Упатство за пристапност за читање со контактни леќи

Правилно поставување на осветлување за читање

Како да се грижите за здравјето на очите додека користите контактни леќи?

Еве неколку совети за оние кои носат контактни леќи :

 • Измијте ги рацете пред да носите контактни леќи
 • Редовно чистете ги леќите: користете препорачан раствор за контактни леќи за чистење на леќите. Растворот за дезинфекција ги отстранува сите нечистотии или остатоци што можеби се насобрале на нив.
 • Заменете ги леќите како што е препорачано. Во зависност од видот на контактните леќи што ги користите, тие можеби ќе треба да се менуваат дневно, неделно, двонеделно или месечно. Следете ги упатствата на вашиот професионалец за нега на очи за тоа колку често да ги замените вашите леќи за здравјето на површината на рожницата.
 • Избегнувајте да ги носите вашите леќи предолго. Во зависност од видот на контактните леќи што ги користите, тие може да бидат погодни за секојдневно или за продолжено носење. Ако имате секојдневно носење леќи, задолжително извадете ги пред спиење за да спречите суво око и заматен вид. Ако имате леќи со продолжено носење, следете ги упатствата на вашиот давател на нега за очи за тоа колку долго треба да ги носите постојано.
 • Избегнувајте да ги носите вашите леќи во вода од чешма. Контактните леќи не треба да се носат додека пливате или се капете. Водата внесува бактерии во очите и го зголемува ризикот од окуларна инфекција.
 • Посетувајте редовни очни прегледи: Дури и ако немате никакви проблеми со видот, важно е да присуствувате на редовни очни прегледи кај вашиот очен лекар.

Кои се упатствата за пристапност за читање со контактни леќи?

Важно е да внимавате на грижата за очите кога користите контактни леќи за да не ја оштетите рожницата и да спречите губење на функционалноста на очите.

 • Обезбедете соодветно осветлување: Доброто осветлување е неопходно за удобно читање. Проверете дали просторијата е добро осветлена и користете светилка или извор на светлина што не создава отсјај на вашите контактни леќи.
 • Правете паузи: Ако читате подолг период, правете паузи на секои 20-30 минути за да ги одморите очите.
 • Трепкајте често: Кога читаме, имаме тенденција да трепкаме поретко, што предизвикува суви очи и непријатност кај оние што носат контактни леќи.
 • Користете капки за очи: Ако вашите очи се чувствуваат суви или иритирани додека читате, размислете за користење на подмачкувачки капки за очи наменети за оние кои носат контактни леќи. Ова помага да ги одржувате вашите очи влажни и удобни.
 • Приспособете ја големината на фонтот: ако се најдете како кривогледате или се напрегате да читате, приспособете ја големината на фонтот на вашиот уред или книга. Зголемувањето на големината на фонтот го олеснува читањето за вашите очи.
 • Користете филтер за сина светлина: многу уреди сега нудат опција за филтер за сино светло, што го намалува напрегањето на очите и заморот при подолготрајно читање.
 • Следете ги упатствата на вашиот оптометрист: Секогаш следете ги упатствата дадени од вашиот оптометрист во врска со употребата и грижата за вашите контактни леќи.

Што е пристапност?

Целта на пристапноста е да се обезбеди инклузивен и правичен пристап за сите. Еве три типа на пристапност:

 • Физичката пристапност се однесува на згради, транспортни системи и јавни простори достапни за лицата со посебни потреби.
 • Дигиталната пристапност се однесува на веб-локации, софтвер и други дигитални содржини достапни за лицата со потешкотии во учењето.
 • Пристапноста до комуникација обезбедува пристапна комуникација за лицата со посебни потреби.

Што е дигитална пристапност?

 • Дигиталната пристапност е дизајнирање дигитална содржина, апликации и алатки за лицата со посебни потреби.
 • Дигиталната пристапност создава еднаков пристап до дигитални содржини и апликации за сите.
 • Дигиталната пристапност ја прави дигиталната содржина достапна за лицата со физичка попреченост и оштетен вид.

Што се контактни леќи?

Еве неколку факти за контактните леќи:

 • Контактните леќи се тенки леќи поставени директно на површината на окото за да се поправат проблемите со видот.
 • Контактните леќи се направени од мека, флексибилна пластика или крути гас-пропустливи материјали.
 • Контактните леќи бараат соодветно чистење и грижа за одржување на хигиената и спречување на инфекции на очите.
 • Многу видови тврди контактни леќи се достапни во бифокални, а има и мултифокални контактни леќи.
 • Монтирањето бара посебна обука и експертиза и обично го прави оптометрист или офталмолог по очен преглед.
Кои се упатствата за пристапност на веб-содржини?

Упатствата за пристапност на веб-содржини (WCAG) се збир на меѓународни стандарди за правење дигитални содржини, како што се веб-локации, апликации и документи, подостапни за лицата со посебни потреби.
WCAG им помага на креаторите на содржини за тоа дали нивната дигитална содржина е достапна за најшироката можна публика, вклучувајќи ги и лицата со посебни потреби и проблеми со видот.

Што е одрекување од одговорност за пристапност?

Тоа е изјава за пристапност на вашата веб-локација која и кажува на вашата заедница на корисници за вашата посветеност на пристапноста на веб. Во рамките на таа посебна порака, ги уверувате вашите клиенти дека вложувате напори да им служите.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај