Како луѓето што го исклучуваат звукот можат да користат текст во говор?

Уред за комуникација со можности за внесување текст и текст во говор

Исклучените луѓе користат технологија за текст во говор од различни причини. Апликациите за текст во говор можат да го претворат текстот во аудио формат во реално време. Оваа помошна технологија е повеќе од корисна за луѓето кои се борат со зборување или читање. Исто така, може да им помогне подобро да комуницираат со луѓето во нивните животи преку претворање на текстот во природен звук со помош на технологијата AI (вештачка интелигенција).

Како „Текст во говор“ помага при исклучување на звукот на луѓето?

Нормално, немите луѓе користат знаковен јазик во секојдневниот живот кога сакаат да комуницираат со некого. Сепак, сите луѓе со кои ќе се сретнат можеби не го знаат знаковниот јазик, што може да создаде проблеми во комуникацијата.

Со API-то за текст во говор (TTS), луѓето со исклучен звук можат многу брзо да комуницираат со други луѓе.

Како луѓето со исклучување на звукот можат да користат текст во говор на Android?

Со текст во говор, вашиот мобилен телефон може да конвертира внесување текст и да репродуцира звук на глас.

 • Отворете ги поставките на вашиот уред.
 • Изберете Пристапност Излез од текст во говор.
 • Изберете го претпочитаниот мотор, јазик, брзина на говор и висина.
  • Стандардните избори на моторот за текст во говор варираат во зависност од уредот. Опциите може да го вклучуваат моторот за текст во говор на Google, моторот на производителот на уредот и сите мотори за текст во говор од трета страна што сте ги преземале од продавницата на Google Play.
 • Конечно, за да слушнете кратка демонстрација на синтеза на говор, притиснете Play.

Инсталирајте гласовни податоци за друг јазик:

 • Отворете ги поставките на вашиот уред.
 • Изберете Инсталирај говорни податоци
 • Изберете го јазикот што сакате да го инсталирате.
Знаковен јазик

Кои се претпочитаните TTS апликации на Android?

Има некои апликации на Google Play Store за исклучување на звукот на луѓе кои користат текст во говор:

 • Џеб
 • Разговарајте бесплатно
 • Читач на глас на глас
 • Narrator’s Voice

Зошто е Pocket?

Џеб е алатка за текст во говор главно што се користи за читање написи гласно од веб-прелистувачот на вашиот уред со Android.

Зошто Talk Free?

Talk Free е уште една апликација за текст во говор за Android која е дизајнирана да биде што е можно поедноставна.

Апликацијата исто така може да ја чита содржината не само од веб-локации и написи, туку и од PDF документи и други видови содржини.

Зошто Voice Aloud Reader?

Voice Aloud Reader е апликација која може гласно да чита речиси секој текст на екранот на вашиот уред со Android. Исто така, ова вклучува веб-локации, е-пошта, објави на социјалните медиуми, PDF-датотеки и многу повеќе.

Зошто е гласот на нараторот?

Гласот на нараторот е уште една популарна апликација за текст во говор на платформата Android. Ова е поради многуте корисни функции што им ги нуди на корисниците, вклучително и поддршка за повеќе јазици.

Како луѓето со исклучување звук можат да користат TTS на iOS?

Apple обезбедува текст во говор на своите корисници, можете да го активирате TTS на вашиот iPhone или iPad. Покрај тоа, со оваа технологија, можете на глас да ги читате вашите напишани текстови, текстуални пораки, Microsoft и PDF документи.

 • Одете во Поставки > Пристапност > Говорна содржина.
 • Второ, прилагодете некое од следново:
  • Избор на изговор: за да го слушнете текстот што сте го избрале, допрете го копчето Зборувај.
  • Зборувај екран: за да го слушнете целиот екран, повлечете надолу со два прста од горниот дел на екранот.
  • Контролор за говор: Прикажете го контролорот за брз пристап до Speak Screen и Speak на допир.
  • Истакнете ја содржината: iPhone може да означува зборови, реченици или и двете додека се изговараат. Можете да ги промените бојата и стилот на нагласување.
  • Повратни информации за пишување: можете да ги конфигурирате повратните информации за пишување за тастатурата на екранот и за надворешната тастатура и да изберете iPhone да го изговара секој знак, цели зборови, автоматски корекции, автоматско пишување големи букви и предвидувања за пишување. За да слушнете предвидувања за пишување, треба да отидете и во Поставки> Општо> Тастатури, а потоа вклучете Predictive.
  • Гласови: Изберете глас и дијалект.
  • Стапка на зборување: Повлечете го лизгачот.
  • Изговор: Диктирајте или напишете како сакате да се изговараат одредени фрази.

Кои луѓе со исклучување звук користат текст во говор на iOS ?

Постојат некои апликации што можете да ги преземете од AppStore:

Зошто се претпочита Тext to Speech!?

Text to Speech! е бесплатна програма за текст во глас која им овозможува на корисниците да конвертираат текст во говор.

Зошто се претпочита Voice Dream Reader?

Voice Dream Reader е позната апликација глас-во-текст што ја користат луѓе со дислексија, потешкотии во учењето, аутизам, нарушувања во извршното функционирање, слепило или слаб вид и други проблеми што го отежнуваат читањето и разбирањето на печатениот текст.

Исто така, можете да ја купите целосната верзија на апликацијата по цена од 9,99 долари (еднократна наплата).

Зошто се претпочита Narrator Voice?

Нараторот на глас е едноставна, бесплатна програма за текст во говор за iOS и Android. Понатаму, оваа апликација може да конвертира текст во .MP3 аудио датотеки.

Зошто се претпочита NaturalReader?

Гласовниот читач со вештачка интелигенција е достапен на Android, iOS и веб-прелистувачи и може да се користи за многу намени, вклучително училиште и работа.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај