Како да студирате со текст-говор?

Избор на студиски материјали за текст-говор
Избор на студиски материјали за текст-говор

Speaktor 2024-01-17

Текст-говор (TTS) е новоразвиена технологија која гласно ги чита пишаните текстови. Сега е можно да се проучува попристапно и поефикасно со текст-говор. Бидејќи аудиото е важен и растечки сегмент од оваа револуција во образовната технологија.

Текст-говор е ново подобрување на технологијата која на глас им ја чита пишаната содржина на корисниците. Областите на користење на софтверот од текст до говор се прошируваат, вклучувајќи ги и социјалните медиумски платформи, веб-сајтови, па дури и полето за образование. TTS алатките исто така можат да се додадат на веб прелистувачите како Chrome. Програмите од текст до говор беа ефикасни за да им се овозможи на студентите да пристапат до материјалот за читање. Сите видови на текстуални датотеки, како и аудиокнигата, можат да се читаат на глас.

Која е целта на текстот на говорот?

Текст-говор има за цел да им помогне на луѓето со попреченост во учењето, како дислексија, борење со читање и оштетување на видот. Сепак, секој кој е заинтересиран да добие предности од оваа новодојдена технологија е добредојден за тоа.

Зошто треба да размислиш да користиш текст за говор додека учиш?

Секој ученик има различен стил на учење, а студентите кои учат подобро аурално, може да претпочитаат да користат текст-говор. Алатките од текст до говор се дизајнирани да ја подобрат сфаќањето на читањето и да им овозможат на сите да учат брзо. Исто така, студентите со инвалидитет во учењето, како што се ADHD или инвалидитет во читањето и специјално образование, ги зајакнуваат своите вештини за читање со текст-говор.

Сигурно, не мора да бидеш аудиторијален учеч за да учиш текст-говор. Ако сакате да направите промена додека студирате за да го подобрите вашиот процес на учење, можете да дадете шанса на технологијата од текст до говор/асистентивната технологија.

Како да го користите текстот за говор додека учите?

Понекогаш можете да имате многу PDFs, слајд шоуа и текстови за читање и разбирање. Во такви случаи, не мора да се обидувате да ја прочитате секоја пишана содржина. Можете да го користите текстот за говорна функција и да ја слушате содржината. Софтверот од текст до говор може да биде повеќе од корисен за учечите на јазик, давајќи им шанса да го слушнат соодветниот изговор.

Проучување

Како да се користи текст-говор на Microsoft Word

Една од најчестите платформи што студентите и наставниците ги користат е Microsoft Word. Нема потреба од дополнително продолжување кое ќе ви овозможи да го користите на веб страници, Google Docs, или апликација за користење текст-говор со Word.

За да го активирате текстот на говорот на вашиот Word документ:

 • Отвори Word документ и пиши што сакаш
 • Кликнете на копчето "Преглед" на врвот на страницата
 • Кликнете на копчето "Читај на глас" горе лево од страницата

Како да го користите текстот на говор на Microsoft PowerPoint?

Друга најчесто користена програма од страна на студентите е Microsoft PowerPoint. Microsoft , исто така, ја обезбедува својата карактеристика за текст до говор без продолжување.

За да го активирате текст-говорот на вашиот PowerPoint документ:

 • Отворете PowerPoint документ и изберете лизгање или текстуална кутија која сакате да ја слушате на глас
 • Во барањето со алатки кликнете на копчето "Aa"
 • Изберете ја опцијата "Текстуална кутија"
 • Впишете или копирајте го вашиот текст во смс-полето.
 • Во алатката кликнете на иконата на микрофонот.

Како да се користи текст-говор на PDFs?

Можете да го слушате вашиот PDF документ на глас користејќи различни интернет екстензии или преземање апликации.

Претпочитаните апликации или екстензии од текст до говор можат да се разликуваат според вашиот уред.

Како текстот до говорот им помага на учениците?

Посебно кога има многу содржини низ кои треба да поминете, можете да се чувствувате преплавено. Во овие случаи, можете да размислите за користење на текст-говор за подобрување на вашето студирање.

Текст-говорот може да ви помогне со:

 • Подобрување на вашето разбирање
 • Зголемено отповикување на информациите
 • Заштедете време
 • Мултитаскинг
 • Зголемена способност да се обрне внимание
 • Подобрено Word препознавање
 • Подобрена мотивација

1- Подобрување на вашето разбирање

Додека читате текст, можете да бидете изгубени во мислите, и откако ќе завршите со читањето, ќе сфатите дека не сте ја разбрале содржината.

2- Зголемено отповикување на информациите

Кога треба да прочиташ многу работи, можеш да бидеш збунет или дури и да не се сеќаваш на содржината. Но, ако ги слушате текстовите преку текст-говор, можете да користите различни висококвалитетни опции за човечки глас за секој курс и да ги подобрите севкупните вештини за писменост.

3- Заштедено време

Читањето на сите книги за курсеви и романи што ги имате како задача може да биде прилично огромно во еден момент, дури и ако сакате да читате. Исто така, за читањето е потребно многу повеќе време отколку слушање, така што вашите проекти не можат да се вршат на време цело време.

4- Мултитаскинг

Додека читате нешто, прилично е тешко да се справите со нешто друго. Но, можете да поставувате повеќе задачи ако ги слушате вашите материјали за курс со текст-говор.

5- Зголемена способност да се обрне внимание

Понекогаш е полесно да се обрне внимание на аудитивни содржини/ аудио датотеки отколку на пишаните. Читањето долго време може да ве направи заспани и уморни; Така, вашето внимание ќе се скрати.

Но, слушањето на вашите материјали на курсот преку текст-говор може да ја зголеми вашата способност да обрнете внимание бидејќи слушањето е многу полесно кога е долготрајно.

6- Подобрено Word препознавање

Повремено, можеби не се сеќавате или знаете Word во текстот што го читате. Можно е да се погоди значењето на Word низ контекстот, но претпоставувањето е покомплицирано ако го читате.

Тоа води до моќна образовна помош за учениците со оштетување на видот. Текст-говор ги поддржува боречките читатели како што учат.

7- Подобрена мотивација

Користењето текст-говор ќе придонесе за вашиот развој на студиските вештини. Кога ќе ги развиете вашите студиски вештини, ќе се чувствувате помотивирани, а вашиот успех ќе се зголеми.

Сподели пост

Текст до говор

img

Speaktor

Претвори го твојот текст во глас и читај на глас