Како да направите Acrobat Reader да чита гласно?

Интерфејс на Adobe Acrobat Reader со функција за читање на глас

Како да користите читач на екран или зголемувач на Adobe Acrobat Reader?

Треба да ги следите овие чекори за да го натерате Acrobat Reader да чита гласно. Користете го „Помошникот за поставување пристапност“ за да поставите читач или за лупа на екран или за читач на екран.

Изберете Уреди > Пристапност > Помошник за поставување > Изберете ги опциите од секој екран на Помошникот за поставување

Зошто да размислите за гласно читање PDF-датотеки со Acrobat Reader?

Кога читањето печатена содржина е предизвик, на корисниците им треба гласно да се читаат нивните документи. Или, понекогаш целта е да уживате во приказната и зборовите на PDF-датотеката на книга, статија и сл. со бавно слушање.

Adobe Acrobat Reader им овозможува на корисниците да ги читаат нивните датотеки гласно со користење на API за текст-во-говор, па дури и да го приспособат искуството со поставување на гласот на нараторот и избирање на темпото на читање што најдобро одговара на нивните потреби.

Како да направите PDF документ што се чита гласно со Adobe Acrobat Reader?

За да ја активирате функцијата за читање гласно:

 1. Отворете го Reader и одете на страницата со документ што сакате да ја прочитате на глас
 2. Од горе лево, отворете го менито Прикажи, потоа Читај гласно
 3. Можете да изберете целиот документ да се чита на глас или само страницата на која се наоѓате
  • За да ја прочитате тековната страница, изберете Само за читање на оваа страница
  • За да го прочитате целиот документ, изберете Read to End of Document

(Можно е и да ја активирате оваа функција со помош на кратенката Ctrl+Shift+Y)

Како да ја приспособите функцијата за читање гласно на Acrobat Reader?

 1. За да ја активирате или деактивирате функцијата за читање гласно, вратете се на изборот Читај гласно од паѓачкото мени View и изберете која било опција
 2. За да видите различни гласови и да го изберете претпочитаниот глас за читање:
  • Одете во горниот десен мени > Уреди > Преференции > Читање > Отстранете ја ознаката за проверка на Користете го стандардниот глас > Изберете глас на раскажувањето од паѓачката листа
 3. За да го прилагодите темпото на читање, или зголемете го бројот на зборови во минута или намалете го

Кои се извонредните карактеристики на Acrobat Reader?

Следниве карактеристики се можни со Acrobat Reader:

 • Прегледувајте и печатете PDF-датотеки, вклучително и на мали екрани со течен режим
 • Споделете и коментирајте на PDF-датотеки
 • Уредете PDF текст и слики
 • Конвертирајте PDF-датотеки во типови на датотеки како Word, PowerPoint и Excel
 • Заштитете PDF датотеки со лозинка
 • Интеграции со Microsoft 365
 • Испратете за потписи на големо и следете
 • Споредете PDF-датотеки и редактирајте чувствителни информации
 • Испратете PDF-датотеки за потпис
 • Додадете прилагодено брендирање на договорите
 • Соберете потписи од веб-страниците

Каде го користите Adobe Acrobat Reader?

Може да преземете и да започнете да го користите Adobe Acrobat Reader на Windows, Mac, Android или iOS. Исто така, можно е пристап до Adobe Acrobat Reader од веб-прелистувачи како Chrome или Firefox.

Како да преземете Adobe Acrobat Reader на Windows?

Ви треба Windows 7 или понова верзија за да го стартувате Adobe Acrobat Reader. Ако вашиот оперативен систем е постар,
можете да инсталирате претходна верзија на Adobe Acrobat Reader.

Следете ги овие чекори за да инсталирате Acrobat Reader користејќи Google Chrome:

 • Затворете ги сите верзии на Adobe Acrobat Reader. Затворете го секој прелистувач што прикажува PDF
 • Одете на страницата за преземање на Adobe Acrobat Reader и кликнете Преземи Adobe Reader
 • Кликнете Зачувај за да го преземете инсталаторот на Adobe Acrobat Reader
 • Кога преземената датотека ќе се појави на дното од прозорецот на прелистувачот, кликнете на датотеката .exe за Adobe Acrobat Reader

Како да преземете Adobe Acrobat Reader на Mac?

Пред да инсталирате Adobe Acrobat Reader на вашиот компјутер, проверете дали вашиот компјутер ги исполнува минималните системски барања .

Следете ги овие чекори за да инсталирате Adobe Acrobat Reader користејќи Google Chrome:

 • Одете на страницата за преземање на Adobe Acrobat Reader и изберете Преземи Adobe Acrobat Reader
 • Кога датотеката ќе се појави на дното на прелистувачот, изберете ја датотеката (Ако не ја гледате датотеката, изберете Преземања од менито на Chrome)
 • Кликнете двапати Инсталирај Adobe Acrobat Reader за да започне инсталацијата
 • Кога ќе ве прашаат дали сте сигурни дека сакате да ја отворите датотеката, изберете Отвори
 • Кога ќе биде побарано, внесете го вашето корисничко име и лозинка за macOS
 • Изберете Finish кога ќе ја видите пораката за потврда дека инсталацијата е завршена

Следете ги овие чекори за да инсталирате Adobe Acrobat Reader користејќи Safari:

 • Одете на страницата за преземање на Adobe Acrobat Reader и изберете Преземи Adobe Acrobat Reader
 • Кликнете двапати на датотеката .dmg (Ако не го гледате прозорецот Safari Downloads, изберете Finder> (Корисничко име)> Преземања )
 • Кликнете двапати Инсталирај Adobe Acrobat Reader за да започне инсталацијата
 • Кога ќе ве прашаат дали сте сигурни дека сакате да ја отворите датотеката, изберете Отвори
 • Кога ќе биде побарано, внесете го вашето корисничко име и лозинка за macOS
 • Изберете Finish кога ќе ја видите пораката за потврда дека инсталацијата е завршена

Како да преземете Adobe Acrobat Reader на iPhone или iPad?

 • Инсталирајте ја апликацијата Adobe Acrobat Reader од App Store
 • Стартувајте ја апликацијата
 • На долната лента со мени, изберете Датотеки
 • Лоцирајте ја датотеката на вашиот iPhone и изберете ја
 • Скролувајте низ и прочитајте го вашиот PDF

Како да преземете Adobe Acrobat Reader на Android?

 • Инсталирајте ја апликацијата Adobe Acrobat Reader од Google Play Store. Стартувајте ја апликацијата
 • На долната лента со мени, изберете Датотеки
 • Лоцирајте ја вашата PDF-датотека на вашиот Андроид и изберете ја
 • Читајте ги документите (можни се прилагодувања на поставките за прегледување и лизгање)

Најчесто поставувани прашања

Што е Adobe Acrobat Reader?

Acrobat Reader е алатка за отворање, читање, печатење PDF-датотеки и пополнување формулари PDF. Acrobat Pro, од друга страна, обезбедува дополнителни функции и извршува посложени задачи како што е конвертирање на документ во PDF.

Кои се разликите помеѓу Adobe Reader и Adobe Acrobat Reader?

Adobe Reader е бесплатна програма развиена од Adobe Systems за да ви овозможи прегледување, печатење и коментирање на PDF-датотеки. Во исто време, Adobe Acrobat Reader е понапредна и платена верзија на Reader и индустриски стандард за прегледување, уредување и креирање PDF документи.
Adobe Reader е основната верзија со сите потребни функции за работа со PDF документи, но не може да креира PDF-датотеки, додека Adobe Acrobat Reader доаѓа во две верзии Standard и Pro. Освен гледање и печатење на PDF-датотеки, тој исто така може да креира, манипулира, уредува и подобрува PDF документи.
Adobe Reader не може да уредува постоечки текст или медиум, додека Adobe Acrobat Reader може да уредува постоечки текст и медиуми, па дури и да додава функции за интерактивност во PDF документи.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај