Како да се минимизира болката додека читате со суви очи?

Сувото око е чест проблем, особено за оние кои поминуваат многу време во читање или користење на дигитални уреди. Еве неколку упатства за пристапност за да им го олеснат читањето на лицата со суви очи:

Кои се причините за суви очи?

Еве неколку причини за суви очи:

Читањето често е предизвик за луѓето кои имаат суви очи. Адвокатите, наставниците, лекарите, службениците за патенти и другите кои мораат многу да читаат во текот на денот, откриваат дека нивната состојба на суво око ја попречува нивната способност да функционираат нормално.

Исто така, децата кои треба да ги наведнат главите нагоре за да гледаат екран кој е поставен за употреба кај возрасни, доживуваат потешки суви очи и други проблеми со очите.

суво око

Кои се симптомите на суво око?

Посетете очен лекар за да бидете сигурни дека имате синдром на суво око. Доколку не се излечи на време, можно е да завршите со ЛАСИК, операција на катаракта, операција на глауком, рефрактивна хирургија или операција на тироидната жлезда. Важно е да внимавате на здравјето на очите и да посетите офталмолог за да направите очен преглед.

Што е третман за суво око?

Еве ги најчестите опции за третман за суво око и примена на нега на очите:

Третманот на болеста на суво око се изведува со чекор-мудар пристап кој варира во зависност од тежината на болеста. Почетните пристапи вклучуваат едукација за состојбата, модификација на околината (елиминирање на директен висок проток на воздух/вентилатори, намалено време на екранот, овлажнител), идентификација и елиминација на навредливи локални и системски агенси, локални окуларни лубриканти и хигиена на капаците (топли облоги и чистење на капаците ), орални есенцијални масни киселини.

Најчесто поставувани прашања

Зошто да користите текст во говор?

Ако имате синдром на суво око или сакате да го избегнете, размислете за користење на софтверот TTS што ја претвора пишаната содржина во звучна содржина за вас. За да не морате со часови да гледате во екранот и тоа е добро за здравјето на вашите очи.

Што е суво око?

Сувото око е состојба кога очите не произведуваат доволно солзи за да ја одржуваат површината на окото соодветно подмачкана, или кога квалитетот на солзите произведени е слаб. Болеста на суво око или кератоконјуктивитис сика (KCS) е широка состојба која е форма на болест на очната површина. Тоа влијае на очите, правејќи ги суви и непријатни. Тоа се случува затоа што солзавецот што се наоѓа на површината на окото, над рожницата е оштетен или деградиран така што не ги одржува очите правилно подмачкани. Солзавецот и го брани окото од болести и го спречува испарувањето на солзите додека очите ви се отворени.