Како да направите Kindle да чита гласно?

Овозможување гласно читање на Kindle
Овозможување гласно читање на Kindle

Speaktor 2023-07-13

Како да ја активирате функцијата Read Out Loud на Kindle?

Повеќето содржини и лични документи на Kindle можат да користат текст-во-говор (TTS). Ако за вашата книга е достапна способност за читање на глас на Kindle, ќе видите „Текст во говор: овозможено“ на страницата со детали за производот пред да ја купите книгата.

 1. Додека читате, допрете го центарот на екранот и потоа допрете ја иконата од менито „Aa“ во горниот десен агол.
 2. Допрете „Повеќе“, а потоа стартувајте го текстот во говор.
 3. Во вашата книга Kindle, допрете го екранот за да се прикаже лентата за напредок, а потоа допрете го копчето „Play“ до лентата за напредок за да ја стартувате функцијата текст во говор.
 • За да ја зголемите или намалите брзината на читање на гласот од текст во говор, допрете ја иконата „Брзина на раскажување“.
 • Можете да го слушате гласот од текст во говор преку надворешните звучници на уредот или слушалките што се приклучени во приклучокот за слушалки.
 • Ако читате книга на друг јазик, можете да преземете глас за текст во говор за тој јазик без да ја напуштите книгата. Допрете го известувањето за преземање на дното на лентата за напредок за да го инсталирате гласот за текст во говор. Поттикнете читање гласно е вредна карактеристика.

Што е Kindle?

Amazon Kindle е серија на е-читачи дизајнирани и пласирани од Amazon. Уредите на Amazon Kindle им овозможуваат на корисниците да прелистуваат, купуваат, преземаат и читаат е-книги, весници, списанија и други дигитални медиуми преку безжично вмрежување до продавницата Kindle.

Што е Kindle Store?

Kindle Store е онлајн продавница за е-трговија на е-книги, управувана од Amazon како дел од нејзината веб-страница за малопродажба и може да се пристапи од која било мобилна апликација Amazon Kindle, Fire таблета или Kindle.

Што е е-книга?

Е-книга (кратенка за електронска книга), позната и како е книга или еКнига, е публикација на книга достапна во дигитална форма, која се состои од текст, слики или и двете, читливи на рамниот екран на компјутерите или други електронски уреди.

Што е е-трговија?

Е-трговија (електронска трговија) ​​е електронско купување или продавање производи на онлајн услуги или преку Интернет.

Како работи Kindle?

Користењето на Kindle е речиси исто толку едноставно како читање книга. За да добиете пристап до содржината на вашиот Kindle, го вклучувате со лизгање на прекинувачот за напојување на дното надесно.

Откако ќе се вклучи Kindle, имате можност да изберете од која било од книгите или содржините што сте ги зачувале на вашиот уред. Откако ќе отворите нешто за читање, го притискате копчето напред или назад за да ги свртите страниците.

Поттикнете

Како да преземете содржина на вашиот Kindle?

Кога ќе добиете Kindle, треба да преземете содржина пред да почнете да читате. Откако ќе најдете нешто што сакате да го преземете во продавницата Kindle, тоа ви овозможува веднаш да ја преземете содржината.

Содржината се презема преку мобилна мрежа или Wi-Fi, во зависност од типот на Kindle што го имате и видот на достапниот сигнал. Не мора да плаќате за преземање преку мобилната мрежа или Wi-Fi. Цената на книгата е единствената направена цена.

Кои се понатамошните функции на Kindle?

Можете да креирате адреса за е-пошта на Kindle за да го подобрите вашето искуство со Kindle. Исто така, новите верзии на Kindle ви дозволуваат да пребарувате на интернет за да пристапите до дополнителна содржина за читање.

За што служи Kindle Email?

Една од привлечните карактеристики на Kindle е тоа што ви овозможува да ја добиете вашата e-mail адреса на Kindle. Откако ќе ја имате оваа адреса на е-пошта, сè што ќе ѝ испратите ќе биде претворено во вашиот Kindle.

На пример, ако испратите PDF-датотека на адресата на е-пошта, таа се претвора во формат на датотека што може да го користи Kindle. Прифаќа датотеки PDF, TXT и DOC. Ова ви овозможува да читате е-пошта или кој било друг документ што можеби го имате.

Како да пребарувате веб на Kindle?

На поновите верзии на Kindle, корисниците имаат можност да прелистуваат на Интернет покрај читање содржина. Со можностите на веб-прелистувачот, се поврзувате на Интернет преку Wi-Fi мрежа. Оваа функција бара да бидете во опсегот на Wi-Fi мрежа.

Од моментот на објавување, прелистувањето на Интернет не можеше да се врши преку мобилните мрежи што дозволуваат преземање книги. Оваа функционалност ќе им овозможи на корисниците да ја проверуваат нивната е-пошта или да ги читаат омилените веб-страници во реално време.

Зошто треба да размислите да користите Kindle?

Постојат неколку придобивки од користењето на Kindle, како што се:

 • Сите ваши книги ќе бидат на еден уред
 • Ќе имате пристап до евтини и бесплатни книги
 • Ќе имате пристап до моментално читање
 • Можете брзо да барате дефиниции
 • Можете лесно да ги потенцирате и да ги прибележите пасусите

Кои се разликите помеѓу Kindle и таблетите?

Критичната разлика помеѓу Kindle и Tablet е неговата цел.

Kindle е уред кој се обидува да го отслика читачкото искуство на физичка книга преку технологија. Целта на Kindle е да обезбеди подобрено искуство за читање, истовремено овозможувајќи му на корисникот да пристапи до илјадници читатели.

Од друга страна, таблетот е повеќе компромис помеѓу паметен телефон и лаптоп. Таблетот ги има скоро сите функционалности на паметниот телефон, но доаѓа со поголем екран.

Иако таблетот може да се користи и за читање книги, главната цел на таблетот е сосема поинаква од онаа на Kindle. Читателите на Kindle претпочитаат Kindle бидејќи нивната цел е обично да читаат книги.

Кои се разликите помеѓу Kindle и Audible?

Бидејќи и Kindle Unlimited и Audible се производи на Амазон, има помала разлика помеѓу овие две отколку што може да очекувате! Иако Audible е една од чистите претплати за аудио книги, Kindle Unlimited ви овозможува бесплатно да читате е-книги и списанија.

Како да ја користите апликацијата Kindle на мобилни уреди?

За уред на Apple iOS, како што се iPhone или iPad, можете да користите функција за читање екран наречена Speak Screen, која работи добро со Kindle читањето на глас.

 1. Отворете ја апликацијата „Поставки“.
 2. Изберете „Општо“, „Пристапност“ и „Говор“ и вклучете го „Зборувај екран“.
 3. Отворете ја е-книгата што сакате да ви ја читаат.
 4. Активирајте го „Speak Screen“ со лизгање надолу со два прста од горниот дел на екранот. Штом вашиот уред ќе го препознае овој гест, ќе почне да чита.

Со апликацијата Kindle за Android, можете да користите Google Text-to-Speech, дизајниран да ја чита содржината на екранот на глас.

 1. Преземете ја и инсталирајте ја апликацијата.
 2. Одете до „Поставки“, „Јазик и внес“, а потоа „Излез од текст во говор“.
 3. Изберете „Google Text-to-Speech Engine“ како стандарден мотор.
 4. Отворете ја е-книгата што сакате да ви ја прочита.
 5. Притиснете го копчето „Мени“, а потоа изберете „Започни текст-во-говор“. Вашиот уред ќе почне да го чита текстот на глас.

Сподели пост

Текст до говор

img

Speaktor

Претвори го твојот текст во глас и читај на глас