Кои се карактеристиките за пристапност на Android?

Кратенка за пристапност на Android

Функциите за пристапност на Android им помагаат на лицата со попреченост да ги користат своите уреди со Android, како што е Samsung, полесно. Овие функции се во делот „Пристапност“ на апликацијата за поставки на уредот.

Кои видови на попреченост ги опфаќаат функциите за пристапност на Android?

Функциите за пристапност на Android се дизајнирани да им помогнат на различни попречености, вклучувајќи визуелни, аудитивни, физички и когнитивни оштетувања. На пример, функциите за визуелна пристапност вклучуваат функции како што се гестови за зголемување, текст со висок контраст и инверзија на боја, што е корисно за корисниците со слаб вид. Функциите за аудитивна пристапност како што се титлови и преводи се корисни за корисници со оштетен слух. Функциите за физичка пристапност, како што е пристапот со прекинувач, се корисни за корисници со ограничена подвижност, а функциите за когнитивна пристапност, како што е TalkBack, се корисни за корисници со потешкотии во учењето.

Што е пакет за пристапност на Android?

Android Accessibility Suite е збирка од функции за пристапност кои се вградени во оперативниот систем Android. Овие функции се дизајнирани да им помогнат на луѓето со попреченост, вклучително и оние со оштетен вид, слух или физички оштетувања, полесно да ги користат своите уреди со Android.

Со ова мени, можно е да го заклучите телефонот, да ги контролирате и гласноста и осветленоста, да правите слики од екранот, да пристапите до „Помошникот на Google“ и многу повеќе.

андроид

Како корисниците на Android ги овозможуваат и приспособуваат функциите за пристапност?

За да ги овозможите и приспособите функциите за пристапност на уредите со Android, одете во делот мени за пристапност од поставките на уредот. Оттаму, вклучете функции како TalkBack, гестови за зголемување или префрлете го пристапот и приспособете ги функциите на нивните специфични потреби. На пример, корисниците ја прилагодуваат брзината на TalkBack или ја менуваат шемата на бои за текст со висок контраст. Достапните опции за прилагодување варираат во зависност од специфичната поставка за пристапност.

Кои се функциите за пристапност на Android во апликациите за текст во говор?

Функциите за пристапност на Android во апликациите за текст во говор се дизајнирани да им помогнат на лицата со попреченост полесно да ја користат апликацијата. Некои од опциите за пристапност што се општо достапни во апликациите за текст во говор и услугите за пристапност на Google на телефоните со Android вклучуваат:

Возвраќа:

TalkBack е читач на екран кој гласно ги чита текстот и иконите на екранот за лица со слаб вид. Како и функцијата VoiceControl на iPhone, читачот на екранот TalkBack на Android ќе дава звучни описи на текстот. Оваа функција е корисна за корисниците кои имаат потешкотии да го видат текстот на апликацијата. Читачот на екранот на TalkBack ги опишува вашите дејства и ви кажува за предупредувања и известувања. Со брајовата тастатура TalkBack, можно е да користите 6 прсти на екранот за да внесете брајово писмо со 6 точки. Брајова тастатура TalkBack е достапна на унифициран англиски Брајово писмо, шпански и арапски.

Изберете да зборувате:

Изберете за да зборувате е функција за пристапност која им овозможува на корисниците да означат текст и да го читаат гласно. Оваа функција е корисна за поединци кои имаат потешкотии да читаат или да разберат текст на нивните уреди.

Зголемување G гестикулации:

Гестовите за зголемување им овозможуваат на корисниците да зумираат и одзумираат од екранот со помош на гестови. Ова е корисно за лица со слаб вид кои треба да ја зголемат големината на текстот на апликацијата.

Текст со висок C контраст и верзија на боја I:

Текстот со висок контраст и инверзијата на боите ги прилагодуваат боите на екранот за да ги направат текстот и сликите повидливи за лицата со слаб вид. За да го прилагодите контрастот или боите, користете текст со висок контраст, темна тема, инверзија на боја или корекција на боја.

Приспособлива големина на екранот:

Способноста за прилагодување на големината на фонтот е корисна за корисниците кои имаат потешкотии да читаат мал текст на нивните уреди.

Алтернативни методи за внесување:

Апликациите за текст во говор нудат и алтернативни методи за внесување за корисници кои имаат ограничена подвижност или тешкотија при пишување. На пример, апликацијата нуди гласовно диктирање или можност за контрола на апликацијата со надворешни прекинувачи.

Засилувач на звук:

Тоа е карактеристика што го засилува звукот за корисниците кои имаат оштетен слух. Засилувачот на звук ви овозможува да користите жичени или Bluetooth слушалки за филтрирање, зголемување и засилување на звуците во вашата околина или на вашиот уред со Android.

Текст во реално време (RTT):

Тоа ви овозможува да користите текст за да комуницирате на телефонски повици.

Акциони блокови:

Тоа ви овозможува да користите приспособливи копчиња за рутински дејства на вашиот почетен екран на Android.

Транскрипција во живо:

Транскрипција во живо ги доловува говорот и звукот. Потоа ги прикажува како текст на вашиот екран. Титл во живо автоматски титлува говор на вашиот уред.

Поддршка за слушно помагало:

Тоа ви овозможува да ги спарите слушните помагала со вашиот уред со Android за да слушате појасно.

Пристап со прекинувач :

Тоа ви овозможува да комуницирате со вашиот уред со Android со еден или повеќе прекинувачи наместо екран на допир. Можно е да користите прекинувач или тастатура за да го контролирате вашиот уред.

Како Speaktor обезбедува пристапност на Android?

Меѓу многуте апликации за пристапност , апликациите за текст во говор исто така обезбедуваат пристапност за луѓето.

Speaktor е софтвер за текст во говор, кој е достапен и на Android и на iOS. Ако користите уреди на Apple iPhone или iPad, преземете ги од AppStore; ако користите уреди со Android, преземете го од Google Play Store.

Во апликацијата Android, на Speaktor му треба ваша дозвола за снимање на говор, а потоа го претвора вашиот говор во пишан текст.

Обезбедувајќи синтетизиран глас и овозможувајќи им на луѓето со визуелни, учење или јазични попречености да пристапат до звучен материјал, Speaktor обезбедува пристапност до своите корисници.

Најчесто поставувани прашања

Како функционираат функциите за пристапност на Android?

Функциите за пристапност на Android се дизајнирани да обезбедат алтернативен начин за интеракција со уредот. На пример, TalkBack е читач на екран кој гласно ги чита текстот и иконите на екранот за лица со слаб вид. „Гласовниот пристап“ е систем за контрола што се активира со глас што им овозможува на корисниците да се движат со своите уреди користејќи говорни команди. Гестовите за зголемување им овозможуваат на корисниците да зумираат и одзумираат од екранот со помош на гестови. Корисниците ги прилагодуваат овие функции според нивните потреби во делот Пристапност во поставките на уредот.

Кои се најпопуларните функции за пристапност на Android?

Некои од најпопуларните функции за пристапност на Android вклучуваат TalkBack, кој е читач на екран кој гласно ги чита текстот и иконите на екранот. Гестовите за зголемување им овозможуваат на корисниците да зумираат и одзумираат од екранот со помош на гестови. Гласовниот пристап овозможува гласовно активирана контрола на уредот. Други популарни карактеристики вклучуваат текст со висок контраст и инверзија на бои, кои ги приспособуваат боите на екранот за да ги направат текстот и сликите повидливи за лицата со слаб вид и да го префрлаат пристапот.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај