Што е софтвер за помош за читање?

Speaktor 2024-02-09

Асистентите за читање можат да бидат корисни не само за лицата со потешкотии во читањето, туку и за оние кои учат нов јазик, децата што ги развиваат своите вештини за читање и едукаторите. Еве што треба да знаете за асистентите за читање!

Што е помошна технологија за читање?

Помошната технологија (АТ) е моќен начин да им се помогне на децата со пречки во читањето, вклучувајќи ги и луѓето со дислексија или оштетен вид. Исто така се користи од тинејџери и возрасни со проблеми со читањето или кои се звучни ученици.

Кои се видовите алатки за помошна технологија за читање?

Помошната технологија (АТ) може да направи огромна разлика за децата со тешкотии во читањето, како што е дислексијата. Има толку многу достапни алатки што е тешко да се знае која е најдобра. Еве ги главните видови алатки за помош при читање од кои можете да изберете:

Текст во говор:

TTS им овозможува на луѓето да гледаат текст и да го слушаат како чита на глас истовремено. За да ја користите оваа алатка, кликнувате или означувате зборови кои се читаат со глас генериран од компјутер. TTS се користи со книги, е-пошта, веб-страници и дигитален текст. Исто така се користи за конвертирање на текстуални датотеки во аудио датотеки.

Аудио книги и дигитални TTS книги:

Тие им овозможуваат на луѓето да слушаат читани книги на глас. Некои луѓе сакаат да читаат заедно со книгата за да ги гледаат зборовите во исто време. Аудио книгите се читаат со човечки гласови. Дигиталните TTS книги се создаваат со TTS и користат гласови генерирани од компјутер.

Оптичко препознавање знаци:

OCR гласно чита текст од слики и слики. Луѓето со проблеми со читањето користат OCR со фотографирање на работни листови и други документи, па дури и предмети како улични знаци. Тие исто така скенираат документи. OCR чита зборови од слики на веб-страници (како што се датотеки со слики, како JPG). Како и TTS, OCR користи гласови генерирани од компјутер.

Графички организатори:

Тие се визуелни претстави, како дијаграми и умствени мапи, на идеи и концепти. Луѓето користат графички организатори за да прават белешки додека читаат, што помага во разбирањето. Графички организатори се дигитални или пенкало и хартија.

woman reading

Алатки за прибелешки:

Тие им дозволуваат на луѓето да прават белешки и да пишуваат коментари додека читаат. Ова го олеснува задржувањето на информациите. Алатките за прибелешки се наоѓаат на одреден софтвер или апликации, или тоа се традиционални пенкала, маркери и лепливи белешки.

Контрола на екранот:

Тоа им овозможува на луѓето да контролираат како се прикажува текстот. Кога читаат на екран, тие ги менуваат фонтот, големината на фонтот, бојата и растојанието на текстот. Луѓето исто така маскираат или покриваат делови од екранот за да ги намалат одвлекувањата додека читаат. Кога читаат на хартија, тие користат едноставна адаптивна алатка, како пластичен водич за читање. Некои книги користат големи букви или специјални фонтови или може да заменат одредени зборови со слики.

Речници и тезаури:

Тие им дозволуваат на луѓето да бараат зборови што не ги разбираат кога ги читаат. Речник со слики е популарна алатка која користи слики за да дефинира поими. И речник што зборува гласно ги чита дефинициите.

Каде да пристапите до помошната технологија за читање?

Повеќето AT алатки за читање се користат на една од трите компјутерски платформи за помошна технологија:

reading assistance technology
 • Десктоп и лаптоп компјутери: компјутерите обично имаат вградени AT опции, како TTS. Преземете софтверски програми за проблеми со читањето за да додадете повеќе AT функции на компјутерите.
 • Мобилни уреди (таблети/iPad и паметни телефони): Мобилните уреди имаат и вграден AT. Можно е да додадете повеќе алатки за читање на мобилни уреди со апликации.
 • Chromebook (прелистувачи на Chrome на кој било уред): Chromebook уредите имаат и вграден AT. Можно е да се додадат апликации и екстензии на Google Chrome за да им се помогне на децата уште повеќе со проблеми со читањето.
Без разлика дали користите Mac или Windows, iOS или Android, можно е да пристапите до овие помошни технологии за читање за да се справите со различни потешкотии во учењето и да ги подобрите вештините за читање.

Кои се најчестите технологии за помош при читање?

Има широк спектар на алатки за помошна технологија (АТ) кои им помагаат на поединците кои се борат со читањето. Додека секој тип на алатка работи малку поинаку, сите овие алатки помагаат со прикажување на текстот како говор. Овие алатки помагаат да се олесни декодирањето, флуентноста на читањето и разбирањето.

Аудио книги и публикации

Снимените книги им овозможуваат на корисниците да слушаат текст и се достапни во различни формати, како што се аудио касети, ЦД-а и преземања на MP3. Специјалните единици за репродукција им овозможуваат на корисниците да пребаруваат и обележуваат страници и поглавја. Услугите за претплата нудат обемни збирки на електронски библиотеки. Овој тип на алатка може да им помогне на луѓето кои се борат со читањето.

Производи и услуги што треба да се земат предвид:

 • Audible.com
 • Book Courier
 • Bookshare
 • Програми за писменост и читање Kurzweil 3000™
 • Снимени книги на PlayAway
 • Learning Ally

Оптичко препознавање знаци

Оваа технологија му овозможува на корисникот да скенира печатен материјал во компјутер или рачна единица. Скенираниот текст потоа се чита на глас преку систем за синтеза на говор/читање на екранот. Оптичкото препознавање знаци (OCR) е достапно како самостојни единици, како компјутерски софтвер и како преносни уреди со џебна големина. OCR може да им користи на луѓето кои се борат со читањето.

Производи што треба да се земат предвид:

 • Софтверско решение WYNN™ Literacy
 • Kurzweil 3000™
 • Kurzweil 3000™ USB приклучок/флеш драјв
 • The Quicktionary Reading Pen

Компјутерско пенкало базирано на хартија

Оваа технологија снима и поврзува аудио со пишувањето на една личност користејќи пенкало и специјална хартија. Тоа му овозможува на корисникот да фаќа белешки додека истовремено снима некого (на пример, наставник) како зборува. Корисникот подоцна слуша кој било дел од неговите белешки со допирање на пенкалото до неговиот соодветен ракопис или дијаграми. Овој тип на алатка може да им користи на луѓето кои се борат со пишување, слушање, меморија и читање.

Производи што треба да се земат предвид:

Говорни синтисајзери/читачи на екран

Овие системи прикажуваат и читаат гласно текст на компјутерски екран, вклучително и текст што го напишал корисникот, скениран од печатени страници (на пр. книги, писма) или текст што се појавува на Интернет. Овој тип на алатка може да им користи на луѓето кои се борат со читање и пишување.

Производи што треба да се земат предвид:

 • aspireReader™
 • ClassMate Reader
 • Read and Write Gold
 • Read and Write Gold Mobile
 • Write: OutLoud®

Касетофони со променлива брзина

Касетофоните/плеерите му дозволуваат на корисникот да слуша однапред снимен текст или да сними изговорени информации (на пример, предавање во училница) и да ги репродуцира подоцна. Касетофоните за контрола на променлива брзина (VSC) ја забрзуваат или забавуваат стапката на репродукција без да го искривуваат гласот на „звучникот“. Оваа алатка може да им помогне на луѓето кои се борат со читање и слушање.

Производи што треба да се земат предвид:

 • Independent Living Aids
 • MaxiAids
 • Handi-Cassette
Зошто да размислите за користење на софтвер за помош за читање?
Читањето стана полесно за читателите кои се во развој и се борат благодарение на технологијата. Читателите со попреченост нема да останат зад нас со помошната технологија за читање. Корисно е за оние кои учат да читаат или кои имаат потешкотии да го совладаат да ги имаат на располагање овие алатки.
man listening on his headphones

Софтверот за помош за читање се прилагодува на ниво на вештина

Користењето помошна технологија за читање во училницата е корисно за наставниците бидејќи е приспособливо. Секој ученик има различни нивоа на читање со разбирање. Користењето помошна технологија, која се прилагодува на способностите на учениците, им овозможува на наставниците доста брзо да ги задоволат различните потреби на сите нивни ученици имајќи ги предвид различните нивоа на читање на учениците.

Тоа е лесно достапен ресурс

Многу од помошните технологии за читање се бесплатни или ефтини за купување – сè што навистина ви треба е пристап до компјутер или таблет. Со новите технолошки достигнувања, студентите имаат корист од поддршката за читање.

Тоа е корисно за читателите што се борат

Луѓето кои имаат потешкотии во читањето или дислексичните луѓе ги подобруваат нивните нивоа на разбирање со користење на технологии за помошник за читање. Наместо да ја читате содржината, правите софтверот за текст во говор да ви чита текст на глас.

Го прицврстува процесот на учење

Со помош на софтвер за помош при читање, сега е можно истовремено да слушате и да правите белешки. Ова го прави процесот на учење многу пократок, а истовремено придонесува и за подобрување на вештините за мултитаскинг на учениците.

Кои се дополнителните карактеристики на софтверот за помошна технологија?

 • Визуелното следење ги нагласува зборовите додека се изговараат за да им помогнат на децата да ги следат.
 • Конверзијата од текст во аудио создава аудио датотека со TTS што гласно чита за слушање на дигитални музички плеери.
 • Речникот за изговор корегира како TTS изговара одредени зборови (како имиња).
 • Контролата на екранот ги поставува фонтот на текстот, големината, бојата и растојанието на она што се чита.
 • Маскирањето на екранот крие делови од екранот, што помага да се намали одвлекувањето.
 • Различни видови речници и тезаури им помагаат на децата да бараат зборови користејќи звуци или слики.
 • Преведувачот ги прикажува избраните зборови на првиот јазик на детето за да помогне во разбирањето.
 • Обоените хајлајтери и алатките за прибелешки им овозможуваат на децата да прават белешки за она што го читаат.
 • Организаторите на дигитални графики им помагаат на децата визуелно да го опишат и разберат она што го читаат.
 • Шаблони за читање им помагаат на децата да ги следат важните детали и факти за она што го читаат.
 • Директен пристап до услуги како Bookshare обезбедува дигитални TTS книги.

Кои софтвери и алатки за читање најмногу се користат?

Има моменти кога слушањето е подобро од читањето. Алатките за текст во говор се одлични за пристапност, продуктивност и уживање.

Microsoft Immersive Reader:

Бесплатен е и вклучен со прелистувачот Microsoft Word, OneNote, Outlook и Edge на Mac или Windows, како и со други производи на Microsoft, како што се Word за iPad и бесплатните онлајн верзии на Microsoft Office. Достапно е и преку екстензијата на Office Chrome.

Веб читач на Bookshare:

Бесплатен е и работи со прелистувачите Chrome или Safari без потреба од инсталација. Секој може да користи Bookshare Web Reader со книги од јавен домен на Bookshare. Квалификуваните студенти со членства на Bookshare можат да го користат со книги на Bookshare заштитени со авторски права.

NaturalReader:

Чини 99,50 долари за личната верзија на Mac или Windows. Има бесплатна основна верзија без текст-во-аудио и бесплатна екстензија на Chrome со TTS и визуелно следење за слушање веб-страници.

Гласовен читач на соништата:

Чини 19,99 долари и може да се користи на iOS и iPad.

ClaroRead:

Чини помеѓу 85 и 225 долари и е достапен на Mac, Windows и Chrome. Неговата цена варира во зависност од верзијата и карактеристиките. Бесплатната екстензија за Chrome вклучува само TTS плус поддршка за пишување.

Читај пишувај:

Цената е 145 долари годишно и лиценцата обезбедува пристап за еден корисник од компјутери со Windows, Mac, Chrome, iPad и Android таблети. Бесплатната верзија вклучува TTS и преведувач со еден збор. Read&Write е бесплатно за наставниците кои се регистрираат со нивните училишни адреси на е-пошта.

Snap&читај:

Цената е 60 долари годишно и е достапна на екстензии на прелистувачот Chrome и Edge покрај iPad.

Курцвеил 3000:

Тоа чини 1.395 долари или 500 долари за една година претплата на Mac или Windows. Достапно е со голем попуст ако вашето училиште е клиент на Курцвеил. Студентите исто така пристапуваат до нивните материјали и повеќето алатки на Kurzweil преку различни веб-прелистувачи или апликацијата Kurzweil iPad.

TechMatrix:

Таа служи како база на податоци и за објавени истражувања и за комерцијални производи, прегледани за универзален дизајн и карактеристики за пристапност кои им користат на студентите со предизвиците во учењето. Исто така, има карактеристики како што се способности за текст во говор, предвидување зборови и вградени ресурси.

Национален центар за достапни медиуми :

Веб-страницата на NCAM се фокусира на технолошките аспекти на софтверот и хардверот на е-книги и дигитални книги што зборуваат (DTB). Дигиталните книги се компјутерски датотеки складирани на ЦД-а, во директориум или на мемориска картичка.

Speaktor е исто така одлична алатка со најсовремена вештачка интелигенција. Слободно пробајте!

Сподели пост

Текст до говор

img

Speaktor

Претвори го твојот текст во глас и читај на глас