Дали слушањето е подобро од читањето за учење?

Лице што чита книга со хајлајтер

Читањето или слушањето, што е подобро за разбирање, не одржува фокусирани и ни помага да работиме подобро? Еве го одговорот:

Кои се сличностите помеѓу читањето и слушањето?

Според научните истражувања за читање наспроти слушање , невронаучниците тврдат дека и двете имаат слични ефекти врз човечкиот мозок. Без разлика дали читате книга или слушате подкаст, истите когнитивни процеси се одвиваат во вашиот мозок.

Но, работите може да се променат ако читате или слушате за да научите нешто, и постојат неколку разлики помеѓу двата начини на учење.

Кои се разликите помеѓу читањето и слушањето?

Најзначајната разлика е во тоа што читањето вклучува когнитивни процеси кои се случуваат на левата страна на мозокот. Слушањето, од друга страна, ги активира двете хемисфери на учениците.

Ова се случува затоа што, кога слушате аудиокнига, треба да го обработувате говорот и неговото значење истовремено.

Дополнително, иако стиловите на учење се разликуваат, може да бидете поспособни за мултитаскинг додека слушате нешто наместо да го читате.

Како читањето и слушањето влијаат на активноста на мозокот?

Човечкиот мозок е прилично поттикнат и од читање и од слушање. Меѓутоа, додека читањето и слушањето се обработуваат во иста област на мозокот, толкувањето на говорот се одвива во различни делови од мозокот.

Читањето и слушањето активираат различни делови од мозокот. Разбирањето на она што го читате го активира левиот мозок (во областите поврзани со обработката на јазикот), додека разбирањето на она што го слушате ги активира и двете (со цел да се обработи говорот и акустиката).

Дали читањето или слушањето е побрзо во процесот на учење?

Има еден последен и суштински елемент во оваа дебата што е дефинитивно докажан: читањето е побрзо од слушањето.

Декодирањето на аудитивната содржина трае повеќе време отколку декодирањето на пишаната содржина.

Според различни извори, просечниот возрасен човек чита текст околу 250 до 300 зборови во минута. Од друга страна, просечниот возрасен човек може да слуша и разбере снимка од околу 150 до 160 зборови во минута.

Како ефикасно да се учи со читање?

Додека се обидувате да ги подобрите вашите вештини за читање и читање со разбирање, постојат неколку клучни стратегии што можете да ги примените за подобро разбирање:

 • Преглед
 • Предвидување
 • Идентификување на главната идеја и сумирање
 • Испрашување
 • Изработка на заклучоци
 • Визуелизирање
 • Прераскажување

Кои се предностите на читањето?

Некои од извонредните предности на читањето за учење се наведени подолу:

 1. Побрзо е од слушањето
 2. Ја подобрува концентрацијата и способноста за фокусирање
 3. Го подобрува капацитетот на меморијата на вашиот мозок
 4. Обезбедува посилни вештини за аналитичко размислување
 5. Ги подобрува вашите вештини за пишување
 6. Ја зголемува вашата имагинација и креативност
reading vs. listening

Кои се недостатоците на читањето?

Понекогаш читањето за учење може да има недостатоци како што се:

 • Лесно е да се зонирате додека читате нешто
 • Лесно може да ви ги замори мозокот и очите
 • Не е возможно да се извршуваат повеќе задачи додека читате
 • Поголемиот дел од времето бара тивко место
 • Веројатно ќе треба да ги носите книгите што сакате да ги читате со себе насекаде

Како ефикасно да учите со слушање?

Ако слушате некој кој е физички достапен пред вас, можете да ги испробате овие стратегии за да слушате поефикасно и да го подобрите вашето разбирање за слушање:

 • Одржувајте добар контакт со очите, но не зјапајте во звучникот
 • Поставувајте појаснувачки прашања
 • Обидете се да бидете во моментот
 • Обрнете внимание на изразите на лицето и другата невербална комуникација
 • Погрижете се не само да ги слушате зборовите, туку да заклучувате значења од нив
 • Обидете се да не размислувате за тоа што ќе кажете откако ќе заврши говорникот

Ако слушате однапред снимен глас, видео или аудиокнига, можете да ги испробате овие стратегии за да слушате поефикасно:

 • Парафразирај го она што си го слушнал
 • Обидете се да бидете нагласени и со отворен ум
 • Обидете се да направите ментална слика за она што го слушате
 • Обрнете внимание на тонот на говорникот
 • Земете кратки белешки за она што го слушате

Премотајте го назад она што не сте го разбрале целосно пред да продолжите со остатокот од снимањето.

Кои се предностите на слушањето?

Некои од извонредните предности на слушањето може да се наведат како:

 • Можно е да се извршуваат повеќе задачи со одредени активности како пешачење
 • Обезбедува поголема способност за комуникација
 • Ги развива вашите вештини за јавно говорење
 • Може да го продолжи вашето внимание
 • Може да ги подобри меѓучовечките врски

Дополнително, изучувачите на странски јазици можат да имаат корист од учењето преку слушање, бидејќи едно од главните прашања во учењето нов јазик е да се разбере додека мајчин јазик зборува.

И на крај, можете да го слушате и материјалот за читање со користење на софтвер од текст во говор, така што слушањето е поексклузивно од читањето во овој поглед.

Кои се недостатоците на слушањето?

Понекогаш слушањето за учење може да има недостатоци како што се:

 • Потребно е повеќе време отколку читање
 • Можеби ќе треба да имате пристап до аудио книги
 • Можеби нема да има звучна содржина колку што има пишана содржина
 • Ќе треба да имате пристап до технолошки уреди како лаптоп или телефон со интернет конекција
 • Веројатно ќе ви требаат слушалки

Што велат научните истражувања за дебатата за читање наспроти слушање?

Слушањето и читањето имаат предизвици кои бараат од поединецот да се фокусира на материјалот. Додека го слушате аудиото, лицето мора да користи вештини за разбирање во реално време кои веднаш вклучуваат толкување и разбирање информации. Фаќањето белешки придонесува за овој напор.

Читањето има визуелни предизвици бидејќи сликите и видеата се полесни за очите отколку зјапањето само во текст.

Научниците сè уште не се јасно дали луѓето на рана возраст развиваат претпочитање за учење помеѓу читање или слушање. Податоците се мешаат за тоа кој метод на учење води до поголемо разбирање на материјалот.

Како да имате корист од слушањето за учење?

Ако сакате да научите нешто преку слушање, можете да користите текст во говор (TTS) API, кој гласно ја чита напишаната содржина или можете да слушате аудио книги.

Постојат различни домени каде што можете да користите текстуален говор, како што се онлајн весници, веб-локации, документи на Microsoft Word и PDF датотеки итн.

Што е аудио книга?

Аудио книгите се гласовни снимки на текстот на книгата што ја слушате наместо да ја читате.

За разлика од физичките книги, аудио книгите обезбедуваат повеќе придобивки за нивните корисници. На пример, многу луѓе со потешкотии во учењето, како што е дислексијата, бидејќи читањето на пишан текст може да биде огромно страдање за тие луѓе и има многу придобивки од аудио книгите за тие луѓе.

Аудио книгите може да бидат точни верзии на книги од збор до збор или скратени верзии. Можете да слушате аудио книги на кој било паметен телефон, таблет, компјутер, систем за домашни звучници или систем за забава во автомобилот.

Како слушате аудиокнига?

Достапни како дигитални аудио датотеки, аудиокнигите може да се репродуцираат на кој било уред што поддржува стриминг аудио.

Тие можат да се купат од онлајн книжарниците или да се преземат од места од јавен домен. Повеќето системи на јавни библиотеки придонесуваат за преземање аудиокниги преку Интернет, а сè што ви е потребно е картичка од библиотеката.

Кога купувате или преземате аудио книги од интернет, тие обично доаѓаат во еден од следниве аудио формати:

 • MP3
 • WMA (Windows Media Audio)
 • AAC (Напредно аудио кодирање)

Повеќето медиумски уреди се дизајнирани да репродуцираат кој било од овие типови датотеки.

Каде можете да слушате аудиокнига?

Некои многу веб-локации и апликации обезбедуваат пристап до аудио книги, и бесплатни и платени. Некои примери од нив се:

 • Apple Books
 • Audible
 • AllYouCanBooks
 • Project Gutenberg
 • OverDrive

Apple Books

Apple Books нуди аудио книги за iOS и macOS уреди кои се достапни за преземање на AppStore.

Audible

Додека аудио книгите може да се купат поединечно, Audible нуди месечна претплата која обезбедува едно бесплатно преземање аудиокниги месечно. Може да ја користите апликацијата Audible за Android или iOS за да слушате на мобилни уреди.

AllYouCanBooks

Оваа страница нуди неограничен пристап до илјадници аудио книги што може да се преземат. Овој платен сајт го нуди првиот месец бесплатно.

Project Gutenberg

Оваа страница е добро позната по тоа што нуди илјадници бесплатни книги во јавен домен. Има зголемена колекција на аудио книги читани од луѓе до кои може да се пристапи преку Интернет.

OverDrive

Оваа апликација нуди илјадници аудио книги од повеќе од 30.000 локални библиотеки.

Кои се разликите помеѓу аудио книгите и текст во говор?

 • Аудио книгата е позната како аудио снимка на книга што се чита на глас, додека софтверот за текст во говор е апликација која користи технологија која гласно зборува дигитален текст како што се книги, написи од списанија, статии за вести и веб-страници на компјутер или мобилен уред .
 • Аудио книгите се снимаат користејќи го човечкиот глас, честопати авторот на публикацијата или некој друг добро познат актер или специјалист за договарање. Бидејќи поединецот го чита текстот, читањата на аудио книги успеваат да вклучат промени во тонот и емоциите и паузираат во читањето на редовни места како на крајот на речениците.
 • TTS користи компјутерски генериран глас. Постојат неколку различни TTS гласови, и потпирајќи се на софтверот што се користи, читателот може да одлучи за полот и акцентот на гласот. Како што се развива технологијата, гласовите звучат се поприродно.
 • Аудио книгите обично се произведуваат како дигитална датотека, како на пример во MP3 формат, што може да се репродуцира на компјутери или мобилни уреди и паметни телефони.
 • TTS е софтверска програма. Често е достапен како претходно вчитана употреба на различни уреди, а еден вид апликација TTS може да се преземе и инсталира за главните оперативни програми.

Кои се придобивките од аудио книгата?

Придобивките од аудиокнигите може да се наведат како:

 • Подобрување на вашите вештини за слушање
 • Достапност и практичност
 • Подобрување на вокабуларот, изговорот и разбирањето
Што ако ви кажеме дека постои одлична алатка за претворање на вашите текстови во говор? Тоа е Speaktor! Пробајте го бесплатно сега и искусете ја практичноста од прва рака.
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај