Најдобри уреди за помош при читање

Софтверски интерфејс за читач на екран

Што е помош за читање?

Помошта при читање се однесува на алатки, технологии и ресурси кои се дизајнирани да им помогнат на поединците со тешкотии во читањето. Тие вклучуваат оштетувања на видот, дислексија или макуларна дегенерација поврзана со возраста, читајте полесно и поефективно. Целта на помошта за читање е да се подобри пристапот до пишаните информации за луѓето со потешкотии во читањето.

Кој има потреба од помош при читање?

Уредите за помош при читање се корисни за поединци кои имаат потешкотии при читањето, како што се:

 • Луѓе со оштетен вид: Ова вклучува лица со состојби како што се макуларна дегенерација поврзана со возраста, катаракта, глауком и дијабетична ретинопатија.
 • Дислексични луѓе: Дислексијата е нарушување на учењето кое влијае на вештините за читање, пишување и правопис.
 • Луѓе со слаб вид: Поединци кои имаат вид што не може целосно да се коригира со очила или контактни леќи може да има потреба од помош при читање.
 • Постари лица: како што луѓето стареат, тие може да доживеат промени во нивниот вид што го отежнуваат читањето.
 • Поединци со пречки во читањето: Ова вклучува луѓе со состојби како АДХД, трауматска повреда на мозокот и пречки во учењето.

Колку е корисна помошта за читање?

Уредите за помош при читање го подобруваат квалитетот на животот на лицата со потешкотии во читањето. Тоа им олеснува да пристапат до информации, да комуницираат и да се вклучат во слободни активности.

 • Подобрена пристапност до пишани информации: со обезбедување опции за текст во говор, зголемен текст или Брајово писмо, уредите за помош при читање им олеснуваат на поединците да пристапат и да ги разберат пишаните информации.
 • Зголемена независност: Со обезбедување на решение за тешкотиите во читањето, поединците добиваат поголема независност и автономија во секојдневниот живот.
 • Подобрена комуникација: Уредите за помош при читање им олеснуваат на поединците да учествуваат во разговорите и да ја разберат писмената комуникација од другите.
 • Засилени активности во слободното време: со олеснување на читањето книги, весници и други пишани материјали, уредите за помош при читање ја подобруваат способноста на поединците да се вклучат во слободни активности во кои уживаат.
 • Подобрени работни и образовни перформанси: Со обезбедување решенија за тешкотиите во читањето, поединците можат да бидат попродуктивни и поуспешни во нивната работа и образовни определби.
 • Подобрени вештини за читање: Уредите за помош при читање развиваат проблематични нивоа на разбирање на читателите давајќи им алтернатива на нивните релативно ниски нивоа на читање.
алатка за помош при читање

Што се уредите за помош за читање?

 • Електронски помагала за читање: овие уреди читаат текст гласно и често доаѓаат со прилагодлива брзина на текст во говор и гласовни опции. Примерите вклучуваат Kindle Oasis на Amazon и HumanWare VictorReader Stream.
 • Видео зголемувачи: овие уреди користат камера и екран за да го зголемат текстот и да го олеснат читањето. Примерите вклучуваат Enhanced Vision Acrobat HD и Sightline Magnifier.
 • Преносливи видео зголемувачи: овие рачни уреди го зголемуваат текстот во движење и се особено корисни за луѓе кои треба да читаат мали букви во различни поставки. Примерите вклучуваат лупа Pro и Bell+Howell Illuminated лупа.
 • Аудио книги: Аудио книгите се одлични алтернативи за луѓето кои се борат да читаат текст. Постојат многу веб-локации и апликации кои нудат широк избор на аудио книги, вклучувајќи ги Audible и OverDrive.
 • Брајови уреди : Брајовите уреди се специјално дизајнирани за луѓе кои се слепи или со оштетен вид. Тие им овозможуваат на корисниците да читаат и пишуваат Брајово писмо, што е систем од подигнати точки кои претставуваат букви и бројки. Примерите вклучуваат HumanWare Brailliant и Eloquence Braille Display.

Кои се Примерите за помошна технологија?

Еве неколку примери на алатки за помошна технологија:

 • Зголемени и алтернативни комуникациски уреди: Овие уреди се дизајнирани да им помогнат на поединците кои не можат да комуницираат вербално.
 • Уреди за пристап до компјутер: Ова вклучува уреди кои им помагаат на лицата со физички инвалидитет да пристапат и да ги користат компјутерите, како што се алтернативните опции за тастатура и глувче.
 • Уреди за мобилност: Тие вклучуваат уреди кои им помагаат на лицата со физички инвалидитет да се движат наоколу, како што се инвалидски колички, скутери и патерици.
 • Системи за контрола на животната средина: Овие системи им овозможуваат на лицата со физички инвалидитет да ја контролираат својата околина, како што се светлата, апаратите и вратите.
 • Адаптивен софтвер: Ова вклучува софтверски програми кои се дизајнирани да им помогнат на лицата со когнитивни или пречки во учењето, како што се текст во говор (TTS) и програми за зголемен текст.

Кои се алатките за помошна технологија?

Алатките за помошна технологија се уреди, опрема или софтвер дизајнирани да им помогнат на лицата со посебни потреби или тешкотии. Овие алатки им помагаат да ги извршуваат задачите што инаку не би можеле или би имале потешкотии да ги извршуваат.

Уреди со слаб вид за помош при читање

 • Зголемувачи : Рачните лупи се едно од најисплатливите помагала за читање со слаб вид. Има и други лупи на платформи што се прилагодуваат по висина или се поддржани со ремен што ви се врти околу вратот.
 • Очила за читање : Лицето со ограничен вид има корист од специјалните очила за читање со голема моќ за да им помогне да читаат ситни букви. Овие се единечни или бифокални. Овие очила се прилично поцврсти и ќе треба малку време да се прилагодат на нив.
 • Телескопи за читање : Овие помагала за слаб вид обично се прикачени на леќите на очилата и даваат големо зголемување додека му дозволуваат на носителот да чита од нормална далечина. Повторно, соодветната употреба на овие инструменти бара одредена обука, иако телескопите за читање често се доста корисни. Достапни се дополнителни рачни верзии.
 • Видео зголемувачи : леќата на камерата се наоѓа во овие десктоп уреди, која прикажува драматично зголемени слики на видео монитор или компјутерски екран. Можете да го промените зголемувањето, осветленоста, контрастот и бојата на екранот според вашите претпочитани со седење колку што е потребно до екранот.
 • Електронски зголемувачи : достапни се и преносливи електронски гаџети кои имитираат iPad или други лесни таблет компјутери. Кога ќе го поставите овој уред пред материјалот за читање, LED екранот прикажува зголемена перспектива.
 • Графички организатори: Ова се визуелни претстави, како дијаграми и умствени мапи, на идеи и концепти. Децата користат графички организатори за да прават белешки додека читаат, што помага во разбирањето. Графичките организатори се или дигитални или пенкало и хартија.
 • Уреди за текст во говор или OCR (оптичко препознавање знаци): на пазарот има неколку одлични уреди, како што е OrCam Read, кои препознаваат текст од книги, екрани на телефон, компјутерски монитори и други извори и го претвораат во компјутерски глас . TTS уредите се достапни на уредите со Android и Apple, или некои широко користени програми како што е Microsoft.

Најчесто поставувани прашања

Што е асистивна технологија?

Помошната технологија е уреди, опрема или алатки кои им помагаат на лицата со попреченост или потешкотии да извршуваат задачи што инаку не би можеле да ги извршуваат или би имале потешкотии да ги извршуваат. Целта на асистивната технологија е да им обезбеди на поединците со попреченост или тешкотии поголема независност и подобрен квалитет на живот.
Помошната технологија е достапна во различни поставки, вклучително и во домот, на училиште, на работното место и во заедницата. Тоа им помага на лицата со широк опсег на попречености, вклучувајќи физички, сензорни, когнитивни и пречки во учењето.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај