Најдобра помош за читање за лица со оштетен вид

Помошна технологија и алатки за навигација

Кои се лицата со оштетен вид?

Лицата со оштетен вид се лица кои имаат делумно (низок вид) или целосно губење на видот (слепи лица). Ова се движи од благи оштетувања на видот, како што е кратковидост или слепило во боја, до тешки оштетувања на видот, како што е целосно слепило. Лицата со оштетен вид имаат потешкотии со секојдневните задачи за кои е потребен вид, како што се читање, пишување и навигација во непознати средини.

Што е помош за читање?

Помошта при читање се однесува на алатки, технологии или услуги кои им помагаат на поединците со потешкотии во читањето или попречености, како што се визуелни оштетувања, дислексија или когнитивни оштетувања, да пристапат и да ги разберат пишаните материјали. Овие алатки и технологии се движат од едноставни помагала, како што се лупи или книги со големи печати, до пософистицирани помошни технологии, како што се софтвер за текст во говор, брајови дисплеи и читачи на екран.

Целта на помошта за читање е да се обезбеди еднаков пристап до информациите. Ова им овозможува на поединците со потешкотии во читањето или со попреченост да учествуваат целосно во општеството.

Зошто лицата со оштетен вид користат помош за читање?

Лицата со оштетен вид користат помош за читање затоа што имаат потешкотии да гледаат пишани материјали или може да бидат целосно слепи, што го прави предизвик за нив да пристапат до пишани информации. Помошта за читање обезбедува начин за овие лица да пристапат и да ги разберат пишаните материјали, овозможувајќи им да учествуваат во секојдневниот живот и да го постигнат својот целосен потенцијал.

Кои се најдобрите помагала за читање за лицата со оштетен вид?

Постојат неколку помошни технологии достапни за лицата со оштетен вид за да им помогнат при читањето.

 • Софтвер „Text-to-Speech“ (TTS): Го претвора пишаниот текст во изговорени зборови, овозможувајќи им на корисниците да ги слушаат нивните книги, е-пошта или други пишани материјали.
 • Брајови дисплеи: уред кој конвертира дигитален текст во Брајово писмо, овозможувајќи им на слепите корисници да читаат со допир.
 • Читачи на екран : софтвер кој обезбедува вербални описи на она што е на екранот, дозволувајќи им на слепите корисници да користат компјутери, паметни телефони и други уреди.
 • Аудио книги: однапред снимени книги, било на ЦД или како дигитални преземања.
 • Електронски читачи на книги: Уреди специјално дизајнирани за читање дигитални книги, некои од нив имаат вградени способности за текст во говор и функции за зголемување и висок контраст.
со оштетен вид

Кои се уредите со слаб вид за читање?

 • Зголемувачи : Зголемувачите се едно од најисплатливите помагала за читање со слаб вид, а некои го прават печатењето уште повидливо. Има и други лупи на платформи што се прилагодуваат по висина или се поддржани со ремен што ви се врти околу вратот.
 • Очила за читање : Лицето со ограничен вид има корист од специјалните очила за читање со голема моќ за да им помогне да читаат ситни букви. Овие се единечни или бифокални. Специјалист за слаб вид ви покажува како ефикасно да ги користите.
 • Телескопи за читање : Овие помагала за слаб вид обично се во близина на леќите на очилата и даваат големо зголемување додека му дозволуваат на носителот да чита од нормална далечина.
 • Видео зголемувачи : Во овие десктоп уреди има леќа за камера, која прикажува драматично зголемени слики на видео монитор или компјутерски екран. Можете да го промените зголемувањето, осветленоста, контрастот и бојата на екранот според вашите претпочитани со седење колку што е потребно до екранот.
 • Електронски зголемувачи : достапни се и преносливи електронски гаџети кои имитираат iPad или други лесни таблет компјутери. Кога ќе го поставите овој уред пред материјалот за читање, LED екранот прикажува зголемена перспектива. Електронските видео зголемувачи, порано наречени CCTV, доаѓаат во различни стилови:
  • Десктоп видео зголемувачи со рамни екрани широки од 19-27 инчи,
  • Рачни видео зголемувачи со екрани од три инчи, обично со батерии на полнење за преносливост,
  • Прилагодено дизајниран или персонализиран од паметен телефон или таблет; на пример, проектирање на слика на камера од паметен телефон на телевизиски екран со помош на Chromecast или Apple TV.
 • Очила со низок вид : очилата со слаб вид се состојат од камера што може да се прикачи на светлина, поставена на пар очила. Тие им помагаат на луѓето кои страдаат од слаб вид да читаат подобро, исто така е корисно во неколку други активности како идентификација на баркод, препознавање лица и идентификација на производи.
 • Уреди за текст во говор или OCR : на пазарот има неколку одлични уреди, како што е OrCam Read, кои препознаваат текст од книги, екрани на телефонот, компјутерски монитори и други извори и го претвораат во компјутерски глас.

Кои се најпреферираните софтвери за читач на екран и текст во говор?

Еве список на претпочитан читач на екран и софтвер TTS:

Што е Speaktor?

Speaktor е генератор на глас од вештачка интелигенција со софтвер за текст во говор кој има висококвалитетен гласовен API кој е одличен за е-учење.

Ова е програма до која пристапувате преку вашата мобилна апликација и на десктоп или лаптоп компјутер. Имате многу опции за говор со природен звук што ќе разговараат со вас во реално време.

Speaktor обезбедува гласови со вештачка интелигенција од текст во говор на многу различни јазици, вклучувајќи англиски, италијански, шпански, полски, португалски, холандски и корејски.

Најчесто поставувани прашања

Како Speaktor е корисен за лицата со оштетен вид?

Speaktor, со користење на технологијата текст-во-говор (TTS), е корисен за лицата со оштетен вид преку обезбедување аудио претстава на пишан текст. Ова им овозможува да слушаат и да разберат текст што можеби нема да можат да го видат. Speaktor се користи за гласно читање дигитални содржини како што се веб-локации, е-пошта, документи, книги и многу повеќе. Ова ја зголемува достапноста и независноста за лицата со оштетен вид кои инаку се борат да пристапат до пишани информации.
Дополнително, TTS технологијата е интегрирана во други помошни уреди, како што се читачи на екран и електронски зголемувачи, за да се подобри нивната функционалност и да се обезбеди посеопфатно решение за луѓето со оштетен вид во секојдневниот живот.

Како да се користи Speaktor?

Speaktor е достапен и на iOS и на Android уредите. Без разлика дали користите iPhone или iPad, можно е да ја инсталирате апликацијата Speaktor од AppStore. Ако користите Android, апликацијата е достапна и на Google Play Store.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај