Кои се Упатствата за пристапност за издавачите

Список за проверка за пристапност на веб

Научете како да создадете инклузивно искуство за читање следејќи ги овие упатства за пристапност во издавачката индустрија. Зголемете ја читаноста и ангажманот така што вашата содржина ќе биде достапна за секого.

Кои се клучните упатства за пристапност за издавачите?

За да создадат инклузивно искуство за читање, издавачите мора да следат одредени упатства за најдобра практика за издавачите. Овие упатства вклучуваат:

Обезбедување алтернативен текст за слики:

Алтернативниот текст или алтернативниот текст им помага на лицата со оштетен вид да ја разберат содржината на сликата. Затоа, издавачите мора да се погрижат сите слики да имаат соодветен алтернативен текст.

Користење на соодветна структура на насловот:

Насловите обезбедуваат структура на содржината и им помагаат на поединците со когнитивни попречености подобро да ја разберат содржината. Затоа, издавачите мора да користат соодветни структури за наслови, вклучувајќи ги ознаките H1, H2 и H3, за да обезбедат јасна хиерархија.

Да се направи пристапна тастатурата за содржина:

Поединците со пречки во движењето користат тастатури за навигација со дигитална содржина. Значи, издавачите мора да се погрижат нивната содржина да биде достапна со тастатура, што значи дека корисниците можат да пристапат до целата содржина и да го олеснат работниот тек.

Обезбедување затворени титлови и транскрипти за видеата:

И затворените титлови и транскриптите им помагаат на лицата со оштетен слух да ја разберат видео содржината. Значи, издавачите мора да обезбедат затворени титлови и транскрипти за сите видео содржини.

Дизајн за контраст на бои:

Поединци со оштетен вид или слепило во боја може да имаат потешкотии да разликуваат одредени бои. Значи, издавачите мора да се погрижат да има доволен контраст помеѓу текстот и позадината за да се обезбеди читливост.

Користење на описни врски:

Врските треба да имаат описен текст за да им помогнат на лицата со оштетен вид или когнитивни попречености да ја разберат содржината на врската. Издавачите треба да избегнуваат да користат фрази како „кликнете овде“ или „прочитајте повеќе“ и наместо тоа да користат описен текст како „дознајте повеќе за нашето достапно објавување“.

Обезбедување правилна структура на табелата:

Табелите може да бидат предизвикувачки за лицата со визуелни или когнитивни попречености. Издавачите мора да се погрижат табелите да имаат соодветна структура, вклучително и заглавија редови и колони, за полесно да се разберат податоците.

Обезбедување аудио описи за видеа:

Аудио описите им помагаат на лицата со оштетен вид да ја разберат визуелната содржина на видеата. Издавачите треба да обезбедат аудио описи за сите видео содржини.

Правење на формулари достапни:

Формите можат да бидат предизвикувачки за лицата со подвижност или когнитивни пречки. Издавачите треба да се погрижат нивните обрасци да бидат достапни со тастатура и да имаат соодветни етикети и упатства.

Обезбедување алтернативни формати:

Некои лица со попреченост може да имаат потешкотии да пристапат до содржината во одредени формати. Креаторите на содржината треба да обезбедат алтернативни формати, како што се обичен текст, HTML, CSS или xml, за да се осигураат дека сите поединци можат да пристапат до содржината.

Кои се алатките и ресурсите за да се обезбеди пристапност?

Насоките обезбедуваат подготвена референца за издавачите што ги покриваат нетехничките и техничките аспекти на инклузивно објавување. Еве неколку алатки и ресурси што може да ги користат издавачите за да обезбедат пристапност:

Упатства за пристапност на веб-содржини (WCAG):

WCAG 2.0 е збир на упатства развиени од World Wide Web Consortium (W3C) за да им помогнат на издавачите да ги направат достапни нивните содржини. Насоките даваат конкретни препораки за правење веб-содржини подостапни за лицата со попреченост.

Проверка на пристапност :

Постојат неколку проверки за пристапност достапни на интернет кои можат да им помогнат на издавачите да ја проценат достапноста на нивната содржина. Некои популарни опции вклучуваат WAVE, Axe и Lighthouse. Овие алатки можат да скенираат веб-локација или документ и да обезбедат детални извештаи за проблемите со пристапноста.

Читачи на екран:

Читачите на екранот се помошни технологии кои можат гласно да читаат текст на лица со оштетен вид. Популарни читачи на екран вклучуваат JAWS, NVDA и VoiceOver. Издавачите можат да ги користат овие алатки за да ја тестираат достапноста на нивната содржина и да се осигураат дека таа може да биде прочитана од читателите на екранот.

Проверки за контраст на бои:

Контрастот на боите е од суштинско значење за лицата со оштетен вид да ја согледаат содржината. Постојат неколку достапни онлајн алатки кои можат да им помогнат на издавачите да го проценат контрастот на бојата на нивната содржина. Некои популарни опции вклучуваат Проверка на контраст и Безбедно во боја.

Упатства за пристапност за специфични платформи:

Некои платформи, како што се WordPress и Shopify, обезбедуваат специфични упатства за пристапност за издавачите. Некои издавачи на EPUB 3 и Брајово писмо едноставно се поврзуваат со датотеката за навигација за да послужат како текстуална табела со содржина на книгата. Овие упатства може да им помогнат на издавачите да се осигураат дека нивната содржина ги задоволува барањата за пристапност на платформата.

Обука за пристапност:

Многу организации нудат обука за функциите за пристапност за издавачите. Обуката може да им помогне на издавачите да научат како да дизајнираат и развиваат достапна содржина и може да обезбеди насоки за исполнување на прописите за пристапност.

Текст во говор за пристапност во издаваштвото

Текст во говор е важна карактеристика за пристапност за лица со оштетен вид или пречки во читањето. Тоа им овозможува да им се чита на глас содржината на текстот користејќи технологија на синтетички говор. Издавачите можат да додадат функционалност за текст во говор на нивната содржина за да се осигураат дека лицата со попреченост имаат пристапни формати на нивната содржина.

Зошто текстот во говор е важен за издавачите во однос на пристапноста:

Ја зголемува публиката:

Додавањето функционалност за текст во говор може да ја зголеми публиката за содржината на издавачот така што ќе ја направи достапна за лица со оштетен вид или пречки во читањето.

Во согласност со упатствата за пристапност:

Многу упатства за пристапност бараат обезбедување на функционалност текст во говор за дигитална содржина, што ја прави суштинска карактеристика за издавачите кои сакаат да обезбедат усогласеност со прописите за пристапност.

Ја подобрува употребливоста:

Функционалноста на текст во говор може да ја подобри употребливоста на дигиталната содржина за сите корисници со тоа што ќе им дозволи да ја слушаат содржината наместо да ја читаат. Ова може да биде особено корисно за поединци кои претпочитаат аудитивно учење.

Обезбедува алтернатива на визуелната содржина:

За содржината што вклучува визуелна содржина, како што се слики или графикони, функционалноста на текст во говор може да обезбеди алтернативно средство за поединците со оштетен вид да ги разберат информациите.

Најчесто поставувани прашања

Што е пристапност?

Достапните информации се однесуваат на дизајнот на дигитални содржини, производи и услуги што можат да ги користат сите поединци, вклучително и оние со попреченост. Таа има за цел да ги отстрани бариерите и да обезбеди еднаков пристап до информации и технологија за лицата со попреченост, како што се визуелни, звучни, дислексија или когнитивни оштетувања.

Зошто пристапноста е важна за издавачите?

Пристапноста не е само законско барање, туку морална обврска да се обезбеди секој да има пристап до дигитално објавување. Стандардите за пристапност имаат и значителни придобивки за издавачите. Со тоа што нивната содржина е достапна, издавачите можат да ја зголемат својата читаност и ангажман, вклучително и лицата со попреченост. Издавачите исто така можат да го подобрат своето рангирање на оптимизација и да избегнат правни проблеми со следење на упатствата за пристапност.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај