Како да го слушате Куранот?

Интерфејс за апликација за рецитирање Куран

Зошто да се слуша Куранот?

Слушањето на Светиот Куран ги има истите позитивни ефекти. Тоа е затоа што звучните бранови од рецитирањето на Куранот се ритмички и помагаат да се ребалансираат мозочните клетки. Исто така, тука се и други причини за муслиманските молитви:

 • Духовен раст: Слушањето на Куранот ја продлабочува вашата вера и ви помага духовно да растете. Куранот се смета за буквален збор Божји. Содржи насоки и мудрост кои ви помагаат да се движите низ животните предизвици и да живеете поисполнет и наменски живот.
 • Образование: Куранот е една од највлијателните книги во историјата на човештвото. Содржи многу информации за историјата, културата и религијата. Слушајќи го Куранот, добивате подобро разбирање за светот околу вас и верувањата и вредностите на луѓето од различни култури и потекла.
 • Инспирација: Учењата на Куранот се извор на инспирација и мотивација. Куранот содржи многу примери на луѓе кои ги надминале пречките, покажале храброст и живееле со вера и истрајност.
 • Причест со Бог: Слушањето на Куранот е начин да се поврзете со Бог и да го доживеете Неговото присуство во вашиот живот. Со медитација на зборовите на Куранот, влезете во состојба на молитвено размислување. Ова ви помага да се чувствувате поблиску до Бог и да ја продлабочите својата вера.

Што е рецитирање на Куранот?

Рецитирањето на Куранот се однесува на усно рецитирање или читање на Куранските стихови или поглавја. Рецитирањето на Куранот е форма на обожавање во исламот. Исто така, тоа е начин за муслиманите да се поврзат со Бог и да добијат благослови.

Како се прави рецитирање на Куранот?

Рецитирањето на Куранот често е на ритмички, мелодичен начин. Интонацијата и изговорот на зборовите се многу важни. Тоа е затоа што Куранот првично бил објавен на арапски, а се верува дека правилното рецитирање на неговите зборови е клучно за пренесување на нивното значење и значење.

Муслиманите се охрабруваат редовно да го рецитираат Куранот, а многу луѓе меморираат големи делови од него. Рецитирање на Куранот често се случува во џамиите, особено за време на месецот Рамазан. Сепак, можно е тоа да се направи дома или во други приватни поставки.

Дали е можно да се слуша Куран со вашиот телефон?

Алах вели дека муслиманите да читаат и слушаат Куран во нивните животи. Со новата говорна технологија, можно е да се слуша Куран додека се прават други работи како што е одење. За муслиманите е од суштинско значење да се сеќаваат на Рахман Алах (дикр) во нивниот секојдневен живот.

Што е Сура?

Сура е поглавје од Куранот, која е света книга на исламот. Куранот е поделен на 114 сура, од кои секоја има неколку ајети, познати како аја. Секоја сура има уникатно име и тие се подредени по нивната должина, од најдолгата сура до најкратката. Некои примери на сура се сура ал-Бакара, сура ал-Џин и сура ал-Араф.

Што е фетва?

Фатва е исламско правно мислење или пресуда од квалификуван верски научник или муфтија за одредено прашање или прашање. Терминот „фатва“ доаѓа од арапскиот збор „фата“, што значи „да се даде правна пресуда“.

куранот

Што е Дуа?

Дуа е арапски збор за молба или молитва. Во исламската традиција, дуата се однесува на чинот на барање помош, водство и благослов од Алах преку молитва или повикување.

Дуа може да биде на кој било јазик, но често е на арапски, кој е јазикот на книгата на Алах. Муслиманите веруваат дека Алах секогаш ги слуша нивните молитви и дека дуата е моќна алатка за барање Негова милост и прошка. Типично, дуата започнува со структурата на реченицата „Мај Алах…“, исто така во Куранот.

Што е хадис?

Хадисот се однесува на збирката изреки, постапки и традиции на пророкот Мухамед, кои се пренесуваат преку усни и писмени извештаи. Хадисот е вториот најважен извор на исламскиот закон и насоки по Куранот.

Како да го слушате Куранот?

 • Курански аудио апликации: Постојат многу бесплатни апликации достапни и за iOS и за Android кои нудат аудио верзии на Куранот, како што се Куран Маџид , iQuran и Куран Аудио .
 • Интернет-страници на Куранот: Слушајте го Куранот на веб-локации како Quran.com , кој нуди бесплатни аудио верзии на Куранот во повеќе преводи. Еве неколку луѓе кои читаат Куран на интернет: Мишари Рашед ал-Ефаси, Тарик Ал Нур и Саад ел Гамиди.
 • Поткасти: Постојат неколку подкасти кои нудат дневно или неделно читање на Куранот, како што се Куранскиот весник и Куранската градина.
 • ЦД-а и MP3: Купете ЦД-а или MP3-а од Куранот од исламски книжарници или онлајн трговци на мало како Amazon или iTunes.
 • Џамиски услуги: Многу џамии нудат живи или снимени аудио верзии на нивните услуги, кои често вклучуваат рецитации од Куранот.

Кои се најдобрите апликации за аудио книги за слушање Куран?

Еве неколку платформи за аудио книги за слушање Куран онлајн:

 • Истражувач на Куранот
 • Assabile
 • Барај вистина

1. Истражувач на Куранот

Quran Explorer е онлајн платформа која обезбедува ресурси и алатки за проучување и учење на Куранот. Тоа им помага на муслиманите ширум светот полесно да го читаат и разберат Куранот.

Quran Explorer нуди различни функции, вклучувајќи дигитална верзија на Куранот со преводи на повеќе јазици, аудио рецитации од познати рецитатори на Куранот и функција за пребарување за наоѓање специфични стихови или теми во Куранот. Исто така, вклучува низа материјали за учење, како што се тафсир (интерпретации) на Куранот, збирки на хадиси и исламски написи и ресурси.

2. Assabile

Assabile е онлајн платформа која обезбедува ресурси и алатки за проучување и учење на Куранот. Тоа им помага на муслиманите ширум светот полесно да го читаат, слушаат и разбираат Куранот.

3. Барај вистина

SearchTruth е онлајн платформа која обезбедува ресурси и алатки за проучување и учење на Куранот и хадисот. Тоа им помага на муслиманите ширум светот поефикасно да го читаат, разберат и практикуваат исламот.

Најчесто поставувани прашања

Што е Куранот?

Куранот е света книга на исламот, која муслиманите ја сметаат за буквален збор на Алах како што му е објавено на Алаховиот пратеник, пророкот Мухамед (Мохамед) во период од 23 години. Содржи 114 поглавја или сура, кои се поделени на стихови или ајаи. Куранот е примарен извор на насоки и упатства за муслиманите. Опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи верувања, етика, морал, историја и право.
Светиот Куран е на класичен арапски јазик. Некои луѓе го сметаат за едно од најголемите литературни дела на арапски јазик. Луѓето исто така го сметаат за чудо на пророкот Мухамед, бидејќи тој бил неписмен и не можел сам да создаде такво дело од толку големо книжевно и теолошко значење.
Муслиманите веруваат дека Ал Куран е последното откровение од Бога и дека содржи целосно и совршено водство за човештвото. Тоа е меморирано и рецитирано од муслиманите ширум светот. Нејзините учења имале длабоко влијание врз животите на милиони луѓе низ историјата.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај