Кои се карактеристиките за пристапност на iPhone?

Читач на екран на VoiceOver на iPhone

Функциите за пристапност на iPhone вклучуваат VoiceOver, Zoom и функцијата Зголемувач. Siri им овозможува на корисниците да ги извршуваат задачите без раце користејќи гласовни команди, додека Dictation им овозможува да зборуваат наместо да пишуваат. Тие, исто така, вклучуваат AssistiveTouch, кој нуди виртуелно копче на екранот за лицата со физичка попреченост. Затворените титлови се наменети за луѓе со оштетен слух, а Водениот пристап им помага на поединците со внимание и сензорни предизвици да останат фокусирани на некоја задача.

Опциите за пристапност на iPhone се достапни и на други уреди на Apple како што се iPad, Mac и Apple Watch.

Кои видови на попреченост ги опфаќаат функциите за пристапност на iPhone?

 • Визуелни оштетувања: функциите на iPhone, како што се VoiceOver, Zoom и Лупа им помагаат на лицата со оштетен вид, како што е слабиот вид, да навигираат на своите уреди со тоа што текстот и сликите ги прават повидливи или звучни.
 • Оштетување на слухот: Затворени натписи и визуелни предупредувања се карактеристики дизајнирани да обезбедат слушни помагала. Затворените титлови обезбедуваат преводи за видео содржините, додека визуелните предупредувања користат трепкачки светла за да ги известат корисниците за дојдовните повици и известувања.
 • Моторни попречености: AssistiveTouch е функција на iPhone која обезбедува виртуелно копче на екранот за да им помогне на лицата со моторни инвалиди да извршуваат задачи без користење физички копчиња.
 • Когнитивни и потешкотии во учењето: Воден пристап е функција на iPhone што ги ограничува корисниците на една апликација. Им помага на поединците со внимание и сензорни предизвици да останат фокусирани на задачата. Siri и Dictation се исто така корисни функции за лица со когнитивни и пречки во учењето.

Како функционираат функциите за пристапност на iPhone?

Apple обезбедува алтернативни начини за корисниците да комуницираат со нивните уреди, што го прави попристапен за луѓето со различни способности.

Глас преку:

Оваа функција користи технологија за текст во говор за гласно да ја чита содржината на екранот на iPhone. Корисниците се движат низ уредот користејќи гестови на допир, како што се лизгање и допирање, додека VoiceOver обезбедува звучни повратни информации. За да го вклучите VoiceOver, трипати кликнете на страничното копче (на iPhone со Face ID) или трипати кликнете на копчето Home.

Зумирајте:

Зумирањето им овозможува на корисниците да го зголемат екранот со двојно допирање со три прста. Тие ги влечат прстите за да се движат низ екранот и стискаат за да го приспособат нивото на зумирање.

Зголемувач:

Оваа функција ја користи камерата на iPhone како лупа. Корисниците ја активираат лупата од Контролниот центар или со трикратно кликнување на страничното копче. Тие ја користат камерата за зумирање на текст или предмети, прилагодување на осветленоста и контрастот и замрзнување на сликата.

Сири:

Корисниците го активираат Siri со изговарање „Hey Siri“ или притискање и држење на копчето Home или Side. Тие даваат гласовни команди за извршување на различни задачи, како што се телефонски повик, испраќање текстуална порака или поставување потсетник.

Диктат:

Корисниците го активираат Dictation од тастатурата со допирање на копчето за микрофон. Тие зборуваат наместо да пишуваат за да внесат текст во која било апликација.

Помошен допир:

AssistiveTouch обезбедува виртуелно копче на екранот што корисниците го приспособуваат за извршување на низа дејства, како што се пристап до почетниот екран, отворање на центарот за известувања или дури и сликање на скриншот.

Затворени титлови:

Корисниците вклучуваат Затворени титлови во апликацијата Видео или други апликации што ја поддржуваат. Натписите се прикажуваат на екранот, што им олеснува на лицата со оштетен слух да ја следат видео содржината.

Воден пристап:

Корисниците го активираат Воден пристап со трикратно кликнување на копчето Home или Side. Тие го ограничуваат уредот на една апликација и ограничуваат одредени функции, како што се гестовите на допир или тастатурата, за да им помогнат на поединците со внимание и сензорни предизвици да останат фокусирани на некоја задача.

Гласовна контрола:

Гласовната контрола е функција за пристапност на iPhone која им овозможува на корисниците целосно да го контролираат својот уред со гласовни команди.

Приказ и големина на текст:

Ако имате слепило во боја или други проблеми со видот, приспособете ги поставките за екранот за да го олесните гледањето на екранот со задебелен текст или поголеми големини на текст. Исто така, можно е да ги превртите боите, да го зголемите контрастот, да ја намалите транспарентноста или да примените филтри за боја за да го прилагодите вашиот екран.

Некои од функциите се достапни само за iOS 16 и следново.

Како корисниците на iPhone ги овозможуваат и приспособуваат функциите за пристапност?

Корисниците на iPhone ги овозможуваат и приспособуваат функциите за пристапност во апликацијата Поставки. Овие функции се дизајнирани да бидат флексибилни и приспособливи, така што корисниците ги прилагодуваат на нивните индивидуални потреби и преференции.

 • Отворете ја апликацијата Settings на iPhone.
 • Скролувајте надолу и допрете на „Пристапност“ за да ги отворите поставките за пристапност.
 • Изберете која било од следниве карактеристики:

Карактеристики поврзани со визијата:

 • Глас преку
 • Zoom
 • Големина на приказ и текст
 • Движење
 • Говорна содржина
 • Аудио описи

Физички и моторни карактеристики:

 • Помошен допир
 • Допрете сместување
 • Назад допрете
 • Достапност
 • Аудио рутирање на повици
 • Вибрации
 • Лице ID и внимание
 • Контрола на прекинувачот
 • Гласовна контрола
 • Странично или Home копче
 • Контрола на покажувачот
 • Пресликување на Apple Watch
 • Далечински управувач за Apple TV
 • Тастатури
 • AirPods

Карактеристики поврзани со слухот:

 • Слушни уреди
 • Слушајте во живо
 • Препознавање на звук
 • RTT и TTY
 • Моно аудио, рамнотежа и поништување на шумот од телефонот
 • LED блиц за предупредувања
 • Аудио за слушалки
 • Звуци во позадина
 • Преводи и натписи
 • Транскрипции за интерком пораки од HomePod
 • Титлови во живо (можно е да се вклучи оваа функција на FaceTime)
 • Корисниците исто така создаваат кратенки за пристапност за брзо вклучување или исклучување на нивните претпочитани функции за пристапност. За да го направите ова, одете во „Accessibility“ и потоа „Accessibility Shortcut“ и изберете ги функциите што сакате да ги вклучите во кратенката.

Кои се функциите за пристапност на iPhone во апликациите за текст во говор?

Функциите за пристапност на iPhone во апликациите за текст во говор се дизајнирани да им помогнат на поединците со оштетен вид или пречки во учењето да пристапат до пишаната содржина на нивните уреди. Еве некои од функциите за текст во говор достапни на iPhone:

 • VoiceOver: VoiceOver е вграден читач на екран кој користи технологија за текст во говор за гласно да ја чита содржината на екранот на iPhone. Корисниците се движат со своите уреди користејќи гестови на допир додека VoiceOver обезбедува звучни повратни информации.
 • Speak Screen: Speak Screen е функција која им овозможува на корисниците да ја читаат содржината на екранот гласно со повлекување надолу со два прста од горниот дел на екранот.
 • Speak Selection: Speak Selection им овозможува на корисниците избраниот текст да се чита на глас. Корисниците го истакнуваат текстот и допираат на опцијата „Зборувај“ што се појавува во контекстното мени.

Најчесто поставувани прашања

Како Speaktor обезбедува пристапност на iPhone?

Меѓу многуте апликации за пристапност, апликациите за текст во говор исто така обезбедуваат пристапност за луѓето.
Speaktor е софтвер за текст во говор, кој е достапен и на Android и на iOS. Ако користите уреди на Apple iPhone или iPad, преземете ги од AppStore; ако користите уреди со Android, преземете го од Google Play Store.
Во апликацијата за iOS, на Speaktor му треба ваша дозвола за снимање на говор и потоа го претвора вашиот говор во пишан текст.
Обезбедувајќи синтетизиран глас и овозможувајќи им на луѓето со визуелни, учење или јазични попречености да пристапат до звучен материјал, Speaktor обезбедува пристапност до своите корисници.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај