Дали претворањето текст во говор е подобро од читање?

Лице што чита печатена книга

Што е текст во говор?

Текст во говор, или TTS, е компјутерска функција која го претвора текстот во говор. Тоа е еден вид помошна технологија која може да им помогне на луѓето кои се слепи или имаат слаб вид, дислексија, пречки во учењето или други потешкотии во читањето.

Каде може да се користи софтверот текст во говор?

Софтверот за текст во говор може да чита е-книги, документи, веб-страници и текстуални датотеки и да ги конвертира во висококвалитетни гласови со природен звук.

Кои се придобивките од читањето додека слушате?

Технологијата на текст во говор е одличен начин за слушање додека читате. Алатките за претворање текст во говор му овозможуваат на вашиот уред да чита текст на глас. Можете исто така да го промените стандардниот јазик и да ја овозможите или оневозможите оваа функција. Современиот TTS има неколку предности во однос на традиционалното читање хартија:

Текст во говор ја зголемува концентрацијата:

Се покажа дека слушањето го намалува влијанието на другите фактори кои го одвлекуваат вниманието. Кога читате статија, може да биде тешко да се фокусирате на содржината. Можеби ќе ве одвлече вниманието од вашиот телефон или разговор со некој во близина. Слушањето на написот прочитано на глас ви ги решава овие проблеми. Аудио верзијата на текстуалните датотеки може да се слуша без никакво одвлекување.

Текст во говор го подобрува разбирањето за читање:

Слушањето на написите го олеснува нивното следење. Луѓето кои ја слушаат содржината додека учат имаат поголеми шанси да се сетат на материјалот кога ќе се побара од нив да се потсетат во иднина. Користењето на две сетила истовремено помага и во намалување на времето поминато во читање и разбирање.

Текст во говор ги натера луѓето да читаат побрзо:

Брзината на читање на луѓето се зголемува и тие заштедуваат време бидејќи нивната стапка на концентрација и разбирање за читање се подобруваат со технологијата за гласен текст. Тие читаат и учат побрзо, го зголемуваат расположението и мотивацијата на учениците.

Вежбајте сложени изговори:

Читањето на глас и слушањето на правилната дикција може да биде одличен начин да го подобрите вашето зборување. Исто така, повторувањето на зборови и реченици е уште една корисна карактеристика на TTS.

Учење нов јазик со различни акценти:

Кога се учи различен јазик, различните акценти се исто така суштински за практиката. Читањето додека слушате странски акцент е корисен начин за брзо учење – приспособувањето на гласовите и стиловите на читање со TTS гласови се исто така погодни за вежбање тешки изговори.

Личност што го претвори текстот во говор

Кои се вредните карактеристики на апликациите за текст во говор?

Читачите на текст имаат бројни корисни карактеристики. Некои од техничките елементи се:

Променете ја стапката на брзина:

Кога учиме нов јазик, честопати имаме потешкотии да разбереме што ни кажуваат другите. Една од причините за ова е што нашата стапка на слушање е обично побавна од нашата стапка на читање на новиот јазик. Јазичната способност на новите ученици е ограничена во споредба со онаа на домородните луѓе, така што брзината на читање на новите ученици е бавна. Да се ​​направи брзината на слушање слична на Reading е добра функционалност за нив.

Движете се во текстот:

Текстот гласно му овозможува на читателот да се движи низ текстот, да премотува назад, да скока до различни делови од книгата или статијата и да бара клучни зборови и поглавја.

Превод:

Поддршката за превод на TTS апликациите е уште една придобивка. Преводот е корисен кога немате време да разберете друг јазик освен вашиот мајчин јазик и сакате брзо да научите.

Слушајте каде било:

Благодарение на апликациите, вашите гласовни текстови остануваат скриени на вашиот Apple или Windows уред освен ако не ги избришете. Можете да ја слушате содржината што не можете да ја прочитате додека јадете или вежбате, што ќе ви овозможи да го искористите вашето ограничено време и повеќекратни задачи.

Слушање од кој било уред:

Алатката за синтеза на говор се купува еднаш и може да се користи на кој било дигитален текст. Сега е можно да слушате аудио книги, подкасти и друга содржина додека правите нешто друго, благодарение на новите апликации за читање текст на паметните телефони на iPhone и Android или iPad и таблети. Исто така, повеќето природни читачи имаат хром екстензии за Windows или iOS уреди. Читачот на екранот е еден пример за екстензии на хром. За различни веб-прелистувачи, повеќето провајдери на текст-во-говор имаат веб-страници каде што можете да испраќате и преземате датотеки. Овие апликации обезбедуваат лесен начин за читање романи додека патувате до работа или училиште.

Слушнете од сликата:

Алатки за гласовно емитување кои користат OCR технологија за читање текст од слики. Сега можете да ги слушате зборовите што се во формат на слика. Треба да ја поставите сликата на веб-страницата и таа ќе ги претвори во аудио датотеки со човечки глас.

Како заклучок, алатките за текст во говор имаат различни предности и можеби е одлична опција да ги испробате упатствата за нив и да видите дали одговара на начинот на кој работиме. Плус, повеќето TTS алатки нудат бесплатни проби, така што нема што да изгубите ако го пробате и го пронајдете најдобриот софтвер за текст во говор што ги задоволува вашите потреби. За да го пробате Speaktor бесплатно, проверете ја оваа врска: Бесплатен пробен период.

Често поставувани прашања за текст во говор и говорни технологии?

Која е цената на апликациите за текст во говор?

Алатките за текст во говор (TTS) може да се категоризираат како платени или бесплатни. Платените TTS алатки нудат посеопфатен избор на гласови и повеќе јазични избори. Бесплатните TTS алатки често се ограничени на само една гласовна опција и неколку јазици и тешко се управуваат бидејќи не обезбедуваат интегрирани услуги. Повеќето од платените алатки имаат бесплатни проби. Speechify, Voice Dream и Natural Reader се примери за платени алатки за текст во говор.

Што можат да користат различни технологии за помошен говор за образование?

Помошната технологија е критична во обезбедувањето еднакви можности за лицата со аутизам, дислексија или АДХД. Говор во текст е систем за читање екран кој ги претвора изговорените зборови во текст. Може да се користи од лица со попреченост и е вграден во образовниот софтвер. Луѓето кои се борат со пишувањето можат да користат технологии од говор во текст за да вежбаат пишување. Исто така, организациите го користат софтверот за да ја подобрат услугата за клиентите, да ја зголемат ефикасноста, да ги намалат грешките и многу повеќе. За да дознаете повеќе за технологијата говор во текст, проверете ја страницата на Transkriptor .

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај