Како да ја слушате Библијата?

Библија на ЦД или МП3 плеер

Зошто да ја слушаме Библијата?

  • Духовен раст: Слушањето на Библијата го продлабочува вашиот однос со Бог и ви помага духовно да растете. Библијата е исполнета со мудрост, водство и охрабрување кои ви помагаат да се движите низ животните предизвици и да живеете исполнет и со цел живот.
  • Образование: Студијата на Библијата е една од највлијателните книги во историјата на човештвото. Содржи многу информации за историјата, културата и религијата. Слушајќи ја Библијата, добивате подобро разбирање за светот околу вас и за верувањата и вредностите на луѓето од различни култури и потекла.
  • Инспирација: Приказните и учењата на Библијата се извор на инспирација и мотивација. Библијата содржи многу примери на луѓе кои ги надминале пречките, постигнале големи работи и покажале храброст, вера и истрајност. Слушајќи ги овие приказни, имате посветена инспирација да го живеете сопствениот живот со поголема цел и страст.
  • Причестување со Бог: Слушањето на библиските стихови е начин да се поврзете со Бога. Тоа помага да се доживее Неговото присуство во вашиот живот. Со медитација за зборовите од Библијата, влезете во состојба на молитвено размислување што ќе ви помогне да се чувствувате поблиску до Бог и да ја продлабочите својата вера.

Како да ја слушате Библијата?

Можно е бесплатно да се слушаат различни аудио верзии на Библијата на веб-локации, апликации и подкасти во верзии на верзијата Кинг Џејмс, Нов жив превод, Новата меѓународна верзија и Светската англиска Библија.

  • Аудио библиски апликации: има многу бесплатни апликации достапни и за iOS (iPhone или iPad) и за Android. Тие нудат аудио верзии на Библијата, како што се YouVersion , Bible.is и Bible Gateway . Со овие апликации, можно е да се слуша Библијата како аудио книги .
  • Интернет-страници на Библијата: Слушајте ја Библијата на веб-локации како BibleGateway.com , која нуди бесплатни аудио верзии на Библијата во повеќе преводи.
  • Поткасти: Постојат неколку подкасти кои нудат дневно или неделно читање на Библијата, како што се The Bible Recap и The Daily Audio Bible на англиски или хебрејски.
  • ЦД-а и MP3: Купете ЦД-а или MP3 од Библијата од веб-локации како Amazon или Christianbook.com .
  • Црковни служби: Многу цркви нудат живи или снимени аудио верзии на нивните служби, кои често вклучуваат читања од Библијата.

Кои се најдобрите аудио библиски апликации и подкасти?

1. Библиска апликација YouVersion

Пробајте ја апликацијата YouVersion Bible за многу верзии на Библијата, притиснете „Play“ и слушајте како нараторот гласно го чита текстот на Светото писмо. Прескокнете од стих до стих, поставете го аудиото да се репродуцира побрзо или побавно, паузирајте и продолжи таму каде што сте застанале подоцна. И со вградената функција за следење текст, можно е дури и да слушате додека читате.

2. Живеј

Dwell има едноставна мисија, таа е дизајнирана да биде најдоброто аудио библиско искуство што ќе го најдете. Со повеќе гласови снимени со висок квалитет, опции за музика во заднина, планови за слушање кои се лесни за следење и одличен интерфејс, Dwell го заработува своето место како најдобра библиска апликација само за аудио.

3. ESV Слушнете го светот

ESV Hear the Word е аудио библиски проект на Crossway, христијанска издавачка компанија. Тоа е аудио верзија на англиската стандардна верзија (ESV) превод на Библијата, кој е популарен и високо ценет превод меѓу христијаните.

4. Библија.е преку верата Доаѓа со слушање

Како и апликацијата YouVersion Bible погоре, Bible.is нуди онлајн верзија, како и мобилни апликации. Слушајте неколку преводи како ESV, NIV, KJV, NLT и неколку други. Одете до вашиот премин и притиснете го копчето за репродукција на дното на екранот. Постојат две опции – драма и недрама.

5. ESV M’Cheyne Подкаст

Дневните подкасти за читање на Библијата се едноставен пристап за читање преку Библијата. Повеќето од нив се фокусираат на тоа да ја поминат Библијата за една година, но со планот ESV M’Cheyne , за една година ќе го поминете Стариот Завет и двапати низ Новиот Завет и Псалмите.

Овој подкаст го следи популарниот план за читање на Библијата создаден од Роберт Мареј М’Чејн. Едноставно, претплатете се на подкастот и започнете да го добивате секојдневното читање до вашиот плеер на подкаст секое утро. Читањата се во просек 10-20 минути. Совршено за патување.

библија

Најчесто поставувани прашања

Што е Библијата?

Библијата е збирка на религиозни текстови кои христијаните ги сметаат за свети. Книгите на Библијата се состојат од два главни дела: Стариот завет и Новиот завет. Стариот завет содржи 39 книги напишани пред раѓањето на Исус Христос. Ја раскажува приказната за историјата на еврејскиот народ, нивните закони и верувања. Новиот завет содржи 27 книги напишани по раѓањето на Исус Христос и ја раскажува приказната за неговиот живот, учењата, смртта и воскресението. Исто така, ја раскажува раната историја на христијанството.

Библијата е примарен религиозен текст за христијаните и многумина ја сметаат за вдахновена Божја реч. Писмото се преведени на многу јазици. Тие се една од најчитаните и највлијателните книги во историјата на човештвото. Нејзините учења и приказни имаа големо влијание врз светската култура, уметност, литература и историја. Милиони луѓе ширум светот продолжуваат да се потпираат на него за водство, инспирација и духовна исхрана.


Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај