Кои се карактеристиките за пристапност на iPad?

Затворени титлови во видеата на iPad

Кои се карактеристиките за пристапност?

Функциите за пристапност се алатки и опции кои се дизајнирани да ја направат технологијата попристапна за лицата со попреченост, како што се луѓето со слушни уреди. Функциите за пристапност може да им помогнат на луѓето со визуелни, аудитивни, физички и когнитивни попречености да ја користат технологијата поефективно и поефикасно.

Кои се придобивките од функциите за пристапност?

Функциите за пристапност на iOS и macOS не се корисни само за лица со физички и моторни пречки. Тие исто така можат да имаат корист секој што сака да го прилагоди својот уред за подобро да одговара на нивните потреби и преференции. Еве некои од клучните придобивки од користењето на функциите за пристапност на iPad:

 • Подобрена употребливост: со овозможување на опции за пристапност како Voice Control и AssistiveTouch, можете да го олесните користењето на вашиот iPad, особено ако имате потешкотии со физичките гестови или копчиња.
 • Зголемена продуктивност: функциите како диктирање и Siri може да ви помогнат да заштедите време и побрзо да ги завршите задачите, особено ако имате потешкотии при пишување или навигација на вашиот уред.
 • Подобрена комуникација: Затворените титли и Изборот за зборување може да ви ја олеснат комуникацијата со другите, особено ако имате потешкотии со слухот или зборувањето.
 • Персонализирање: со приспособување на вашиот уред со функции како Zoom и Invert Colors, можете да го приспособите вашиот iPad за подобро да одговара на вашите единствени потреби и преференции.
 • Инклузивност: Функциите за пристапност го прават iPad поинклузивен и достапен за поширок опсег на луѓе, без оглед на нивните способности или попречености.
iPad

Како да ги вклучите функциите за пристапност за време на поставувањето?

Може да вклучите многу функции за пристапност веднаш кога за прв пат ќе го поставите вашиот Apple уред, iPhone, Mac или Apple часовник. Вклучете iPad, а потоа направете нешто од следново:

 • Вклучете VoiceOver: трипати кликнете на копчето Home (на iPad со копче Home) или трипати кликнете на горното копче (кај други модели на iPad).
 • Вклучете зум: двапати допрете го екранот со три прста.
 • Вклучете „Контрола со прекинувач“, „Поголем текст“, „Паметно превртување“ и повеќе: изберете јазик и земја, допрете , па изберете ги саканите функции.

Ако се движите од претходен iPad, можете да ги префрлите и вашите поставки за пристапност. Видете Вклучи и постави iPad.

Како да поставите Воден пристап?

 1. Одете во Поставки > Пристапност > Воден пристап, па вклучете Воден пристап.
 2. Прилагодете некое од следново:
  • Поставки за лозинка: допрете Постави лозинка за воден пристап, а потоа внесете лозинка. Можете исто така да вклучите Face ID или iPod Touch ID на екранот за да завршите сесија со воден пристап.
  • Временски ограничувања: репродуцирајте звук или изговорете го преостанатото време пред да заврши сесијата со воден пристап.
  • Кратенка за пристапност: вклучете ја или исклучете ја кратенката за време на сесиите со Воден пристап.
  • Автоматско заклучување на екранот: поставете колку време е потребно iPad за автоматско заклучување за време на сесија со воден пристап.

Како да се овозможи гласовна контрола?

VoiceOver, водечкиот читач на екран на Apple во индустријата за слепи и корисници со слаб вид, додава поддршка за повеќе од 20 дополнителни локални локации и јазици.

 1. Одете во Поставки > Пристапност > VoiceOver.
 2. Вклучете VoiceOver, допрете VoiceOver Practice, па допрете двапати за да започнете.
 3. Вежбајте ги следните гестови со еден, два, три и четири прста:
  • Допрете
  • Двојно допрете
  • Троен допир
  • Повлечете лево, десно, горе или надолу
 4. Кога ќе завршите со вежбање, допрете Готово, а потоа допрете двапати за да излезете.

Како да го вклучите Siri на вашиот iPad?

Еве ги чекорите за да се овозможи Siri:

 1. Одете на почетниот екран на вашиот iPad и допрете на апликацијата „Поставки“.
 2. Во менито за поставки, скролувајте надолу и допрете на „Siri & Search“
 3. Вклучете го прекинувачот до „Притиснете странично копче за Siri“ или „Притиснете Home за Siri“ за да го овозможите Siri
 4. Можете исто така да овозможите „Listen for Hey Siri“ ако сакате да го активирате Siri користејќи препознавање звук
 5. Ако овозможите „Listen for Hey Siri“, следете ги инструкциите за да ја обучите Siri да го препознае вашиот глас
 6. Можете исто така да ги приспособите гласот и јазикот на Siri со допирање на „Siri Voice“ и „Language“, соодветно

Како да се овозможи AssistiveTouch?

 • Одете во Поставки > Пристапност > Допрете Сместувања > AssistiveTouch
 • Вклучете го AssistiveTouch
 • Приспособете го виртуелното копче со избирање „Прилагоди го менито на највисоко ниво“
 • Изберете ги гестовите или дејствата што сакате да ги извршите со помош на виртуелното копче

Како да се овозможи зумирање?

Еве ги чекорите за да се овозможи Зумирање :

 • Одете во Поставки на почетниот екран
 • Кликнете Пристапност, а потоа изберете Зум
 • Вклучете го копчето за зумирање на „вклучено“
 • Прилагодете го нивото на зумирање и опциите за филтрирање според вашите преференции
 • Користете го гестот за зумирање (двоен допир со три прста) за да го активирате и прилагодите нивото на зумирање

Како да се овозможи диктат?

 • Одете во Поставки за Safari > Општо > Тастатура > Овозможи диктат
 • Вклучете го прекинувачот Овозможи диктат на „вклучено“
 • Отворете поле за текст (на пр. е-пошта, порака, белешка)
 • Допрете ја иконата за микрофон на тастатурата за да започнете да го диктирате вашиот текст

Кои се дополнителните функции за пристапност на iPad?

Покрај функциите за пристапност што веќе ги опфативме, има голем број други функции на iPad кои можат да им го олеснат користењето на уредот на лицата со посебни потреби и слушните помагала. Еве неколку примери:

 • Зголемувач: Оваа функција ви овозможува да ја користите камерата на вашиот iPad како лупа. Можете да пристапите до него со трикратно кликнување на копчето Home или странично (во зависност од моделот на iPados).
 • Speak Screen: оваа функција ви ја чита на глас содржината на вашиот екран. Можете да го активирате со лизгање надолу со два прста од горниот дел на екранот.
 • Избор на изговор: оваа функција ви овозможува да изберете текст и да ви се чита на глас и да имате изговорени содржини и аудио описи. За да го овозможите, одете во Поставки> Општо> Пристапност> Говор и вклучи „Зборувај избор“.
 • Инвертирај бои: оваа функција може да биде корисна за луѓе со оштетен вид. Ви овозможува да ги превртите боите на вашиот екран за да ги олесните видливите. Можете да пристапите до него со одење во Поставки> Општо> Пристапност> Прикажи сместување и вклучување на „Инвертирај бои“.
 • Намали го движењето: оваа функција може да помогне да се намали болеста при движење кај луѓето кои се чувствителни на известувања за движење. Го намалува движењето на корисничкиот интерфејс, како што е ефектот на паралакса на почетниот екран. Можете да пристапите до него со одење во Поставки> Општо> Пристапност> Намалете го движењето.
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај