Како да се користи текст во говор во Mozilla?

Овозможување текст во говор во Mozilla Firefox

Што е Mozilla?

Mozilla Firefox or shortly Firefox is a free and open-source web browser. Firefox gives users a clean interface and fast download speeds.

Кои се наставките и додатоците од текст во говор што ги поддржува Mozilla?

Има многу екстензии и додатоци за прелистувач од текст во говор кои се поддржани од Mozilla.

Тие можат да бидат наведени како:

 • TTSFox
 • Intelligent Speaker
 • Read Aloud
 • Talkie
 • Текст во говор (TTS)

TTSFox

TTSFox е екстензија од текст во говор која е достапна само на веб-прелистувачот Mozilla Firefox.

За да го активирате TTSFox на вашиот прелистувач Firefox:

 • Одете на веб-страницата TTSFox и кликнете на копчето „земи ја наставката“.
 • Одете на која било веб-локација што сакате да ја слушате со оваа екстензија
 • Кликнете на иконата на лентата со алатки и текстот за копче
 • Кликнете на копчето „Говор“.
 • Изберете текст на веб-страницата
 • Кликнете на десното копче на глувчето
 • Кликнете на ставката „Говор“ во контекстното мени
 • Кликнете на копчето „Говор“.

Intelligent Speaker

Intelligent Speaker е додаток за Firefox кој им овозможува на своите корисници можност да ги зачуваат и да ги наведат веб-локациите што треба да ги слушаат подоцна.

За да го активирате Intelligent Speaker на вашиот прелистувач Firefox:

 • Одете на веб-страницата Intelligent Speaker и изберете ја опцијата „Инсталирај за Firefox“.
 • Откако ќе ја инсталирате програмата, одете на која било веб-страница што сакате да ја слушате
 • На лентата со алатки, изберете ја иконата Intelligent Speaker

Ако сакате веднаш да го слушнете текстот:

 • Изберете го текстот што сакате да го слушате
 • Кликнете на копчето „Играј“.

Ако сакате да го слушнете текстот подоцна:

 • Кликнете на иконата плус за да ја зачувате веб-локацијата на Intelligent Speaker
 • Можете да го отворите Intelligent Speaker за да ги видите сите статии или датотеки што сте ги зачувале
 • Изберете ја датотеката што сакате да ја слушате
 • Кликнете на копчето „Играј“.
Mozilla Firefox

Чита на глас

Read Aloud е додаток на Firefox кој ви овозможува да ја конвертирате секоја веб-страница што ја посетувате од текст во говор.

За да го активирате Read Aloud на вашиот прелистувач Firefox:

 • Одете на веб-страницата Читај гласно
 • Изберете ја опцијата „Firefox“ и инсталирајте ја наставката
 • Одете на која било веб-страница што сакате да ја слушате
 • На лентата со алатки, изберете ја наставката Читај гласно и кликнете на копчето „Пушти“.
 • Ако сакате да слушате одреден дел на веб-локацијата, означете го текстот и потоа кликнете на копчето „Пушти“.

Talkie

За да го активирате Talkie на вашиот прелистувач Firefox:

 • Одете на веб-страницата на Talkie
 • Изберете ја опцијата „Firefox Get the Add-On“ и инсталирајте ја наставката
 • Одете на која било веб-страница што сакате да ја слушате
 • Означете го текстот што сакате да го слушате
 • На лентата со алатки, кликнете на опцијата Talkie, а потоа кликнете на копчето „Играј“.
 • Или откако ќе го означите текстот, кликнете на десното копче на глувчето
 • Изберете ја опцијата Talkie во контекстното мени

Текст во говор (TTS)

За да користите текст во говор на вашиот прелистувач Firefox:

 • Одете на која било веб-страница
 • Означете го текстот што сакате да го слушате
 • Ќе се појави мала сина икона за звучник над означениот текст
 • Кликнете на иконата
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај