Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“?

Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen Reader“ понудена од самите Google функционалност за текст во говор. Екстензијата на Google Screen Reader Chrome за текст во говор е недостапна во други прелистувачи како Mozilla Firefox или Opera. Во други прелистувачи, текст во говор (TTS) на Google Docs може да се постигне преку апликации од трети страни. Екстензиите на Google Chrome користат глас за гласно да го направат текстот. Можете лесно да го активирате текст во говор на Google Docs следејќи ги овие чекори:

Вклучете ја поддршката за читач на екран на Google Documents

 • Отворете Google Chrome
 • Отворете и најавете се на Google Drive
 • Отворете ги Google Docs што сакате да ги користите за текст во говор
 • Одете до ставката „Алатки“ на горната лента со алатки
 • Кликнете на „Поставки за пристапност“ на крајот од опциите
 • Проверете ја првата опција која е „Вклучи поддршка за читач на екран“ и зачувајте ги изборите со кликнување на „OK“ во долниот десен агол

Преземете го „Screen Reader“ понуден од Google

 • Одете во „Веб-продавница на Chrome“ на Google
 • Најдете го полето за пребарување на наставката и внесете „Screen Reader“ во него
 • Притиснете го копчето „Додај во Chrome“ десно од екранот
 • Дајте дозволи за инсталирање со притискање на полето „Додај екстензија“.
 • Почекајте додека не се инсталира

Користете читач на екран на Google Docs

 • Одете во Google Docs за функционалност за текст во говор
 • Изберете го текстот за читање на глас
 • Одете во лентата со алатки и притиснете ги функциите за пристапност
 • Кликнете на првата опција „Зборувај“, а потоа на „Зборувај избор“
 • Сега Google Screen Reader ќе ви го чита текстот
Google docs е програма за пишување

Како да ја исклучите екстензијата „Screen Reader“ на Google за текст во говор?

 1. Кликнете на иконата за сложувалка во десниот агол на прелистувачот Google Chrome
 2. Притиснете „Управување со екстензии“
 3. Оневозможете ја наставката за читач на екран на отворената страница

Кои се проблемите со екстензијата за читач на екран?

Екстензијата за читач на екран на Google има некои недостатоци во конвертирањето на текст во аудио. Еве неколку проблеми со екстензијата за читач на екран:

 • Исклучувањето или вклучувањето не е лесно: треба да отидете во „Extensions“ од поставките на прелистувачот Chrome, а потоа треба да ја исклучите екстензијата Screen Reader.
 • Тешко е да се контролира Кога екранот е префрлен, тој почнува да го чита екранот од почеток до крај.
 • Започнување со читање од курсорот: Екстензијата за читач на екран започнува со читање каде е курсорот. Позицијата на курсорот и зборовите ја читаат промената. Ова ја отежнува контролата.

Што е Google Docs?

Google Docs е онлајн процесор на текст кој ви овозможува да креирате и форматирате документи на кои може да се работи колективно. Можете да уредувате документи во реално време, да ги споредувате промените и да коментирате со другите за вашата работа. Исто така е одлично за споделување документи кога разговарате за уредувања или соработувате на некој проект.

Што користат луѓето текст во говор на Google Docs?

 • Зголемена пристапност: Користењето текст-во-глас за создавање говорни верзии на производите ја зголемува пристапноста за лицата со оштетен вид. Затоа, му овозможува на секој да ги користи алатките на Google Drive
 • Лесно користење: Во некои случаи, слушањето е поудобно од читањето долги трудови.
 • Мултитаскинг: Корисниците можат да го слушаат пишаниот материјал додека извршуваат други задачи.
 • Лекторирање : Функцијата „Текст во говор“ помага да се идентификуваат грешките или неприродните фрази, што го подобрува севкупниот квалитет на напишаната содржина.

Што е Google Drive?

Google Drive е бесплатна онлајн услуга за складирање и хостирање датотеки што им овозможува на корисниците да креираат, уредуваат и соработуваат на документи, табели и презентации. За да користите Google Drive, само регистрирајте се за бесплатна Gmail сметка. Google Drive обезбедува онлајн алатки како што се Google Docs, Google Sheets, Google Slides и Google Forms што може да се користат и споделат за деловни и лични цели. Овие програми ја комбинираат моќта и флексибилноста на облакот со практичноста на секогаш достапен мобилен пристап за да помогне да се намали употребата на хартија и да се заштеди време.

Може ли да користам Google Drive и неговите алатки на таблет, iPhone или мобилен уред со Android?

Google Drive има функции за истовремено гледање и уредување на таблет телефони и компјутери. Исто така, може истовремено да работи на различни оперативни системи, вклучително и Microsoft Windows, Mac OS X, Android и iOS.

Која е границата за споделување на Google Drive?

Датотеката на Google Drive може да се сподели со најмногу 600 луѓе. Кога споделувате со групи, можно е да се споделува со максимум 100 групи, така што вкупниот број на луѓе со кои се споделува дискот да не надминува 600 луѓе.

Која е границата за складирање на Google Drive?

Редовната сметка на Google дава 15 GB бесплатно складирање на Google Drive. Google има различни пакети за оние на кои им треба повеќе простор за складирање и бизниси кои сакаат да ги искористат предностите од различни привилегии. Политиките за цени на Google Drive се менуваат во зависност од земјата. За да дознаете повеќе за дополнителното складирање, проверете ја оваа страница .

Најчесто поставувани прашања

Што е Google Slides?

Google Slides ви овозможува да креирате, презентирате и работите на презентации со други. Вешто форматирање и лесна соработка се само некои од неговите карактеристики. Можете да го користите за да споделите со вашите соученици, да му дадете презентација на вашиот шеф или да планирате свадба. Со Google Slides, можете исто така да креирате слајдшоу што вклучува текст, слики и видеа – сите на едно место.

Што е Google Sheets?

Google Sheets е програма за табеларни пресметки, дел од бесплатниот пакет на Google Docs Editors, базиран на веб. Можете да креирате табела и да ја споделите со пријателите преку е-пошта или да ја уредувате во реално време со соработниците на истиот документ од кој било Apple, Android или други уреди.

Што е Chromebook?

Уредите Chromebook работат на Chrome OS, оперативен систем направен од Google.
Може да го активирате или деактивирате ChromeVox од која било страница со притискање на Ctrl + Alt + Z кратенка на тастатурата.
За да дознаете повеќе за уредите Chromebook: Дознајте за уредите Chromebook
Заедница за помош на Chromebook: Заедница на Chromebook

Дали ми треба Chromebook за да ја користам функцијата текст-во-говор на Google Docs?

Не ви е потребен Chromebook за да ја користите екстензијата за читач на екран на Google. Сепак, оваа наставка работи експлицитно во прелистувачот Chrome за да чита содржина на глас.

Што е ChromeVox?

Chromebook-овите вклучуваат читач на екран наречен ChromeVox кој им овозможува на слепите или лицата со оштетен вид да го користат оперативниот систем Chrome. ChromeVox чита веб-страница на глас и се обидува да пренесе HTML (код) на корисникот. Соодветно е за алатките на Google како што се Google Docs, Google Sheets, Google Slides и Google Forms.

Како да го сменам јазикот на ChromeVox?

Јазикот на зборување ChromeVox tts се менува во зависност од јазикот на кој го користите ChromeOS. Јазикот на ChromeVox може да се промени со менување на поставките за јазикот на Chrome OS.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Speaktor сега!

Поврзани написи

Отворање на функцијата текст во говор на TikTok
Speaktor

Како да користите текст во говор на TikTok?

Една од најголемите ѕвезди на TikTok е неговата гласовна функција за текст во говор. Наместо едноставно преклопување на текстот во вашето видео, сега можете да добивате преводи на глас да

Speaktor

Како да се користи текст во говор на раздор?

Како да направите раздор да ги чита вашите пораки? Во својата наједноставна форма, можете да ја користите командата „/tts“ за да користите текст-во-говор. Откако ќе напишете /tts, оставете празно место

Приспособување на поставките за текст во говор во Google Docs
Speaktor

Како да вклучите текст во говор со Google Docs?

Како да ја активирате екстензијата текст во говор на Google „Screen Reader“? Првото нешто што треба да се знае е дека само прелистувачот Google Chrome поддржува екстензија на Google „Screen

Претворете текст во говор на Инстаграм
Speaktor

Како да конвертирате текст во говор на Инстаграм?

Како да додадете текст во говор на макари на Инстаграм? Текст во говор е едно од најновите ажурирања на Инстаграм. Функцијата читање-текст-гласно на Instagram го претвора текстот во аудио. Покрај