Како да направите Microsoft Edge да чита гласно?

Интерфејс на прелистувачот Microsoft Edge со функција за гласно читање

Која е функцијата за читање гласно на Microsoft Edge?

Прелистувачот Microsoft Edge има вградена функција „ Читај гласно “ која ги претвора зборовите во звуци. Користејќи ја технологијата текст-во-говор (TTS), Edge им овозможува на своите корисници да слушаат веб-страници, PDF-датотеки и е-книги.

Постојат три различни начини на користење на функцијата Read Aloud на Microsoft Edge:

 1. Како да направите Microsoft Edge да ја чита гласно вашата PDF или е-книга?
  1. Десен-клик на преземената PDF-датотека.
  2. Изберете Microsoft Edge преку „Отвори со >“
  3. Кликнете на иконата со тројна точка на горниот десен агол на вашиот PDF или користете ја кратенката на тастатурата ALT+F од вашата тастатура за да ја отворите лентата со алатки Поставки и повеќе.
  4. Кликнете на копчето „Читај гласно“ или користете ја комбинацијата на кратенки на тастатурата CTRL+SHIFT+U.
 1. Како да направите Microsoft Edge да чита гласно веб-страница? Функцијата за читање на глас на Microsoft Edge работи и на веб-страници.

  Можете да го сторите истото како веб-страницата да е PDF. Следете ја истата постапка за да ја направите целата страница звучна.
 2. Како да направите Microsoft Edge да чита гласно на мобилен телефон? Можете исто така да ја користите функцијата за читање на глас и на мобилните апликации за IOS и Android на Microsoft Edge. Без разлика дали имате производ на Apple како iPhone или Android, тој ја следи истата постапка:
  1. Допрете на копчето со три точки на дното на екранот,
  2. Потоа допрете „Читај гласно“ од опцијата од менито
  3. Ќе го започне процесот Читај гласно.

Како да направите функцијата за читање гласно на Microsoft Edge да оди побрзо или побавно?

Откако ќе започне функцијата Read Aloud на Microsoft Edge, можете да го користите табулаторот Voice Options. Таму ќе имате опција да ја зголемите или намалите брзината на читање на функцијата текст во говор.

Автоматски, ќе започне со нормална брзина првиот пат кога ќе го започнете читањето на глас. Можете исто така да ги користите копчињата со стрелки нагоре/десно за зголемување или копчињата со стрелки надолу/лево за да ја намалите брзината.

Како да го смените јазикот на функцијата за читање гласно на Microsoft Edge?

Можете да го промените стандардниот глас и да го изберете претпочитаниот тип на глас од паѓачката листа што се наоѓа веднаш под лизгачот за брзина.

Мајкрософт Еџ

Колку јазици има во Читај гласно на Microsoft Edge?

Во моментов има 72 различни гласови достапни од 54 различни јазици.

Промената на гласовите или јазиците исто така не го прекинува читањето. Но, не заборавајте дека ви треба интернет конекција за да пристапите до целосните гласовни опции.

Може ли да направам Microsoft Edge да чита на глас одредени делови?

Да ти можеш. За да го направите тоа, следете ги овие чекори:

 1. Изберете го претпочитаниот дел што треба да го прочитате на глас.
 2. Десен-клик за да се појават поставките.
 3. Потоа изберете „Прочитај избор на глас“.

Потоа, Microsoft Edge ќе почне да го чита гласно вашиот претпочитан дел. Исто така, ќе ги замагли останатите линии и ќе го истакне секој збор додека оди заедно за да бидете фокусирани.

Зошто треба да користам функција за текст во говор?

Функцијата Read Aloud на Microsoft Edge првично беше дизајнирана за оние со дислексија и дисграфија бидејќи претставува читање без неред. Сепак, функционалноста на текст во говор , генерално, не е ограничена на тоа. Без разлика дали сте технолошки или обичен корисник, еве неколку причини да користите текст-во-говор:

 • Образование: Учењето да читате или да стекнете нов јазик значи дека треба да слушате зборови одново и одново.
 • Лекторирање: Текст во говор ги прави правописните грешки и/или граматичките проблеми на вашата копија поживописни преку нивното слушање.
 • Ангажирање: функцијата за читање на глас на Microsoft Edge, на пример, ги замаглува останатите зборови за да бидете фокусирани.
 • Намалете ја исцрпеноста: Текст во говор ви овозможува да ги одморите очите без да се откажете од продуктивноста.

Што е Immersive Reader во Microsoft Edge?

Извонредниот читач е вградена алатка која има за цел да го поедностави распоредот на текстот и сликите за да обезбеди помазно искуство за читање преку Интернет. Овој режим на читање или читач им овозможува на корисниците да користат различни алатки за пристапност и нови функции како што се Читање гласно, претпочитани текстуални, алатки за граматика и многу повеќе.

Immersive Reader му овозможува на својот корисник да се фокусира на визуелното со ограничување на скокачките прозорци и замаглување на она што е надвор од текстот што сакате да го прочитате.

Како да се овозможи Immersive Reader во Microsoft Edge?

За да влезете во режимот на читање, кликнете на копчето Enter Immersive Reader на горниот десен агол на лентата за адреси на веб-прелистувачот Microsoft Edge.

Сепак, не сите страници ќе го имаат ова копче. Во овој случај, можете:

 • Додајте го префиксот читање: https:// на почетокот на URL-то во лентата за адреси и притиснете Enter
 • Изберете го конкретниот текст што сакате да го прочитате и кликнете со десното копче. Од контекстното мени што се отвора, изберете Open in Immersive Reader.

Откако ќе завршите со него, изберете Exit Immersive Reader од десната страна на страницата или користете ја кратенката на тастатурата F9.

Што е Microsoft Edge?

Microsoft Edge (сега Microsoft Edge Legacy) првично беше создаден и објавен во 2015 година заедно со Windows 10 и Xbox One. Сепак, во 2020 година Microsoft Edge беше повторно изграден како верзија базирана на хром со поголема компатибилност и како стандарден прелистувач за Windows 11.

Во 2021 година, Microsoft ја прекина поддршката за оригиналниот Microsoft Edge Legacy.

Тој е наследник на Internet Explorer (IE)

Колку корисници има Microsoft Edge?

Глобалната статистика на StatCounter во однос на уделот на пазарот на десктоп прелистувачи покажува дека Microsoft Edge е второпласиран зад Google Chrome. Firefox, Safari и Opera се другите членови на топ 5 веб-прелистувачи.

Со 11,17% заклучно со ноември 2022 година, Microsoft Edge моментално има околу 158 милиони корисници ширум светот.

Кога Internet Explorer се пензионираше?

Повлекувањето на Internet Explorer првпат беше објавено на 19 мај 2021 година. Десктоп апликацијата беше официјално повлечена на 15 јуни 2022 година.

Зошто Internet Explorer се исклучи?

Microsoft наведува дека Microsoft Edge е побрза, помодерна и побезбедна верзија на Internet Explorer. Ажурирањата достапни за Internet Explorer заостанаа зад општите подобрувања на веб.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај