Како да конвертирате текст во говор на Андроид во 2022 година?

Отворање на апликацијата текст во говор на Android

Текст во говор (TTS) е софтвер кој го претвора пишаниот текст во аудио датотека. Може да се користи за зголемување на продуктивноста и пристапноста или за слушање долги текстови. Овие текстови може да бидат Google Docs, текстуални пораки или известувања. Оваа статија ќе ви покаже како да користите текст-во-говор во Андроид и да поправите некои вообичаени проблеми.

Како да активирате текст во говор на Андроид?

Не се потребни дополнителни апликации за текст во говор за користење на функционалноста текст во говор на Android.

Следете ги овие едноставни чекори за да овозможите текст во говор за Android:

 1. Отворете ги поставките на телефонот со Android (икона за менувачот)
 2. Кликнете на поставки за пристапност
 3. Скролувајте ја страницата и вклучете ја опцијата Избери да зборува
 4. Допрете OK за да ги потврдите дозволите на вашиот уред за да ја овозможите оваа функција.
 5. Кликнете на иконата Start за текстот да се чита гласно
 6. Кликнете Стоп за да завршите текстуален глас

Зошто да користите читач на текст на Андроид?

Со широк спектар на функции, Андроид е еден од најпопуларните оперативни системи ширум светот. Технологијата „Текст во говор“ (TTS) е одлична карактеристика за луѓе на кои им е потребна гласовна поддршка. Доколку е потребно, можете да го промените стандардниот јазик. Има многу предности за користење на функцијата TTS на Android:

 • Зголемете ја пристапноста : Читачот на текст ги прави уредите со Android попристапни за оние кои се со оштетен вид или имаат потешкотии со читањето.
 • Промена на брзината на говорот: брзината, висината и јачината на говорот може да се прилагодат според преференциите на корисникот.
 • Ефикасно користење на времето: Моторите за текст во говор репродуцираат аудио, што ви овозможува да слушате додека правите други работи. Затоа, TTS им овозможува на корисниците подобро да го користат своето време.
 • Леснотија на користење : TTS е релативно едноставен за активирање и работа на уреди со Android, што овозможува поширока употреба без широка технолошка вештина.

Можете исто така да ја користите функцијата говор во текст на вашите уреди со Android. Користете ја гласовната тастатура на Google и користете транскрипција на говор за да го диктирате вашиот глас. За да дознаете повеќе за транскрипцијата на говор, проверете ја оваа врска: Што е транскрипција?

Андроид е мобилен оперативен систем

Како да го смените јазикот на текст во говор на Андроид?

Можно е да ги промените поставките за јазик за текст во говор на Android со следење на овие чекори:

 1. Одете во Поставки
 2. Кликнете на „Општо управување“ и скролувајте за да најдете „Јазик и внес“ или Јазик за пребарување и внесување
 3. Кликнете на „Текст во говор“
 4. Кликнете на „Јазик“
 5. Читачот на текст ќе создаде излези од текст во говор на наведениот јазик

Како да ја смените стапката на говор на TTS на Android?

Еве како да ги прилагодите брзината и висината на говорот од текст во говор:

 1. Одете во Поставки
 2. Кликнете на „Општо управување“ и скролувајте за да најдете „Јазик и внес“ или Јазик за пребарување и внесување
 3. Кликнете на „Текст во говор“
 4. Зголемете ја или намалете ја брзината и променете ја висината на гласот

Зошто текстот во говор не работи на Андроид?

Може да пробате некои од следниве решенија за да се справите со проблемот:

 • Андроид прибор за пристапност: ако опцијата Избери да зборува не се појавува во поставките за пристапност на уредот со Android, инсталирајте ја најновата верзија на пакетот за пристапност на Android од продавницата на Google Play.
 • Верзија на Android: проверете дали верзијата на Android е 7 и погоре. Некои верзии на Android немаат напредни функции.
 • Грешки и ажурирања: грешките може да предизвикаат откажување на функцијата текст во говор. За да ги поправите сите грешки или проблеми со перформансите, се препорачува да преземете ажурирање на системот. Ова ќе ги оптимизира перформансите на уредот и ќе ги поправи сите дефекти поврзани со ажурирањата.

Често поставувани прашања за текст во говор на Android?

Што е Андроид?

Андроид е оперативен систем со отворен код. Паметен телефон, таблет компјутер, читач на е-книги или кој било мобилен уред за кој е потребен оперативен систем користи оперативен систем Андроид. Можете да дознаете повеќе за Android од оваа врска: Android

Дали Google текст во говор е достапен на Android?

Да, Google обезбедува некои функции за текст во глас. За да дознаете повеќе за Google Текст во говор, проверете ја оваа врска: Текст во говор: Животна синтеза на говор | Google Cloud

Кои се различните говорни технологии достапни на Android?

За различни апликации текст во говор, можете да ја посетите веб-локацијата: Најдобрите апликации за говор во текст за Android

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај