Како да направите PDF-датотека прочитана гласно?

Овозможување гласно читање во PDF-датотека

Како да го прочитате вашиот PDF гласно на Android?

Постојат неколку апликации што прават PDF-датотека гласно да се чита на уредите со Android:

 • eReader Prestigio
 • NaturalReader
 • Speech Central

1- eReader Prestigio

eReader Prestigio е апликација дизајнирана за оперативниот систем Android, која им овозможува на корисниците да имаат PDF-датотеки и е-книги да читаат на глас. Оваа апликација им овозможува на корисниците да уживаат во читањето книги на глас и PDF документи. Апликацијата нуди над 50.000 книги за избор и е повеќејазична, со понудени над 25 јазици. Апликацијата може да се преземе директно од продавницата на Google Play.

2- NaturalReader

Natural Reader е популарна програма за читање PDF документи на уреди со Android. Ова е програма која ви дава пристап до многу гласови кои можат да ги читаат вашите PDF-датотеки. Може да биде скапо ако треба да се надградите од бесплатната верзија на премиум верзијата. Бесплатната верзија не ви дава пристап до многу нејзини функции.

3- Speech Central

Speech Central е апликација која е дизајнирана за луѓе со визуелни проблеми. Може да ракува со PDF-датотеки, заедно со бројни други типови датотеки, користејќи Bluetooth. Може да ракува со PDF документи, но е дизајниран за лица со пречки во видот, што значи дека може да биде тешко да се користи во зависност од вашите потреби.

Како да направите вашите PDF-датотеки гласно да се читаат на iOS?

Ако ви треба програма што може да чита датотеки на Adobe Acrobat на вашиот iPhone или iPad, потребна ви е програма што може да се справи со iOS. Има мајчин програма на iPhone. Сè што треба да направите е да отидете на поставките, пристапноста и потоа кликнете на говорната содржина.

Можете да ја користите оваа апликација за да го читате текстот на екранот, но можеби ќе размислите да користите дополнителни апликации како што се:

 • Voice Dream Reader
 • vBookz PDF гласовен читач
 • Adobe Reader

1- Гласовен читач на соништата

Ова е програма која може да ви помогне да ги земете вашите PDF-датотеки и да ги претворите во гласовни датотеки. Програмата може да се справи со 27 јазици, а доаѓа со 36 гласови. Може да се справи со многу типови датотеки, вклучително и PDF-датотеки, но може да биде скапо да се користи.

2- VBookz PDF Voice Reader

Ако ви треба програма што може лесно да ви ги чита вашите датотеки, тогаш овој PDF Voice Reader може да биде корисен. Програмата обезбедува различни гласови, но не е можно да се приспособат гласовите во оваа апликација.

vBookz Ги отвора вашите датотеки директно од Dropbox, Mail, Safari и G-Drive.

3- Adobe Reader

Adobe Reader ви овозможува да ги читате вашите датотеки гласно, па дури и да го приспособите искуството со поставување на гласот на нараторот и избирање на темпото на читање што најдобро одговара на вашите потреби.

Што е со Macbook и уреди со Windows?

Ако ви треба програма од продавницата за апликации што може да ви помогне да читате на Mac или Windows, можете да го користите и Speaktor.

Но, за Mac, апликацијата Преглед на Apple, исто така, стандардно обезбедува функција за текст во говор на своите корисници. Ако ги отворите вашите PDF-датотеки преку Преглед, нема да ви требаат други апликации.

За да го активирате читањето гласно на Преглед:

 • Отворете документ со Преглед
 • Кликнете на „Уреди“ на горниот лев агол на екранот на компјутерот
 • Лебдете на „Говор“
 • Кликнете на „Започни да зборуваш“

Како да читате гласно PDF-датотеки во Хром?

Ако имате Google Chrome, тогаш можеби ќе сакате да го користите вродениот читач на Chrome за да ви ги чита вашите Google Docs и PDF-датотеки на веб-прелистувачот.

Ова не е нужно бесплатно, бидејќи цената зависи од бројот на знаци што ги читате месечно.

Исто така, можете да читате гласно на Chrome со користење на екстензии на Chrome. Додавањето на овие наставки овозможува на глас да се читаат PDF-датотеките што не се преземени на вашиот уред, но што може да се читаат на веб-страницата.

Што е PDF датотека?

PDF е кратенка за „формат на пренослив документ“. Во суштина, форматот се користи кога треба да зачувате датотеки што не можат да се менуваат, но сепак треба лесно да се споделат и печатат.

Можете да ги конвертирате скоро сите ваши датотеки како што се Microsoft Word или PowerPoint во PDF формат.

 • Како да зачувате датотека во формат PDF на Macbook?
 • Отворете датотека што сакате да ја претворите во PDF формат.
 • Кликнете на копчето „Датотека“ на лентата со алатки на Apple во горниот лев агол на екранот на вашиот компјутер.
 • Кликнете на „Зачувај како“.
 • Изберете ја опцијата PDF.

1- Како да зачувате датотека во формат PDF на Windows ?

 • Отворете датотека што сакате да ја претворите во PDF формат.
 • Ако датотеката била претходно зачувана, изберете Датотека > Зачувај копија.
 • Ако датотеката не е зачувана, изберете Датотека > Зачувај како.
 • Изберете Преглед за да ја изберете локацијата на вашиот компјутер каде што сакате да ја зачувате датотеката.
 • Во паѓачката листа, изберете PDF.
 • Изберете „Зачувај“.

2- Како да зачувате датотека во формат PDF на iPhone или iPad?

 • Отворете ја датотеката што сакате да ја претворите во PDF документ.
 • Допрете ја иконата „Сподели“.
 • Изберете „Печати“.
 • Повторно допрете „Печати“.
 • Ќе видите дека датотеката сега е PDF документ.
 • Оттука, можете да го споделите директно преку друга апликација.
 • Допрете „Зачувај во датотеки“ за да го зачувате на вашиот iPhone или iPad како PDF документ.

3- Како да зачувате датотека во формат PDF на Android?

 • Отворете ја датотеката што сакате да ја зачувате како PDF.
 • Потоа допрете „Датотека“ на вашиот таблет или допрете ја иконата „Датотека“ на телефонот.
 • На табулаторот Датотека, допрете „Печати“.
 • Ако не е веќе избрано, допрете „Зачувај како PDF“ на паѓачката листа и потоа допрете „Зачувај“.
 • Сега допрете на „Зачувај“.
 • Изберете локација за вашиот PDF, внесете ново име (опционално) и потоа допрете „Зачувај“.
Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај