на ист начин како Поли.

Најчесто поставувани прашања за тоа како да се користи текст во говор на Amazon

Дали Amazon е бесплатен текст во говор?

Текст во говор на Amazon не е бесплатен, но е ниска цена. Тој нуди бесплатен пробен период, но потоа неговата платена услуга започнува од 0,01 $.

Дали таблетот Amazon Fire има текст во говор?

Може да поставите текст во говор со отворање Брзи дејства и потоа Поставки на вашиот таблет Fire. Во менито Поставки, изберете Тастатура и јазик и потоа Текст во говор.

 

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај