Упатство за пристапност за читање со катаракта

Прилагодливи поставки за големината на фонтот во е-читач

Кое е Упатството за пристапност за читање со катаракта?

Со напредокот во технологијата, полесно е да ја направите вашата веб-страница достапна за луѓето со катаракта.

 • Користете големи и јасни фонтови: користете зголемување на фонтовите за да им олесните на луѓето со катаракта да читаат. Sans-serif фонтовите, како Arial или Helvetica, често се полесни за читање од серифните фонтови.
 • Користете бои со висок контраст: користете бои со висок контраст помеѓу текстот и позадината за да им олесните на луѓето со катаракта да разликуваат букви и зборови. Темниот текст на светла позадина обично е полесен за читање.
 • Обезбедете доволно осветлување: Обезбедете доволно осветлување за да им олесните на луѓето со катаракта да читаат. Користете светло, рамномерно осветлување за да ги минимизирате сенките и отсјајот.
 • Користете едноставен јазик: користете едноставен, јасен јазик што е лесен за разбирање. Избегнувајте користење сложени термини и жаргон.
 • Користете кратки реченици и параграфи: користете кратки реченици и параграфи за да ги разложите информациите на помали, сварливи парчиња. Ова им помага на луѓето со катаракта да избегнат да се чувствуваат преоптоварени од долг блок текст.
 • Обезбедете повеќе формати: Обезбедете дигитална содржина во повеќе формати, како видео или аудио, како и пишан текст. Ова им овозможува на луѓето со катаракта да го изберат форматот кој најдобро функционира за нив.
 • Користете алтернативен текст за слики: користете алтернативен текст за слики за да ја опишете содржината на сликата. Ова им помага на луѓето со катаракта кои можеби не можат јасно да ја видат сликата да разберат што прикажува.
катаракта

Како да се избегне катаракта?

 • Носете очила за сонце: Заштитете ги очите од штетните УВ зраци на сонцето со носење очила за сонце кои блокираат 100% од двете УВА и УВБ зраци. Ова помага да се спречи оштетување на леќата и да се намали ризикот од развој на катаракта.
 • Откажете се од пушењето: Пушењето е главен фактор на ризик за катаракта, така што откажувањето од пушење помага да се намали ризикот од нивно развивање.
 • Ограничете ја потрошувачката на алкохол: Прекумерното консумирање алкохол го зголемува ризикот од катаракта. Ограничувањето на внесот на алкохол помага да се намали ризикот.
 • Правете редовни очни прегледи: редовните очни прегледи помагаат во рано откривање на катаракта и овозможуваат ран третман, што спречува губење на видот и ги подобрува исходите.

За да избегнете катаракта, погрижете се да внимавате на грижата за очите. Иако е тешко да се избегне катаракта поврзана со возраста, можно е да се избегнат различни видови на катаракта. За повеќе медицински информации, консултирајте се со вашиот давател на здравствена заштита или офталмолог.

Иако контактните леќи не предизвикуваат директно катаракта, тие придонесуваат за развој на катаракта индиректно со зголемување на ризикот од одредени очни состојби кои доведуваат до катаракта.

Како да се излечи катаракта?

Катарактата се третира со операција на очите, која вклучува отстранување на заматената леќа и нејзина замена со вештачка леќа. Операцијата на катаракта е вообичаена и безбедна процедура која обично се изведува на амбулантска основа во офталмологијата.

Кои се симптомите на катаракта?

 • Гледајќи ефект на ореол.
 • Двоен вид.
 • Облачно видување.

Овие симптоми не значат дека имате катаракта. Консултирајте се со вашиот лекар за да дознаете дали имате други болести како што се болест на рожницата, болест на оптичкиот нерв или болест на мрежницата.

Најчесто поставувани прашања

Кои се упатствата за пристапност на веб-содржини?

Упатствата за пристапност на веб-содржини (WCAG) се збир на меѓународни стандарди за правење дигитални содржини, како што се веб-локации, апликации и документи, подостапни за лицата со посебни потреби.
WCAG им помага на креаторите на содржина за тоа дали нивната дигитална содржина е достапна за најшироката можна публика, вклучително и лицата со посебни потреби

Што е одрекување од одговорност за пристапност?

Тоа е изјава за пристапност на вашата веб-локација која и кажува на вашата заедница на корисници за вашата посветеност на пристапноста на веб. Во рамките на таа посебна порака, ги уверувате вашите клиенти дека вложувате напори да им служите.

Што се катаракта?

Катаракта е честа состојба на очите која влијае на бистрината на леќата на окото, но не влијае на рожницата. Леќата е јасна структура зад ирисот која помага да се фокусира светлината на мрежницата, која испраќа визуелни сигнали до мозокот. Кога ќе се развие катаракта, видот станува заматен и непроѕирен, што предизвикува слаб вид или целосно губење на видот. Тоа влијае и на визуелната острина (VA) која е мерка за функционалноста на окото да ги разликува облиците и деталите на предметите на дадено растојание.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај