Кои се најдобрите екстензии на Chrome за текст во говор?

Интерфејс на прелистувачот Microsoft Edge со функција за гласно читање
Интерфејс на прелистувачот Microsoft Edge со функција за гласно читање

Speaktor 2023-07-13

Што е Хром?

Chrome е веб-прелистувач развиен од Google. Тој е стандарден веб-прелистувач за многу оперативни системи.

Google Chrome поддржува разни екстензии од текст во говор tts за своите корисници кои сакаат да слушаат пишани текстови на веб-локации.

Како можете да инсталирате Google Chrome?

Ако сакате да инсталирате и користите Google Chrome на macOS:

 • Одете на веб-страницата на Google Chrome и кликнете на копчето „Преземи Chrome“.
 • Ако преземањето не започне автоматски откако ќе кликнете на копчето, кликнете на копчето „преземи го Chrome рачно“ со десен клик на глувчето
 • Отворете ја датотеката „googlechrome.dmg“ од списокот со преземања во долниот лев агол на страницата
 • Повлечете и испуштете го Chrome во папката Апликации. Можеби ќе биде побарано да ја внесете административната лозинка
  • Отворете го LaunchPad, напишете Chrome и стартувајте ја апликацијата
 • Ако сакате да инсталирате и користите Google Chrome на Windows:
  • Одете на веб-страницата на Google Chrome и кликнете на копчето „Преземи Chrome“.
 • Ако е побарано, кликнете Стартувај или Зачувај.
 • Ако изберете Зачувај, за да ја започнете инсталацијата, или: двапати кликнете на преземањето или кликнете на „отвори датотека“
 • Ако ве прашаат „Дали сакате да дозволите оваа апликација да прави промени на вашиот уред“, кликнете „Да“
 • Стартувајте го Chrome:
  • Windows 7: Прозорец на Chrome се отвора откако сè ќе заврши.
  • Windows 8 и 8.1: се појавува дијалог за добредојде. Кликнете Следно за да го изберете вашиот стандарден прелистувач.
  • Windows 10 и 11: Се отвора прозорец на Chrome откако сè ќе заврши

Кои се најдобрите екстензии на Chrome за текст во говор?

Се што ви треба е интернет конекција и вистинската екстензија. Некои карактеристики што треба да ги барате во екстензијата TTS се способноста за поддршка на повеќе јазици, машки и женски гласови, широк опсег на стилови на зборување и можност за прилагодување на екстензијата за да одговара на вашите потреби.

7-те најчесто користени и најпреферирани висококвалитетни екстензии на Google Chrome може да се наведат како:

 • Natural Reader
 • Read Aloud
 • Talkie
 • Snap&Read
 • Capti Voice
 • Speechify
 • Readme

1. Natural Reader

Natural Reader е бесплатна екстензија на Chrome за текст во говор на Chrome која ви овозможува да ја контролирате репродукцијата од текст во говор и да управувате со поставките од графичка контрола со приспособливи опции.

Што обезбедува Natural Reader:

 • Функцијата OCR која чита текстови од слики и PDF-датотеки
 • Опција за додавање музика во заднина на текстот во говор
 • Помошни карактеристики за дислексични корисници

Што не го обезбедува Natural Reader:

 • Прескокнување на делови од текст или брзо скокање наоколу
 • Офлајн пристап во бесплатната верзија

2. Read Aloud

Read Aloud е софтвер за текст во говор со отворен код, напојуван со вештачка интелигенција, со повеќекратни способности, накратко, гласовно читач од текст во говор. Постојат и бесплатни и платени верзии на софтверот. Read Aloud има околу четири милиони преземања на веб-продавницата на Chrome, па затоа е популарна екстензија на прелистувачот TTS за Chrome.

Она што го нуди Read Aloud:

 • До 40 различни јазици
 • Поддршка на повеќето веб-локации како што се блогови, вести и е-книги
 • Навигација преку лесни копчиња за кратенки
 • Опција за промена на тонот, брзината и јачината на читањето
 • Прескокнување и прескокнување низ опциите за текстови
 • Read Aloud може да чита различни формати како Google Docs, блог постови, PDF-датотеки, Amazon Kindle, Google Play Books итн.

Она што Read Aloud не го обезбедува:

 • Верзија за поставување PDF-датотеки, документи или скенирање книги
 • Опција за промена на стандардниот глас во бесплатната верзија

3. Talkie

Talkie text-to-speech е апликација за корисници кои имаат потешкотии да ги разберат сопствените изговорени зборови.

Наставката на Chrome овозможува превод од текст во говор и говор во текст, што е корисно за многу луѓе со говорни и јазични нарушувања.

Што обезбедува Talkie:

 • Превод на англиски текст во говорни зборови на други јазици
 • Опција за креирање сопствени плочки за кратенки на контролната табла за автоматско читање на глас по ваш избор

Она што Talkie не го обезбедува:

 • Целосен пристап до функциите во бесплатната верзија

4. Snap&Read

Snap&Read е една од најдобрите бесплатни екстензии за текст во говор на Chrome што ги угостува студентите во училиштата и универзитетите што можете да ги користите на прелистувачот.

Што обезбедува Snap&Read:

 • OCR (оптичко препознавање знаци) Поддршка за читање снимки од екранот што исто така се преведува на вашиот мајчин јазик
 • Simply tool менува тежок збор во едноставен.
 • Опција за превод на повеќе од 100 јазици
 • Поставување PDF-датотеки за читање на глас

Она што Snap&Read не го обезбедува:

 • Целосен пристап до функциите во бесплатната верзија

5. Capti Voice

Capti Voice е софтвер за текст во говор кој им овозможува на студентите најдобри алатки за читање и пишување за нивното учење како негова главна цел.

Што нуди Capti Voice:

 • Читање и препознавање текстови на 26 јазици
 • Преводот е достапен на повеќе јазици
 • Поддржани 100 јазици во верзијата на наставката на Chrome
 • Опции за акценти за главните јазици
 • Кратенки кои ви помагаат брзо да се движите и да ја зголемите вашата продуктивност

Што Capti Voice не обезбедува:

 • Поддршка за извоз на аудио датотеки

6. Speechify

Speechify е апликација/приклучок за текст-во-говор со широк спектар на привлечни премиум гласови и лесна за навигација платформа, главно поради неговата извонредна функција Reader која им помага на корисниците да останат на вистинскиот пат кога читаат документи, трудови или повеќе. Треба да биде лесно да се инсталира и да се движи, но упатствата за почетници се достапни на интернет.

Што обезбедува Speechify:

 • 30 различни гласовни опции
 • Функционалност OCR за извлекување текстови од слики, pdf и е-книги
 • Јасен глас што го зголемува нивото на разбирање на корисниците
 • Достапно за Mac OS и Android и iOS/apple уреди
 • Стандардните гласовни опции како IBM Watson, Google Wavenet, Microsoft и Amazon Polly
 • Овозможува снимање подкасти и најмногу се претпочита за Gmail

Што Speechify не обезбедува:

 • Целосен пристап до функциите во бесплатната верзија

7. Readme

Readme е екстензија на Chrome за текст-во-говор што користи напредни техники за длабоко учење за гласно да го чита избраниот текст на вашиот прелистувач со кликнување на копче.

Не мора да ја напуштите веб-страницата на која се наоѓате за да ја користите функцијата текст во говор.

Што обезбедува Readme:

 • Поддршка на повеќе од 40 јазици
 • Многу различни гласовни опции
 • Опција за прикачување PDF датотеки, epub, Docx или кој било текст што сакате да го слушате.
 • Опција за промена на брзината на читање, висината и јачината на звукот

Она што Readme не го обезбедува:

 • Целосен пристап до функциите во бесплатната верзија

Сподели пост

Текст до говор

img

Speaktor

Претвори го твојот текст во глас и читај на глас