Текст во говор за луѓе со АДХД

Користење на текст-во-говор за подобрување на фокусот за луѓето со АДХД

Што е АДХД

АДХД е широко распространето невролошко нарушување. Симптомите на АДХД варираат од личност до личност, во зависност од возраста и други фактори. Луѓето со АДХД често имаат потешкотии да се фокусираат на читање или учење материјал за долги периоди. Некои луѓе со АДХД имаат симптоми на дислексија, што го прави читањето и разбирањето на информациите уште попредизвикувачки. Покрај пречки во учењето, може да предизвика анксиозност и депресија, предизвикувајќи ефекти. Симптомите на АДХД вклучуваат:

 • Дефицит на внимание
 • Хиперактивност
 • Недостаток на концентрација

За да дознаете повеќе за АДХД, проверете ја оваа врска: Psychiatry.org – Што е АДХД?

Како АДХД влијае на способностите за читање и пишување?

Читањето и пишувањето може да биде предизвик за луѓето со АДХД на различни начини. Некои од нив се:

 • Меморија
 • Концентрирајќи се
 • Обработка на информации
 • Планирање на време
 • Се бори да се справи со одвлекувањата

Што е алатка за текст во говор?

Платформите за читање текст конвертираат каква било форма на текст во глас, како што се Microsoft Word, веб-страници или поставени датотеки од уреди со апликации или екстензии на Google. Како резултат на тоа, говорот генериран од компјутер звучи како физичко лице кое гласно чита текст. За да дознаете повеќе за TTS, проверете ја оваа врска: Што е Text to Speech Софтверот за текст во говор е корисна алатка за лица со пречки во читањето или дислексија. Тоа им овозможува на луѓето подобро да следат додека слушаат, а исто така е одлична идеја ако сакате да научите друг јазик користејќи читање преводи со аудио.

Дете со АДХД

Дали луѓето со АДХД треба да користат алатки за текст во говор?

Софтверот за текст во говор може да им помогне на поединците со потешкотии во учењето со читање на глас на материјалот што се обидуваат да го научат или прочитаат, давајќи им можност да ги слушнат и обработуваат информациите поинаку. Технологијата „Текст во говор“ го претвора текстот во говор. Тоа може да им помогне на лицата со растројство на дефицит на внимание и хиперактивност (АДХД) да читаат на глас и да слушаат. Помошната технологија е критична во создавањето еднакви можности за луѓето со аутизам, дислексија или АДХД.

Кои се придобивките од користењето читач на текст за луѓето со АДХД?

Платформите за текст во говор можат да имаат корист за оние со АДХД, анксиозност и други состојби поврзани со одвраќање. Некои примери се:

 • Лесно се следи текстот: Надворешните звучни дразби може лесно да го одвлечат вниманието на луѓето со одвраќање затоа што имаат краток опсег на внимание кога читаат или пишуваат во тивка средина. Со алатката за учење која ги конвертира текстовите во аудио, можно е да се слуша која било напишана содржина додека читате. Учениците можат да се концентрираат долго време благодарение на алатката tts.
 • Зголемување на читањето со разбирање: Читање и пишување во исто време го подобрува разбирањето и го зголемува задржувањето на наученото. Тие го исполнуваат ова со истовремено обработка на аудио и визуелни информации. Слушањето и визуелните искуства им помагаат на учениците да разберат поефикасно и побрзо. Апликациите за читање текст го постигнуваат ова со гласно читање текст и прикажување графички прикази на текстот во слики.
 • Зголемување на општото ниво на култура: Аудио книгите се корисни ресурси за луѓето со потешкотии во читањето. Благодарение на алатките за аудио читање, нема потреба да се чека онлајн платформите да објавуваат аудио верзии на книги. Алатките за претворање текст во говор ви овозможуваат да се осигурате дека сите пишани текстови се читаат на глас од машината со природен звук. Ова отстранува значителен дел од бариерите со кои се соочуваат оние со пречки во читањето при читањето книги и го зголемува нивното ниво на општа култура.
 • Опција за промена на брзината на читање: Луѓето кои се борат со читањето имаат уникатни барања. Промената на гласовната стапка го олеснува задоволувањето на различни потреби. Бавното слушање е вредна карактеристика за оние кои се борат со разбирање.
 • Ефективно максимизирајте го времето: Луѓето со АДХД на кои им е потребна помош честопати бараат повеќе време и напор за да ги завршат задачите. Потребно им е помалку време да ја завршат и ревидираат својата работа. Луѓето кои користат tts платформи може подолго да се концентрираат на некоја задача или домашна задача, да разберат побрзо и подобро да го користат своето време.

Дали алатките TTS се достапни на уредите на Apple и Windows?

Широк спектар на апликации за читач на глас се достапни на уредите на Apple и Windows.

Читачот на екранот е еден пример на алатката од текст во глас. Читачот на екран на Google е екстензија на Chrome. Оваа екстензија е компатибилна со прелистувачите на Google Chrome што работат на кој било оперативен систем, вклучително и Chromebook, Windows и Mac OS. За да дознаете повеќе за користење на областа на читач на екран на Google Docs и веб-страници и активирање на Screen Reader од лентата со алатки, проверете ја оваа статија за Како да се пишува текст во говор на Google Docs.

Често поставувани прашања за текст во говор за луѓе со растројство на дефицит на внимание и хиперактивност (АДХД)?

Кои се цените на генераторите на глас за АДХД?

Како што се додаваат нови опции за гласовниот јазик или брзината, алатките за текст во говор ги менуваат политиките за цени. Можете да ги најдете цените на нивната веб-страница.

Дали алатките tts се достапни на iPad и iPhone?

Различни апликации за читање текст се достапни во продавницата за апликации за iOS и Android уреди. Можете исто така да ги користите овие апликации за читање книги, статии, списанија и друго на многу јазици.

Кои се придобивките од алатките за помошна технологија за лицата со пречки во учењето?

Некои луѓе со АДХД се борат да го задржат вниманието и фокусот, други се борат со контролата на импулсите, а други се хиперактивни и имаат потешкотии да го регулираат своето расположение. АДХД може да го отежне успехот во училиште, работа и врски. Тие можат да имаат корист од помошните технологии на различни начини.

 • Заштитете го нивното ментално здравје: На луѓето кои се борат со читање и пишување им е тешко. Зголемувањето на нивниот пристап до информации намалува некои од тешкотиите.
 • Поддршка на извршните функции: Користењето на различни технологии за поддршка на извршните функции го олеснува животот на луѓето кои страдаат од АДХД.

Што можат да користат различни технологии за АДХД?

Алатки од говор во текст: алгоритмите можат да транскрибираат и пишуваат говор користејќи автоматизација на диктирање и предвидување зборови. Наместо да пишувате или пишувате, користете препознавање говор и напредни говорни технологии за да зборувате на микрофон. Оваа технологија го конвертира текстот врз основа на проред и граматика. Технологијата за препознавање глас, која го претвора говорот во текст, може да биде корисна за оние кои се борат со своите вештини за пишување. За да дознаете повеќе за транскрипцијата на говор, проверете ја оваа врска: Што е транскрипција?

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај