Како да користите текст во говор за видеа на YouTube?

Овозможување текст во говор за видеата на YouTube

Користењето текст во говор за видеата на YouTube е лесен начин за креирање видео нарации. Иако нема да одговара на секој создавач на видео, платформите за текст во говор се корисни ако не сакате да ангажирате „вистински“ наратор.

Во оваа статија, ќе научите како да ги користите услугите на YouTube од текст во говор за да креирате видео нарации.

Што е текст во говор?

Текст во говор е услуга која конвертира текстуален документ во говорен аудио. Вообичаено, услугите користат вештачка интелигенција и синтеза на глас за да создадат аудио, иако некои едноставно ќе ангажираат лице да го зборува. Синтетичките гласови можат да бидат изненадувачки реалистични и, со разновидните акценти на располагање, може да биде тешко да се направи разлика.

Зошто да користите текст во говор за YouTube?

Ако сте креатор на видеа, особено за бизнис кој има низа маркетиншки начини, услугите од текст во говор може да ви користат. Поточно, текст во говор ви овозможува да користите друга содржина за да креирате говор за вашето видео. Ова може да вклучува:

 • Објава на блог
 • Скрипта за подкаст
 • Документи на компанијата (бели книги, е-книги, итн.)

Иако може да натерате некој да ја раскажува оваа содржина, услугата од текст во говор обично ќе биде поевтина (и побрза). Тоа е затоа што платформата за вештачка интелигенција не мора да го креира говорот во реално време. Наместо тоа, може да генерира цела аудио датотека за неколку минути.

Како да користите текст во говор за YouTube?

Специфичните чекори ќе се разликуваат врз основа на услугата што ја користите, но општиот процес ќе биде ист. Подолу се дадени чекорите за тоа како да се користи услугата текст во говор.

 1. Поставете ја вашата текстуална датотека. Веќе треба да се уреди во финализираното сценарио врз основа на тоа како сакате да се зборува во видеото.
 2. Конвертирај ја датотеката. Во зависност од услугата што ја користите, времето за конверзија на датотеки може да биде само неколку минути. На крајот зависи од квалитетот на платформата за вештачка интелигенција.
 3. Слушајте ја вашата датотека. Откако ќе се конвертира, треба да ја слушате вашата датотека за да бидете сигурни дека сте задоволни со темпото. Ако услугата ја нуди, можете исто така да го промените гласот што зборува во оваа фаза.
 4. Преземете ја аудио датотеката. Датотеката најверојатно ќе се преземе во MP3 формат.
 5. Додадете го во вашето видео. Откако ќе ја имате датотеката, користете ја избраната платформа за уредување видео за да ја додадете во вашето видео. Можеби ќе ви помогне да го исечете на помали делови во зависност од тоа како сакате да се зборува во видеото.

Што треба да правите кога користите текст во говор за видеа

 • Изберете едноставни зборови. Имајте за цел да пишувате за публика што не зборува мајчин, бидејќи на тој начин вашиот јазик ќе биде едноставен.
 • Изберете соодветен глас. На пример, може да биде попознато за вашата публика ако имате женски глас кој раскажува упатство за шминкање или британски акцент што раскажува видео од британската историја.
 • Користете TTS за да ја зголемите пристапноста. ако вашето видео е целосно визуелно (како што е упатство за шминкање), можете да креирате аудио песна за да објасните што всушност се случува во видеото. Ова може да им помогне на луѓето со оштетен вид да разберат што се случува.

Текст во говор наспроти човечка нарација: што е подобро?

Вашата прва мисла за видео аудио може да биде да ангажирате наратор (или да го прочитате сами), но ова не е секогаш најдоброто решение. Еве неколку причини зошто текст во говор за видеата на YouTube може да биде претпочитана опција.

1. Текст во говор е поевтин од човечката нарација

Освен ако не изберете навистина скапа услуга, автоматската услуга од текст во говор секогаш ќе биде поевтина. Ова е затоа што не плаќате некому за своето време, туку користите автоматска платформа управувана од вештачка интелигенција.

2. Текст во говор е побрз од човечката нарација

Слично на тоа, услугите за текст во говор ќе бидат побрзи отколку да ангажирате лице да го чита вашето сценарио. Тоа е затоа што тие генерираат аудио наместо да го читаат. Добра работа е што услугата ќе го произведе вашето аудио за половина од времето потребно за да се изговори.

3. Имате поголема флексибилност во TTS отколку човечка нарација

Ако ангажирате наратор, имате пристап само до неговиот глас. Иако можеби ќе можат да прават акценти, сепак тоа е нивниот глас. Сепак, користењето текст во говор за платформата YouTube ви дава поголема флексибилност во однос на полот и акцентот, овозможувајќи ви да имате различен звук секој пат.

Често поставувани прашања за текст во говор за YouTube

Кој е најдобриот софтвер за текст во говор за видеа на YouTube?

Најдобриот софтвер за текст во говор за YouTube е оној што ви дава опции за гласови и акценти. Исто така, треба да биде рентабилно и брзо. Погледнете наоколу за услуга која го нуди сето ова, а исто така е лесна за користење.

Како да го претворам текстот на YouTube во говор?

Најлесен начин да се направи текст на YouTube во говор е да се користи автоматска платформа. Тие генерираат аудио содржина за вас, што може да помогне да заштедите многу време и пари во споредба со тоа што некој ќе ја прочита.

Како да додадам текст на мојот глас во видео?

Откако ќе ја имате вашата аудио датотека, лесно е да ја додадете во вашето видео на YouTube. Точните чекори ќе зависат од платформата за уредување што ја користите, но тоа е случај на додавање аудио слој над видеото. Сечење на вашиот глас на делови може да го олесни ова.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај