Кои се карактеристиките за пристапност на Libby?

Опции за фонт и распоред погодни за дислексија во Libby

Што е Либи?

Libby е бесплатна апликација која им овозможува на корисниците да позајмуваат и читаат е-книги и аудио книги од нивната локална јавна библиотека. Апликацијата е развиена од OverDrive, компанија која обезбедува решенија за дигитална содржина на јавните библиотеки и училишта.

Со апликацијата Libby, корисниците лесно бараат и позајмуваат дигитални книги од колекцијата на нивната локална библиотека. Апликацијата поддржува широк спектар на формати на е-книги и аудио книги и обезбедува искуство за читање погодно за корисниците со приспособливи поставки, како што се големини на фонтови и бои на заднина. Корисниците исто така слушаат аудио книги директно во апликацијата, па дури и ја забрзуваат или успоруваат нарацијата.

Libby е достапен бесплатно и на Apple и на Android уредите и се презема од App Store или Google Play Store.

Како да се користи Libby?

Еве ги основните чекори за користење на апликацијата Libby:

 • Преземете ја и инсталирајте ја апликацијата Libby од App Store или Google Play Store на вашиот мобилен уред.
 • Отворете ја апликацијата и изберете „Најди ја мојата библиотека“. Внесете го името, поштенскиот број или локацијата на вашата локална библиотека за да ја пронајдете дигиталната колекција на вашата библиотека.
 • Откако ќе ја изберете вашата библиотека, ќе треба да се најавите со бројот на вашата библиотечна картичка и PIN. Ако немате картичка за библиотека, пријавете се за една онлајн или лично во вашата локална библиотека.
 • Прелистајте ја дигиталната колекција на библиотеката во Либи и пронајдете ја книгата што сакате да ја позајмите. Пребарувајте по наслов, автор или тема или прелистувајте ги збирките по жанр или формат.
 • Откако ќе ја пронајдете книгата што ја сакате, допрете на „Позајми“ или „Предржи место“ ако книгата моментално е недостапна. Ако поставите задржување, ќе добиете известување по е-пошта кога книгата ќе стане достапна за да ја позајмите.
 • Ако изберете да ја позајмите книгата, ќе имате можност да ја прочитате книгата во апликацијата или да ја преземете за читање офлајн. Ако одберете да слушате аудиокнига, стримувајте ја или преземете ја за офлајн слушање.
 • Кога ќе завршите со книгата, вратете ја предвреме или нека истече на крајот од периодот на позајмување. Книгата потоа автоматски ќе се отстрани од вашиот уред.
либи

Кои се карактеристиките за пристапност на Libby?

 • Поддршка за читач на екран
 • Прилагодливи големини на текст
 • Режим со висок контраст
 • Затворен титл
 • Гласовни контроли
 • Фонт за дислексија
 • Кратенки на тастатурата
 • Менија на цел екран
 • Намалена варијација на текстот
 • Намалено движење
 • Намалени хаптици
 • Етикети на лентата за навигација

За повеќе информации за пристапноста во Libby, посетете ја Libby Help или проверете ја изјавата за пристапност на OverDrive. Имајте предвид дека некои поставки се достапни само за англискиот јазик.

Како да читате гласно со Либи?

Libby обезбедува лесен начин за слушање аудио книги на вашиот мобилен уред, вклучувајќи ја и можноста за прилагодлива брзина на репродукција, поставување тајмери за спиење и многу повеќе. Еве како да слушате аудио книги во Либи:

 • Отворете ја апликацијата Libby и најавете се со картичката за библиотека и PIN-кодот.
 • Допрете на корицата на книгата на аудио книгата што сакате да ја слушате.
 • На страницата со детали за книгата, допрете го копчето „Слушај“.
 • Ако прв пат слушате аудиокнига во Libby, ќе ви биде побарано да ја изберете претпочитаната брзина на репродукција.
 • Откако ќе почнете да ја слушате аудиокнигата, паузирајте, премотувајте назад или брзо напред користејќи ги контролите на екранот.
 • За да поставите тајмер за спиење, допрете го копчето „ZZZ“ во горниот десен агол на екранот и изберете времетраење.

Ако сакате да читате заедно со плеерот за аудио книги, Libby нуди функција наречена „Read Along“, која го истакнува текстот додека нараторот ја чита книгата на глас. Еве како да користите Read Along:

 • Отворете ја апликацијата Libby и најавете се со картичката за библиотека и PIN-кодот.
 • Допрете на корицата на книгата од аудиокнигата со која сакате да ја читате.
 • На страницата со детали за книгата, допрете го копчето „Read Along“.
 • Апликацијата ќе ја прикаже верзијата на eBook на аудиокнигата, со означен текст додека нараторот ја чита на глас.

Најчесто поставувани прашања

Кои се упатствата за пристапност на веб-содржини?

Упатствата за пристапност на веб-содржини (WCAG) се збир на меѓународни стандарди за правење дигитални содржини, како што се веб-локации, апликации и документи, подостапни за лицата со посебни потреби.

WCAG им помага на креаторите на содржини за тоа дали нивната дигитална содржина е достапна за најшироката можна публика, вклучувајќи ги и лицата со посебни потреби и проблеми со видот.

Дали Либи е исто со апликацијата OverDrive?

Додека и Libby и OverDrive се во сопственост на истата компанија, OverDrive Inc., тие се различни производи.

Дали Либи е подобар од Амазон Киндл?

Тоа зависи од тоа што барате. Ако сакате да пристапите до голем избор на е-книги и аудио книги бесплатно од вашата локална библиотека, тогаш Libby може да биде подобар избор за вас. Но, ако сакате уред или апликација специјално дизајнирана за читање е-книги, со поширок избор на наслови достапни за купување, тогаш Kindle може да биде подобра опција.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај