Упатство за пристапност за луѓе со АДХД

Визуелни распореди и рутини

Што е АДХД?

АДХД значи нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание, тоа е невропсихолошко нарушување кое ги погодува и децата и возрасните. Се карактеризира со симптоми како што се невнимание, хиперактивност и импулсивност кои им отежнуваат на поединците да го регулираат своето однесување, да го фокусираат своето внимание и да ги следат задачите.

Кои се проблемите со кои се соочуваат луѓето со АДХД?

Луѓето со АДХД обично имаат потешкотии во учењето додека се борат со задачи кои бараат постојано внимание, како што се читање, пишување или завршување на домашните задачи. Тие исто така имаат потешкотии со организацијата, управувањето со времето и контролата на импулсите.

АДХД влијае на учениците. Тоа, исто така, влијае на менталното здравје на една личност, па дури и на целокупната благосостојба додека тие се борат да успеат. Затоа луѓето со АДХД обично имаат проблеми со пристапноста .

Дополнително, АДХД предизвикува тешкотии со извршната функција, долго седење мирно, слушање насоки и чекање на редот. Луѓето со АДХД се борат со импулсивноста и нервозата и имаат проблеми со работната меморија, што влијае на главните животни активности.

Како да се дијагностицира АДХД?

Дијагнозата на АДХД не е еднократен настан, туку тековен процес кој може да вклучува тековна евалуација и следење на симптомите со текот на времето. Дополнително, дијагнозата на АДХД обично се поставува од квалификуван давател на здравствена заштита, а третманот вклучува комбинација од лекови, бихејвиорална терапија и други интервенции прилагодени на потребите на поединечните пациенти.

адхд апчиња

Кои се симптомите на АДХД?

Симптомите на АДХД спаѓаат во три категории: невнимание, хиперактивност и импулсивност. Не сите поединци со АДХД ги искусуваат сите три типа на симптоми, а сериозноста и презентацијата на симптомите се разликуваат помеѓу поединците.

Нарушувањето на дефицитот на внимание предизвикува когнитивни попречености и когнитивни оштетувања, кои влијаат на механизмите за донесување одлуки кај луѓето, особено кај адолесцентите.

Зошто треба да дадете приоритет на дигиталната пристапност?

Дигиталната пристапност е приоритетна бидејќи промовира вклучување, усогласеност, иновации, подобро корисничко искуство и корпоративна општествена одговорност. Следејќи ги упатствата за пристапност на веб-содржини, можно е да се развие когнитивна пристапност за луѓето со АДХД на веб-страници и платформи за социјални медиуми.

 • Вклучување: Дигиталната пристапност осигурува дека лицата со попреченост не се исклучени од пристап до информации, производи и услуги онлајн. Со тоа што ги правиме дигиталните содржини достапни за лицата со попреченост, создаваме поинклузивна дигитална средина која им користи на сите.
 • Усогласеност: Во многу земји, постојат законски барања за дигитална пристапност. На пример, во Соединетите Американски Држави, на веб-локациите на одредени субјекти се бара да бидат достапни според Дел 508 од Законот за рехабилитација и Законот за Американци со посебни потреби (ADA). Со почитување на овие прописи, организациите избегнуваат правни ризици и се грижат да не ги дискриминираат лицата со попреченост.
 • Иновации: Дигиталната пристапност води кон иновации и нови деловни можности. Со дизајнирање дигитална содржина што е достапна за лицата со попреченост, организациите користат голем и често занемарен сегмент од пазарот.

Лесно и погодно е да се обезбеди дигитална пристапност за лицата со попреченост е поудобно со технолошкиот напредок.

Кое е Упатството за пристапност за луѓе со АДХД?

1. Направете ја вашата веб-страница предвидлива

WCAG Упатството 3.2, „Предвидливо“, е еден од основните принципи на дигиталната пристапност. Од програмерите бара „да направат веб-страниците да се појавуваат и да работат на предвидливи начини“.

За жал, многу веб-локации не успеваат да го следат ова упатство правејќи едноставни грешки. На пример:

 • Веб-страницата отвора скокачки прозорец или известување кога некој елемент добива фокус.
 • Веб формуларот автоматски се поднесува кога корисникот ќе го пополни последното поле за формулар без да го извести корисникот.

2. Напишете јасни, конкретни упатства

WCAG 2.1 . На пример, веб-формулите треба да имаат јасни упатства и точни ознаки за секое поле за формулари.

Недвосмислените инструкции им помагаат на сите корисници, но како што забележува WCAG, етикетите и упатствата се особено важни за оние со когнитивни, јазични и пречки во учењето.

Неколку брзи совети:

 • Ако полето за формулар бара податоци во одреден формат (на пример, поле за датум што бара „ден/месец/година“), наведете примери.
 • Формуларите и другите интерактивни елементи треба да имаат и точни HTML или ARIA етикети, кои ги подобруваат искуствата за луѓето кои користат помошни технологии.

3. Уредете ја вашата веб-страница

 • Поедноставете го дизајнот: користете чист и јасен дизајн со јасен распоред, доволно бел простор и лесни за читање фонтови. Избегнувајте да користите премногу бои или елементи кои го одвлекуваат вниманието или ги обземаат корисниците и користете поголеми големини на текст.
 • Користете јасен и концизен јазик: користете обичен јазик, кратки параграфи и точки за да ги разложите информациите на помали, сварливи парчиња. Избегнувајте користење сложени термини и жаргони што може да ги збунат или обесхрабрат корисниците.
 • Користете јасни наслови: користете јасни и описни наслови за да ја структурирате содржината и да го олесните скенирањето и навигацијата. Насловите им помагаат на корисниците брзо да ги пронајдат потребните информации и да избегнат да се чувствуваат преоптоварени од долг блок текст.
 • Обезбедете помагала за навигација: користете јасни менија за навигација, трошки од леб и функционалност за пребарување за да им помогнете на корисниците брзо и лесно да ги најдат потребните информации. Добро организираниот систем за навигација им помага на корисниците да избегнат чувство на изгубено или фрустрирано при навигација на вашата страница.
 • Користете визуелни помагала: користете визуелни помагала, како што се слики, инфографици и видеа, за да ви помогне да објасните сложени информации и да го разделите текстот. Визуелните помагала им помагаат на корисниците со АДХД подобро да ги разберат и задржат информациите.

Најчесто поставувани прашања

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај