Упатства за пристапност за лица со епилепсија

Аудио и визуелни предупредувања за содржина што може да предизвика напади

Што е епилепсија?

Епилепсијата е невролошко нарушување кое предизвикува нарушувања на нападите. Овие напади може да се движат од благи до тешки и може да вклучуваат конвулзии, губење на свеста и други физички симптоми. Нападите се предизвикани од нарушувања во електричната активност на мозокот и може да бидат поврзани со мозочна повреда или семејна тенденција. Сепак, причината често е непозната.

Што предизвикува епилепсија?

Епилепсијата може да се појави на која било возраст и може да биде предизвикана од различни фактори, вклучувајќи генетика, оштетување на мозокот и други медицински состојби. Некои од нив се:

Генетика и семејна историја:

Епилепсијата може да биде предизвикана од генетски мутации или наследни особини кои влијаат на електричната активност на мозокот.

Оштетување или повреда на мозокот:

Секоја траума или повреда на мозокот, како што е повреда на главата или мозочен удар, може да предизвика епилепсија.

Абнормален развој на мозокот:

Епилепсијата може да се појави кога мозокот не се развива правилно, што доведува до абнормална електрична активност.

Инфекции:

Инфекциите на мозокот, како што се менингитис или енцефалитис, може да предизвикаат епилепсија.

Пренатална повреда или малформации на мозокот:

Епилепсијата може да биде резултат на повреди здобиени за време на феталниот развој или мозочни малформации кои се присутни при раѓање.

Абнормални нивоа на мозочни хемикалии или електрична активност:

Промените во нивото на мозочните хемикалии или пореметувањата во електричната активност во мозокот може да доведат до епилепсија.

Злоупотреба или повлекување на супстанции:

Употребата или откажувањето на одредени супстанции, како што се несаканите ефекти од алкохол или лекови, може да предизвика напади и епилепсија.

Некои вообичаени предизвикувачи за фотосензитивни напади кај луѓе со различни типови на епилепсија вклучуваат трепкачки светла, обрасци и одредени бои. Ова е причината зошто е од суштинско значење дигиталната содржина да се направи подостапна за оние со епилепсија.

достапно користење на веб

Кои третмани се достапни за епилепсија?

Не постои лек за епилепсија, но достапни се третмани кои ќе помогнат во справувањето со состојбата. Овие третмани вклучуваат лекови, хирургија и промени во животниот стил, како што се избегнување на предизвикувачи и доволно спиење. Важно е да работите со давател на здравствена заштита за да го одредите најдобриот курс на лекување за вашите индивидуални потреби.

Упатства за пристапност на веб-содржини (WCAG) за лица со епилепсија

При дизајнирање дигитална содржина, важно е да се земат предвид потребите на сите корисници, вклучително и оние со епилептични и лицата со попреченост во однос на дигиталната пристапност . Бидејќи овие напади можат да бидат опасни по живот, тоа може да ги спречи луѓето воопшто да пристапат на интернет.

Конзорциумот на World Wide Web (W33C) има упатства за програмерите во неговите упатства за пристапност на веб-содржини (WCAG) за да ја направат содржината подостапна. Законот за Американци со инвалидитет (ADA) го направи овој тип на содржина незаконски. Еве неколку упатства за правење веб-содржини подостапни за луѓето со фотосензитивна епилепсија:

Избегнувајте трепкачка содржина или ефекти на стробинг:

Праговите на блиц или стробинг ефекти може да предизвикаат некои типови на напади кај луѓе со фотосензитивна епилепсија. Избегнувајте користење на високи стапки на блиц или стробинг ефекти или ограничете ги на три трепкања и ограничете ги пикселите.

Користете ја бојата внимателно:

Одредени бои, особено црвената и сината, и високиот контраст може да предизвикаат напади кај некои луѓе со епилепсија. Внимателно користете ја бојата како заситените црвени и избегнувајте да користите комбинации на бои кои можат да предизвикаат непријатност или да предизвикаат напади.

Избегнувајте брзо менување на содржината:

Брзо менување на содржината, како што се лизгање текст или треперење на слики, може да биде тешко за луѓето со епилепсија да се обработат и може да предизвика напади. Избегнувајте користење на содржина што брзо се менува или ограничете ја на кратко времетраење.

Обезбедете алтернативи за аудио и визуелна содржина:

Аудио и визуелна содржина може да биде тешка за обработка на некои луѓе со епилепсија. Анимациите и GIF-овите го одвлекуваат вниманието и можат да предизвикаат напади кај оние со фотоелектрична чувствителност. Обезбедете алтернативи, како што се натписи или преписи.

Дизајн со јасни, едноставни распореди:

Јасните, едноставни распореди можат да им помогнат на луѓето со епилепсија полесно да обработуваат дигитална содржина. Фондацијата за епилепсија предлага да се користат јасни, лесни за читање фонтови и да се минимизираат одвлекувањата и нередот.

Обезбедете предупредување за потенцијално активирачка содржина:

Ако е неопходно да се вклучат содржини со фотосензитивност што може да предизвикаат луѓе со епилепсија, дајте предупредување пред да се прикаже содржината. Ова ќе му даде можност на корисникот да се оддалечи од содржината или да преземе соодветни мерки на претпазливост.

Тест содржина за пристапност:

Пред да објавите содржина, тестирајте ја за пристапност користејќи алатки како што се проверки за пристапност и барајќи од луѓето со епилепсија да ја прегледаат. Ова може да помогне да се идентификуваат потенцијалните проблеми и да се осигура дека содржината е достапна за што повеќе луѓе.

Зошто луѓето со епилепсија треба да користат текст во говор?

Луѓето со епилепсија може да имаат потешкотии во обработката на визуелните или аудитивните информации, особено за време на напади или во периодот по нападот. Во такви случаи, употребата на софтвер за текст во говор како што е Speaktor може да биде особено корисна. Еве неколку причини зошто луѓето со епилепсија може да имаат корист од користењето текст во говор:

  1. Ги намалува визуелните стимули: Софтверот за текст во говор може да го намали бројот на визуелни стимули на кои се изложени лицата со епилепсија, што може да помогне да се спречат напади предизвикани од визуелни стимули.
  2. Го подобрува разбирањето: Некои луѓе со епилепсија може да имаат потешкотии при обработката на аудитивни информации. Софтверот за текст во говор може да го претвори текстот во изговорени зборови, што може да го подобри разбирањето и да го намали когнитивното оптоварување.
  3. Обезбедува алтернатива за читање: Читањето може да биде тешко или непријатно за некои луѓе со епилепсија. Софтверот „Текст во говор“ обезбедува алтернативен метод за пристап до пишани информации, кој може да биде помалку оданочувачки и попристапен.
  4. Овозможува мултитаскинг: Слушањето изговорени зборови им овозможува на луѓето со епилепсија да извршуваат повеќе задачи и да се вклучат во други активности додека пристапуваат до информации, што може да биде особено корисно за време на периоди на когнитивно или сензорно преоптоварување.
  5. Ја подобрува пристапноста: Софтверот за текст во говор може да ја подобри пристапноста за лицата со оштетен вид или други попречености што го отежнуваат читањето на пишан текст.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Дали епилепсијата влијае на читањето?

Некои типови на епилепсија можат да влијаат на јазичните обрасци, што го отежнува читањето. Многу од различните видови на епилепсија, особено генерализираната епилепсија, влијаат на широк опсег на невролошки функции кои вклучуваат јазик, разбирање и во некои случаи читање.

Дали читањето може да предизвика напад?

Постои еден вид на епилепсија наречена читачка епилепсија. Обично започнува во тинејџерските години и се активира со читање. Отпрвин, предизвикува миоклонични напади, кои се кратки грчеви околу устата и вилицата. Меѓутоа, ако лицето продолжи да чита додека се случуваат миоклонични напади, постои зголемен ризик да ескалира до тонично-клоничен напад.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај