Како да се користи текст во говор за лекторирање?

Овозможување режим на лекторирање во апликацијата текст во говор
Овозможување режим на лекторирање во апликацијата текст во говор

Speaktor 2023-07-13

Додека ги пишувате вашите мисли, може да биде тешко да се забележат грешките во пишувањето што сте ги направиле додека проверувате. Затоа што читате што мислите дека сте напишале, а не што сте напишале. Значи, треба објективно да го проверите вашето пишување. Исто така, можете да го направите тоа со користење на текст-во-говор.

Еве неколку причини зошто треба да размислите за користење на текст во говор како алатка за лекторирање:

  • Подобро откривање грешки отколку граматички и правописни проверки
  • Најбрзиот начин за лекторирање
  • Можност да слушнете што сте напишале од други гласови
  • Повеќе свесност за грешките во конзистентноста
  • Повеќе разбирање на грешките во структурата на реченицата

1- Подобро откривање грешки отколку граматички и правописни проверки

Проверката на граматиката и правописот може да биде доста корисна, но не постои гаранција дека ќе ја фатат секоја грешка. Затоа што не го земаат предвид контекстот. Покрај тоа, многу е едноставно случајно да се избере неточната буква кога се користи тастатура.

Како може граматиката и правописот да бидат недоволни?

Проверките на правопис и граматика можеби не секогаш откриваат печатни грешки и граматички грешки. На пример, „r“ и „t“ се соседни. Ако напишете „надвор“ наместо „наше“, вашиот проверувач на правопис нема да го открие тоа како грешка бидејќи „надвор“ е исто така збор. Но, веројатно нема да има смисла да се напише „надвор“ наместо „наше“ во реченицата.

2- Најбрзиот начин за лекторирање

Потребно е многу време да се препрочита текстот за да се пронајдат и исправат проблемите, а тоа е особено точно ако сте создале долго парче напис, како на пример роман.

Потребно е многу помалку време за да слушате нешто отколку да го прочитате, поради што користењето на апликациите за текст во говор за лекторирање може да биде толку корисно.

3- Можност да го слушнете вашето пишување од други гласови

Ако сакате да најдете грешки во вашето пишување, секогаш можете да го прочитате гласно и да се обидете да го слушнете од перспектива на друга личност.

Дополнително, ако некој друг ќе го прочита за вас, може подобро и поефикасно да го искористите вашето време отколку сами да го читате. Сепак, нема гаранција дека ќе најдете некој друг.

Значи, користењето на текст во говор ќе биде во корист на вас.

4- Повеќе свесност за грешките во конзистентноста

Кога сте среде пишување нешто, вашиот ум може да залута во друга точка, што ќе ве натера да ненамерно прескокнувате од една тема на друга без соодветно да ги поврзете точките.

Ќе можете да забележите вакви грешки и да правите брзи корекции на нив кога ќе го слушате вашето пишување читано на глас преку текст во говор.

5- Повеќе свесност за грешките во структурата на реченицата

Слично на грешките во конзистентноста, грешките во структурата на реченицата тешко се откриваат. Затоа што имате подобра способност од повеќето други да ги разберете речениците што сте ги напишале, иако тие се структурно неорганизирани.

Меѓутоа, ако ги слушате вашите записи прочитани на глас од компјутерска програма што го претвора текстот во говор, подобро ќе ги препознаете грешките.

Читање

Што е лекторирање?

Лекторирањето е процес на читање писмена работа и правење белешки за какви било грешки. Најчести грешки се правописот, граматиката, интерпункцијата и конзистентноста.

Зошто треба да размислите за користење на лектор?

Можно е кога ќе ги ставите вашите мисли на хартија, тие да не бидат уредно организирани како што беа во вашата глава. Овие грешки честопати е тешко да се реализираат за време на процесот на пишување. Како резултат на тоа, неопходно е да се проверат потоа.

Во такви случаи, лекторирањето со текст-во-говор може да биде доста помошно и ефикасно.

Зошто е важно лекторирањето?

Пред да поднесе академски истражувачки труд, есеј или друг вид пишан документ, писателот секогаш треба да го разгледа она што го напишал за да избегне објавување документ кој е преполн со грешки (бидејќи само непрофесионален писател би бил доволно невнимателен да го стори тоа) .

Вашето пишување рефлектира кои сте вие и ќе биде првиот впечаток што ќе го оставите на луѓето кои никогаш не ве запознале. Мораме да размислуваме и да се грижиме во нашето пишување колку што правиме во нашиот говор и облека.

Како може лекторирањето да спречи недоразбирања?

Од клучно значење е да се лекторира вашиот труд бидејќи грешките во пишаните дела предизвикуваат недоразбирање; менувањето на намерата и значењето на пишаниот збор може да му наштети на угледот на писателот.

Кога пишувате документ, не претпоставувајте дека нема потреба повторно да ја проверувате вашата работа или дека немате време да ја лекторирате. Секогаш е добра идеја да се навратите на вашата работа. Дозволете си себеси и на вашата работа некое време пред да го поднесете вашиот есеј, бидејќи свежа перспектива ќе ви помогне да го уредите вашиот труд со јасни очи.

Што е текст во говор?

Текст во говор е новоподобрена технологија која на корисниците им чита на глас пишаната содржина. Областите за користење на софтверот за текст во говор се прошируваат, вклучувајќи ги и платформите за социјални медиуми, веб-страниците, па дури и областа на образованието.

Која е целта на текст во говор?

Програмите за претворање текст во говор имаат за цел да им помогнат на луѓето со потешкотии во учењето, како што се дислексијата, се борат со читањето и се со оштетен вид. Сепак, секој кој е заинтересиран да стекне предности од оваа новонастаната технологија е добредојден да го стори тоа.

Како да користите текст-во-говор на Microsoft Word

Една од најчестите платформи што луѓето ги користат за пишување е Microsoft Word. Нема потреба од дополнителна екстензија или апликација за користење текст во говор со Word.

Можете да користите текст-во-говор за лекторирање на Microsoft Word без разлика дали користите Mac, Windows, IOS или Android.

За да активирате текст во говор на вашиот Word документ:

  • Отворете Word документ и напишете што сакате
  • Кликнете на копчето „Преглед“ на врвот на страницата.
  • Кликнете на копчето „Читај гласно“ во горниот лев агол на страницата.

Сподели пост

Текст до говор

img

Speaktor

Претвори го твојот текст во глас и читај на глас