Што е текст во говор?

TTS пристапност во е-книги
TTS пристапност во е-книги

Speaktor 2024-02-09

Текст во говор (TTS) е технологија која го конвертира текстот во гласови со природен звук. Технологијата на текст во говор беше воведена во 1968 година, но таа не беше широко прифатена до неодамна. Порано беше достапен само на скапи хардверски уреди, но сега може да се најде на повеќето компјутери и паметни телефони.

TTS ја користи моќта на генерирање глас. Ги зема текстуалните датотеки и ги претвора во говори. Може да користи и сопствени гласови.

TTS програмите обично доаѓаат во форма на веб-апликации. Тие се достапни онлајн на веб и на мобилни уреди. Значи, вклучено преземање мобилни апликации андроид или iOS уредите е лесен начин за почеток. Апликациите се лесни за користење и можете да почнете да го претворате говорот во текст без упатства. Освен тоа, задниот дел поддржува различни јазици и гласови од целиот свет, како што се англиски, шпански, италијански, португалски итн.

Како да се користи TTS?

Можно е да се користи текст за глас на многу платформи. Достапно е на многу платформи и апликации како што се TikTok , Discord , Google Docs , Instagram и многу повеќе.

Откако ќе ја одредите платформата во која треба да конвертирате текст во глас, треба да следите едноставни упатства за да започнете да го правите тоа. Инструкциите ќе се менуваат во зависност од платформата, но тие се слични.

Огромното мнозинство на платформи имаат дел за пристапност на страницата со поставки. Откако ќе го внесете, може да видите поставка со името „Избери за зборување“, „Овозможи текст во говор“, „Овозможи звук на текст“ или „Синтеза на говор“. Оттука, можете да ги менувате поставките за TTS како што сакате и како што платформата ви го дозволува тоа.

Кој користи TTS?

Текст во говор за прв пат беше развиен за да им помогне на луѓето со потешкотии да читаат печатени текстови, но оттогаш е прилагоден за многу други намени.

TTS може да се користи како:

  • помагало за пристапност за лица со оштетен вид или потешкотии во читањето
  • гласовен асистент за корисници на компјутери или мобилни телефони со оштетен вид
  • едукативен уред за деца кои учат да читаат или учат друг јазик.

Технологијата од текст во говор се користеше за да биде нешто што може да се користи само со помош на технички информации. Но, во денешно време, TTS апликациите генерално обезбедуваат одлично корисничко искуство. Ова им овозможува на повеќе создавачи на содржини, повеќејазични студенти и дислексични луѓе да создаваат висококвалитетни аудио датотеки на барање.

TTS се користи од различни групи на луѓе, како што се:

  • Луѓе кои страдаат од оштетен вид и потешкотии во учењето
  • Студенти
  • Слушатели на аудио книги
  • Луѓе со оштетен говор
text to speech

Луѓе кои страдаат од оштетен вид и потешкотии во учењето

Раните примени на ТТС беа луѓе со оштетен вид и читање и читатели со ниска писменост. Овие луѓе мораа да се потпрат на помошта на човекот за да прочитаат што има на нивниот екран. Појавата на TTS го промени ова. Со TTS, тие можеа да користат компјутер за да им читаат текст. Конверзијата од текст во говор се врши во реално време и може да се користи како алтернатива на читачите на екранот.

Бизниси

Една од главните предности на користењето на софтверот tts е неговата зголемена реакција кон клиентите. За разлика од луѓето со ограничена достапност за услуги на клиентите преку телефон, бизнисите добиваат 24/7 интеракции со клиентите преку автоматизираната програма. Во многу случаи, напредокот со tts технологијата е далеку пред очекуваните временски рокови за тоа кога оваа технологија ќе може да се натпреварува со човечките работни места во сценаријата за зборување.

Многу компании ја прифаќаат оваа технологија за да ги автоматизираат нивните интеракции со клиентите. Високите перформанси и приспособливоста на оваа технологија ја прават толку привлечна за бизнисите. Сè што треба да направат е да го поврзат нивниот интерфејс за услуги на клиентите со TTS API по нивен избор.

Студенти

Учениците задржуваат повеќе информации кога се претставени во аудио и визуелни формати. Тоа е затоа што мозокот подобро ги обработува информациите кога ги перцепира поинаку.

Во училницата, TTS може да им помогне на учениците со попреченост да научат нов материјал или да го прегледаат стариот материјал. Студентите кои се слепи или имаат слаб вид може да користат TTS за пристап до пишани материјали што можеби нема да можат да ги читаат со Брајово писмо или со големи букви. На пример, ако ученикот има дислексија и чита на глас од книга, наставникот може да ја пушти аудио верзијата на книгата преку TTS, а ученикот ќе може да го следи додека чита гласно. Ова исто така им помага на учениците со аутизам кои може да имаат потешкотии да читаат социјални знаци од нивните соученици.

Студентите кои учат англиски како втор јазик не учат често како да зборуваат или читаат. Тие можат подобро да научат со текст во говор бидејќи можат да го вежбаат својот изговор и да научат како да читаат истовремено.

Користејќи вештачка интелигенција како TTS, учениците можат да научат како попрецизно да изговараат нови зборови. Научниците велат дека овој аудио метод може да ви помогне да ги запомните информациите подолго, дозволувајќи му на вашиот мозок повеќе време да ги обработи податоците и да го подобри вашиот изговор истовремено.

Слушатели на аудио книги

Тешко е да се биде во тек со најновите глобални случувања или најновите случувања во технологијата. Така, многу луѓе избираат да слушаат аудио вести и написи наместо да се читаат самите. Во некои случаи, тие можат да слушаат додека се на работа или да извршуваат повеќе задачи дома.

Некои луѓе претпочитаат да слушаат и да читаат бидејќи се чувствува како попасивна активност и не црпи толку многу ментална енергија. Иако некои луѓе сè уште сакаат да читаат сами!

Различни технолошки компании TTS како што се Speaktor и Read звучниците обезбедуваат прифатливи нивоа на квалитет.

Технологијата која целосно ги вклучува во слушањето е одлична за зафатените луѓе.

TTS расте во популарност сè повеќе и повеќе, бидејќи луѓето ги стигнуваат вестите што можеби ги интересираат, во традиционалниот медиум на читање преку различни канали. Ова е местото каде што доаѓаат претплатите – го добивате вашиот подкаст TTS преку едноставна претплата со месечна претплата.

Како функционира Текст во говор?

Текст во говор ја зема секоја текстуална датотека како влез и враќа говорна датотека како резултат. ТТехнологијата ext-to-speech може да го претвори пишаниот текст во синтетизиран глас. Резултатот е компјутерски генериран говор кој звучи како вистинска личност да ги зборува истите зборови.

Најчеста употреба за текст во глас со природен звук е во форма на онлајн услуга која чита веб-страници и документи за луѓе со оштетен вид или тешкотии при читање. TTS е исто така во различни софтверски апликации и видео игри, како и во мобилни телефони и други преносливи уреди како таблет компјутери или читачи на е-книги.

Selecting study materials for text-to-speech

Која е целта на текстот до гласот?

Текст во говор е алатка за машинско учење за луѓе кои треба да научат јазик и оние со попреченост. Можете исто така да го користите за автоматизирање и додавање функционалност на задачите. Може да го претвори пишаниот текст во аудио, така што лицата со попреченост или потешкотии во учењето можат да ја читаат и слушнат содржината. Софтверот за текст во говор е помошна технологија за слепи, глуви или на друг начин инвалиди.

Текст во глас може да се користи на различни начини, како што се автоматски системи, е-учење и проекти со отворен код. Ова се некои од многуте случаи на употреба на оваа технологија.

Ова е одличен начин за автоматизирање на процесите и распоредување шаблони за е-учење и проекти со отворен код. Текст во говор, исто така, може да биде ефективна алатка за учење на англискиот изговор и интонација.

Кои се различните видови алатки од текст во говор

Постојат многу различни опции за алатки од текст во говор. Тие се достапни во многу различни формати, вклучително и вграден текст во говор на вашиот телефон и веб-базирани алатки како Google Docs, кои можат да читаат на глас сè што пишувате. Можете исто така да преземете апликација за вашиот телефон што ќе чита на глас кој било напис или текст што ќе го изберете:

Вграден текст во говор

Многу уреди имаат вградени TTS алатки . Некои популарни алатки од текст во говор вклучуваат Siri, Google Assistant и Amazon Alexa.

Алатки базирани на веб: Различни веб-базирани алатки може да ни помогнат да конвертираме текст во аудио датотеки или содржина за читање на глас преку гласовни синтисајзери како што се Google Docs или Microsoft Word Online.

Апликации за текст во говор: децата можат да преземаат и TTS апликации на паметни телефони и дигитални таблети. Овие апликации често имаат посебни карактеристики како што се истакнување текст во различни бои и OCR. Некои примери вклучуваат Voice Dream Reader, Claro ScanPen и Office Lens.

Алатки за Chrome: Веб-продавницата на Chrome има разновидни екстензии кои можат да помогнат да се претворат веб-локациите во говор и да се читаат. Овие хромирани екстензии би можеле да бидат совршени за вас доколку читате многу и не сакате да ги напрегате очите.

Софтверски програми за текст во говор

Софтверските програми за текст во говор се одличен начин за претворање на текст во аудио датотеки. Исто така, постојат различни софтверски алатки кои можат да ни помогнат да го претвориме текстот во аудио датотеки. Speaktor е бесплатен, веб-базиран saas (софтвер како услуга) кој може да креира аудио датотеки од пишан текст. Доаѓа со други алатки како што се транскрипција и препознавање говор.

Кои се најчестите употреби на текст во говор

Технологијата TTS им помага на луѓето со пречки во читањето и оштетен вид, го зголемува разбирањето и ангажираноста и го олеснува учењето јазик.

Виртуелни асистенти

Паметните звучници и виртуелните асистенти се меѓу најчестите употреби на текст во говор. Тие вклучуваат Siri, Cortana и Amazon Alexa.

Читачи на е-книги

Некои најпродавани читачи на е-книги имаат способност од текст во говор. Не само што ова е добра карактеристика за корисниците со оштетен вид, туку може да биде и ефикасен начин за читателите да го обучат вокабуларот и да разговараат со оние кои сакаат или имаат потреба од оваа способност. Технологијата на текст во говор постои со децении, но неодамна стана популарна со појавата на аудио книги и дигитални читачи како Kindle.

Обработувачи на текст

Често, тоа им помага на писателите да ја „чујат“ нивната содржина на глас. Функциите од текст во глас може да бидат достоен додаток на кој било процесор на текст. Microsoft Word е широко распространет, а со функцијата „Read Aloud“, овој процесор на текст ви овозможува да креирате вештачка содржина.

Компјутерски оперативни системи

Напредниот софтвер за препознавање глас продолжува да се подобрува, така што производителите на лаптопи и телефони ги опремуваат своите модели со читачи на текст или асистенти на екранот. Можете да го вклучите Нараторот во менито за поставки „Ease of Access“ во Windows. Со вклучена функција, таа ќе ви чита текстови додека е вклучено аудиото на вашиот уред.

Сега можете лесно да конвертирате текст во говор со Speaktor . Започнете бесплатно!

Дополнително читање за апликациите од текст во говор

Најчесто поставувани прашања за текст во говор

Која е технологијата што се користи за претворање на пишан текст во говор?

TTS (Текст во говор) е името на технологијата што го претвора текстот во говор.

Која е разликата помеѓу текст во говор и говор во текст?

Текст во говор користи синтеза на говор за да создаде говорна датотека од пишан текст. Од друга страна, говор во текст користи препознавање говор за да ги транскрибира говорните датотеки и да ги претвори во текст.

Сподели пост

Текст до говор

img

Speaktor

Претвори го твојот текст во глас и читај на глас