Како да направите Adobe Reader да чита гласно?

Интерфејс на Adobe Reader со функција за читање гласно

Што е Adobe Reader?

Adobe Reader е фамилија на апликативен софтвер и веб-услуги развиени од Adobe Inc. за прегледување и печатење на датотеки со пренослив формат на документи (PDF).

Како да направите PDF документ што се чита гласно со Adobe Reader?

Следете ги овие чекори за да направите Adobe Reader да чита гласно . Користете го „Помошникот за поставување пристапност“ за да го поставите Reader или за лупа на екранот или за читач на екран.

Изберете Уреди > Пристапност > Помошник за поставување, а потоа изберете ги опциите што ги сакате од секој екран на Помошникот за поставување

За да ја активирате функцијата за читање на глас на Adobe Reader:

 1. Отворете го Reader и одете на страницата со документ што сакате да ја прочитате на глас
 2. Од горе лево, отворете го менито „Прикажи“, потоа „Читајте гласно“
 3. Можно е целиот документ да се чита на глас или само страницата на која се наоѓате:
  • За да ја прочитате тековната страница, изберете Само за читање на оваа страница
  • За да го прочитате целиот документ, изберете Read to End of Document

(Ctrl+Shift+Y е кратенката за активирање на оваа функција)

Каде можам да користам Adobe Reader?

Може да преземете и да започнете да го користите Adobe Reader на Windows, Mac, Android или iOS.
Можно е и пристап до Adobe Reader од веб-прелистувачи како Chrome или Firefox.

Како да преземете Adobe Reader на Windows?

Виндоус 7 или понова верзија е потребна за да се стартува Adobe Reader. Ако оперативниот систем е постар, можно е да се инсталира претходна верзија на Adobe Reader.

Следете ги овие чекори за да инсталирате Acrobat Reader користејќи Google Chrome:

 1. Затворете ги сите верзии на Adobe Reader и прелистувачот што прикажува PDF
 2. Одете на страницата за преземање на Adobe Reader и кликнете на „Преземи го Adobe Reader“
 3. Кликнете „Зачувај“ за да го преземете инсталаторот на Adobe Reader
 4. По преземањето, кликнете на датотеката .exe за Adobe Reader.

Како да преземете Adobe Reader на Mac?

Пред да инсталирате Adobe Reader на компјутерот, проверете дали компјутерот ги исполнува минималните системски барања.

Следете ги овие чекори за да инсталирате Adobe Reader користејќи Google Chrome:

 1. Одете на страницата за преземање на Adobe Reader и изберете „Преземи Adobe Reader“.
 2. Кога датотеката ќе се појави на дното на прелистувачот, изберете ја датотеката. (Ако не ја гледате датотеката, изберете Преземања од менито на Chrome)
 3. Кликнете двапати Инсталирај Adobe Reader за да ја започнете инсталацијата.
 4. Кога ќе ве прашаат дали сте сигурни дека сакате да ја отворите датотеката, изберете „Отвори“.
 5. Кога ќе биде побарано, внесете го вашето корисничко име и лозинка за macOS.
 6. Изберете „Finish“ кога ја гледате пораката за потврда дека инсталацијата е завршена.

Следете ги овие чекори за да инсталирате Adobe Reader користејќи Safari:

 1. Одете на страницата за преземање на Adobe Reader и изберете „Преземи Adobe Reader“.
 2. Кликнете двапати на датотеката .dmg. (Ако не го гледате прозорецот Safari Downloads, изберете Finder> (Корисничко име)> Преземања .)
 3. Кликнете двапати Инсталирај Adobe Reader за да ја започнете инсталацијата.
 4. Кога ќе ве прашаат дали сте сигурни дека сакате да ја отворите датотеката, изберете „Отвори“.
 5. Кога ќе биде побарано, внесете го вашето корисничко име и лозинка за macOS.
 6. Изберете „Finish“ кога ја гледате пораката за потврда дека инсталацијата е завршена.

Како да преземете Adobe Reader на iPhone или iPad?

Подолу се чекорите за преземање на Adobe Reader на iPhone или iPad:

 1. Инсталирајте ја апликацијата Adobe Reader од App Store и стартувајте ја апликацијата
 2. На долната лента со мени, изберете „Датотеки“
 3. Лоцирајте ја датотеката на вашиот iPhone и изберете ја
 4. Сега можете да се движите низ и да го читате вашиот PDF

Како да преземете Adobe Reader на Android?

Подолу се чекорите за преземање на Adobe Reader на Android:

 1. Инсталирајте ја апликацијата Adobe Reader од Google Play Store и стартувајте ја апликацијата
 2. На долната лента со мени, изберете „Датотеки“
 3. Лоцирајте ја PDF-датотеката на вашиот Андроид и изберете ја
 4. Потоа прочитајте ги документите. Можно е да се приспособат поставките за гледање и лизгање

Зошто да размислите за гласно читање PDF-датотеки?

Кога читањето печатена содржина е предизвик, на корисниците им треба гласно да се читаат нивните документи. Или, понекогаш целта е да уживате во приказната и зборовите на PDF-датотеката на книга, статија и сл. со бавно слушање.

Adobe Reader ви овозможува датотеките да се читаат гласно со помош на API за текст-во-говор. Исто така, го прилагодува искуството со поставување на гласот на нараторот и избирање на темпото на читање кое најдобро одговара на вашите потреби.

Како да ја прилагодите функцијата Adobe Reader за читање гласно?

За да ја приспособите функцијата за читање на глас, следете ги следниве чекори:

 1. За да ја активирате или деактивирате функцијата за читање гласно, вратете се на изборот „Читај гласно“ од паѓачкото мени „Прикажи“ и изберете која било опција
 2. За да видите различни гласови и да го изберете вашиот претпочитан глас на читателот: одете во горниот десен мени > притиснете „Уреди“ > „Преференци“ > „Читање“ > Отстранете ја ознаката на Користи стандарден глас > Изберете глас на раскажувањето од паѓачката листа
 3. За да го прилагодите темпото на читање, или зголемете го бројот на зборови во минута или намалете го

Најчесто поставувани прашања

Која е разликата помеѓу основниот и Premium Adobe Reader?

Основниот Adobe Reader, достапен за неколку десктоп и мобилни платформи, е бесплатен софтвер ; поддржува гледање, печатење и забележување PDF-датотеки. Дополнителни услуги „Премиум“ се достапни на платена претплата. Комерцијалниот комерцијален Acrobat, достапен само за Microsoft Windows и Mac, може да креира, уредува, конвертира, дигитално потпишува, шифрира, извезува и објавува PDF документи.

Што е Adobe Acrobat Pro?

Додека Adobe Reader обезбедува бесплатен глобален стандард за сигурно гледање, печатење и споделување PDF документи, Adobe Acrobat Pro обезбедува посеопфатно решение за PDF со целосно конвертирање и можности за уредување, напредна заштита и моќни функции за е-потпис.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај